Omlet blog

Uw parkieten en vinken de optimale leefomgeving bieden

Wat zijn de vereisten voor een vogelkooi?

Het voornaamste is dat u uw parkieten en vinken een ruimte geeft waarin ze vrij kunnen doen wat vogels doen – eten, slapen, vliegen, roesten en ontspannen.

Uw checklist ziet er daarom ongeveer zo uit:

  • Vrije vliegtoegang tot de gehele kooi
  • Een goed voerstation
  • Voldoende zitstokken en ‘hoeken’ om een pauze te nemen
  • Makkelijke toegang tot de kooi
  • Een mooi ontwerp waardoor het een blikvanger in de ruimte is

En dit vat zo ongeveer de nieuwe Geo vogelkooi samen– de eerste grote stap voorwaarts wat betrekt het ontwerp van een vogelkooi sinds de afgelopen honderd jaar. 

De Geo vogelkooi voor parkieten, vinken en kanaries

Tot de komst van de Geo was er maar weinig veranderd in het ontwerp van vogelkooien sinds het begin van de twintigste eeuw. 

U vraagt zich misschien af waarom een innovatie wat betreft het ontwerp van vogelkooien nodig was. Dit om de eenvoudige reden dat wanneer huisdieren worden gehouden, hun welzijn en geluk op de eerste plaats staan.

Denk aan de oude, rechthoekige vorm van de standaard vogelkooi. Zou dit kunnen worden verbeterd?

Het antwoord is ja – op verschillende gebieden!

De unieke geodetische vorm en het centrale voerstation zijn de opvallendste kenmerken van de Geo vogelkooi. Om uit te leggen hoe we op dit idee zijn gekomen, bespreken we eerst kort eerdere benaderingen voor het ontwerp van vogelkooien.

Vogelkooien – van kleine hokjes tot grote verkoop

De geschiedenis van vogelkooien gaat ver terug en hun basisvorm en -functies zijn in de loop der tijd veranderd. 

Aanvankelijk was een kooi een eenvoudig hokje waarin van de gevederde gedetineerde – meestal een vink, gors of spreeuw – werd verwacht uit volle borst te zingen. Deze kooitjes werden gemaakt van riet of een ander licht, buigzaam hout. Vanaf de jaren 1830′ werden kooien gemaakt van metaal en gaas. Het basisontwerp bleef klokvormig (zoiets als te zien is in de Tweety tekenfilms).

Dit ontwerp veranderde niet gedurende de negentiende eeuw bestaan toen het houden van vogels als huisdier sterk in populariteit toenam. De kooien waren vaak versierd en het uiterlijk van de kooi was belangrijker dan het geluk van de vogels. Meestal waren de kooien hoog maar niet breed. 

Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden rechthoekige, bredere kooien op grote schaal geproduceerd. Dit is de standaard vogelkooi die nog altijd in de meeste dierenwinkels wordt verkocht. Het ontwerp maakte eindelijk deel uit van het algehele concept – voerbakjes die aan de kooi kunnen worden bevestigd, drinkbakjes bevestigd met clips, bredere deurtjes en een verwijderbare basis om de kooi makkelijk schoon te kunnen maken.

Omdat er allerlei maten te verkrijgen zijn is het mogelijk de juiste kooi aan te schaffen voor het aantal vogels dat u heeft. Dus wat kon er nog worden verbeterd? Waarom hebben we een Geo nodig?

Waarom de Geo beter is voor vogels die als huisdier worden gehouden

De geodetische koepelvorm van de Geo vogelkooi heeft de ideale afmetingen voor vogels om in te vliegen. In een rechthoekige kooi hebben vogels niet veel ruimte in de diepte – de vliegruimte is beperkt tot de lengte van de kooi. Ook is een hoek van 90° voor een vogel een dode hoek, omdat een vogel hier niet kan vliegen.

Als u de totale bruikbare vliegruimte berekent, zal het u waarschijnlijk verbazen als u tot de conclusie moet komen dat in een standaard rechthoekige kooi met een afmeting van 90x60x40cm (220,000 kubieke centimeters) een parkiet of vink slechts een tiende van de ruimte kan gebruiken om te vliegen. 

Dit in tegenstelling tot Geo’s 62x60x60cm (223,200 cubic centimetres), waarbij vrijwel de gehele ruimte geschikt is als vliegruimte. De ruimte wordt niet beperkt door het gebrek aan diepte van de kooi en er zijn geen rechte hoeken die een vogel ervan weerhoudt zijn vleugels te strekken.

Vogels zijn gelukkiger als ze ook buiten hun kooi kunnen vliegen

In elke kooi voor in huis heeft een vogel beperkte vliegruimte. Idealiter hebben alle vogels die als huisdier worden gehouden de mogelijkheid vrij in een kamer rond te vliegen. Online zijn er allerlei tips te vinden over hoe u deze ruimte veilig en aangenaam kunt maken voor uw vogels.

De Geo maakt het vrij laten rondvliegen van uw vogels heel gemakkelijk omdat de kooi is voorzien van twee wijde deurtjes.

Hoeken

Hebben vogels hoeken nodig waar ze kunnen schuilen als ze ergens bang voor zijn?

Ja en nee. Het gaat met name om de positie van de kooi in de ruimte. Als een kooi in het midden van een kamer staat en omringd is door allerlei activiteiten hebben vogels geen plek om te schuilen als ze zich nerveus voelen. Daarom is het het best om een kooi – ook de Geo – in de buurt van een muur of hoek te zetten.

Bovendien heeft de Geo hoeken, heel veel zelfs, maar niet de rechte hoeken zoals een standaard kooi. U zult zien dat vogels ook de hoeken van de Geo gebruiken om uit te rusten.

Looking good, feeling good

Het fantastische uiterlijk van de Geo in combinatie met het uiterst diervriendelijke ontwerp maakt deze vogelkooi anders dan alle andere verkrijgbare kooien. 

Een van de opvallendste eigenschappen is het centrale voerstation. Het is heel leuk om te zien hoe de vogels hier samenkomen om te eten en drinken. De Geo heeft als bonus dat veel van de zadenhulsjes in de container van het voerstation vallen, waardoor het rond de kooi schoner blijft.

De afgeronde vorm van de Geo – niet volledig rond maar een samenstelling van vele vlakke zijden, – maakt het geheel een opvallend onderdeel van elke ruimte. Maar nog belangrijker, het ontwerp zorgt voor de optimale leefomgeving voor uw parkieten en vinken. 

This entry was posted in Parkieten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *