Omlet blog

Het voorkomen van verenpikken bij kippen

kippen in de tuin met een Eglu Go op de achtergrond

Een toom kippen heeft een welbepaalde hiërarchie. Iedere hen weet wie de baas is. Dit is inderdaad waar de uitdrukking ‘pikorde’ vandaan komt.

In een alledaagse dag uit een kippenleven is incidenteel pikken niets bijzonders. Maar als het uit de hand loopt zult u al snel half kale kippen in uw tuin hebben rondlopen die er alles behalve gelukkig uitzien.

Wanneer er nieuwe vogels aan een toom worden toegevoegd zullen er altijd pesterijen plaatsvinden. Dit maakt deel uit van het herdefiniëren van de pikorde en binnen een paar dagen zal de rust weer wederkeren… Meestal.

Ook kan het zijn dat hennen hun eigen veren gaan plukken met eveneens kaalheid tot gevolg. Het zal een geruststelling zijn om te horen dat in beide gevallen – plukken van de eigen veren en die van andere – het probleem vrij eenvoudig kan worden opgelost.

Overbevolking in het kippenhok

Zodra kippen onvoldoende ruimte hebben zullen ze elkaar gaan pikken. Kippen vinden het alleen aangenaam om dicht op elkaar te zitten als ze ‘s avonds op stok gaan. Overbevolking veroorzaakt stress en stress leidt tot geweld. Dit begint altijd met het pikken en pesten van de kip die zich op de laagste trede van de kippenhok-hiërarchie bevindt.

Meer ruimte bieden is altijd de oplossing. De minimale ruimte per kip hangt af van het formaat en het ras, hoewel het altijd het beste is om uw dieren zoveel mogelijk ruimte te geven. Als vuistregel wordt 0.18 tot 0.28m² per kip in een hok aangehouden, en 0.74 tot 0.93m² per kip in een ren. Dit is echter een absoluut minimum. Als u een Eglu Go heeft dan kunt u tot vier hennen houden, zes is duidelijk teveel. Twee is echter prima. 

Als het te warm wordt in een kippenhok dan kan ook dit leiden tot pikken en verenplukken, omdat het voor ongemak en jeuk zorgt. Teveel licht heeft hetzelfde effect, hoewel dit probleem zich eigenlijk alleen voordoet bij vogels die in kunstmatig licht worden gehouden om de eierproductie te bevorderen.

kippen vrij rondscharrelend in de tuinAls kippen rood zien

Een hen kan het slachtoffer van verenpikken worden als ze zich niet goed voelt. Soms zullen de andere kippen zich tegen een ziek hokgenootje richten. Vaak zal de ongelukkige hen in een stil hoekje dekking zoeken, wat het mogelijk maakt in te grijpen voordat het uit de hand loopt.

Als een kip echter gewond is, zal het de andere kippen letterlijk rood voor hun ogen worden. Bloed werkt als een magneet voor de vogels, en ze zullen naar de wond pikken en de omringende veren plukken waardoor de verwonding verergert. De dood is in een dergelijke situatie niet ongewoon. Als een kip gewond raakt in een overbevolkte situatie, dan kan zelfs kannibalisme optreden.

De gewonde kip moet van de rest van de toom worden gescheiden totdat haar wond is genezen en ze weer in goede conditie is. Als u in het bezit bent van een inloopren voor uw kippen, dan biedt een scheidingswand uitkomst.

U kunt het genezingsproces bevorderen door een anti-verenpik lotion of crème aan te brengen. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar in de Omlet shop.

De kippen en de vampiers

Een hen die zichzelf plukt en pikt heeft in 99% van de gevallen last van parasieten. De boosdoeners zijn meestal mijten, kleine vampiertjes die voor jeuk zorgen en de huid aantasten. Luizen en vlooien hebben hetzelfde effect. Een hen die last heeft van parasieten zal er onverzorgd uitzien en haar kam laten hangen. Ook zal ze lusteloos zijn.

Een type parasiet, de veerluis, tast de aanzet van de veren aan. Zonder dat de hen zelf iets doet zullen haar veren uitvallen. Al deze lastpakken die uw kippen het leven zuur maken kunnen worden geweerd door middel van medicijnen.

Als het dieet van uw kippen te weinig eiwit bevat (wat nooit het geval kan zijn als hun voer voornamelijk gebaseerd is op kwalitatieve pellets) dan zullen ze het zelf ergens anders uit proberen te halen. Insecten en andere ongewervelden zijn een goede bron van eiwitten. Maar dit geldt ook voor veren. Als er binnen uw kippentoom sprake is van verenpikken, dan is het dieet iets om aan de checklist toe te voegen bij het achterhalen van de oorzaak.

Wanneer de kip geplukt is

Als u kippen heeft die bruine eieren leggen, dan bestaat het vermoeden dat u een grotere kans heeft op problemen met verenpikken dan iemand die kippen houdt die witte eieren leggen. Dit klinkt misschien vreemd, en het staat niet vast, maar deze opvatting is gebaseerd op ervaring. Toch is dit een probleem dat voornamelijk optreedt bij  kippen die (voor commerciële doeleinden) in groten getale worden gehouden. Als u een paar kippen in uw achtertuin wilt houden is dit niet iets waarmee u rekening hoeft te houden bij de keuze van kippenras.

In de meeste gevallen zal een eenvoudige interventie voldoende zijn om het plukken van veren en verenpikken op te lossen. Geef uw vogels voldoende ruimte en houd de vervelende beestjes die het bloed van uw kippen lusten op afstand. Meestal zal het probleem dan opgelost zijn.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *