Omlet blog

Kunnen kippen en konijnen samen worden gehouden?

Een konijn met een Caddi snackhouder op de achtergrond

Konijnen en kippen staan hoog in het lijstje van favoriete huisdieren. En hoewel konijnen en kippen op veel vlakken van elkaar verschillen, zijn er ook overeenkomsten. Als u het op de juiste manier aanpakt en voorziet in de behoeften van beide dieren, dan is het mogelijk ze harmonieus te laten samenleven.

Zowel kippen als konijnen zijn sociale dieren die graag tijd met anderen doorbrengen, ook met dieren van een andere soort. Ook hebben kippen en konijnen dezelfde vereisten wat betreft ruimte, temperatuur en aandacht. Door de twee diersoorten samen te laten leven kunt u de ruimte die u heeft efficiënter gebruiken, aangezien u zo niet twee aparte leefruimtes hoeft te maken en u zich op één grotere ruimte kunt focussen.

Toch zijn er een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden als u kippen en konijnen samen wilt houden. De dieren gewoon bij elkaar in dezelfde ren zetten en op het beste hopen, zal waarschijnlijk niet goed uitpakken. Kippen kunnen verborgen ziektes bij zich dragen zonder symptomen te hebben, waar konijnen erg ziek van kunnen worden. Ook zijn kippen van nature bang voor snel bewegende dingen (en dieren), waardoor ze stress kunnen ervaren van rond racende konijnen als ze hier niet aan gewend zijn.

Ondanks dat het niet altijd probleemloos zal verlopen, is het zeker mogelijk om kippen en konijnen samen te laten leven. Dit zijn een aantal dingen om rekening mee te houden:

De kans van slagen is het grootst als u de dieren op jonge leeftijd met elkaar laat kennismaken. Als ze met elkaar zijn opgegroeid weten ze niet hoe het leven zonder elkaar is. Houd de dieren eerst van elkaar gescheiden door een hek of een ren, om ze de kans te geven om aan elkaar te wennen (Omlets scheidingswand voor de inloopren komt hierbij goed van pas). De volgende stap is de dieren samen in een ruime omheining te houden zodat ze zich niet bedreigd voelen door de andere soort. Maak de omheining geleidelijk kleiner totdat ze allemaal samen in de ren zitten waar u ze permanent in wilt houden.

    • Aanvankelijk zullen de kippen waarschijnlijk naar de rondrennende konijnen pikken. Dit zal een volgroeid konijnen niet bezeren en het pikken zal na een paar dagen stoppen. Zet echter nooit een baby konijnen bij een toom volwassen kippen.
    • Geef beide soorten een plek om zich terug te trekken. Kippen en konijnen zijn beide vrij nerveuze dieren die baat hebben bij een eigen plek om zich terug te trekken als het ze een beetje teveel wordt.
    • Ook hebben kippen en konijnen verschillende dingen nodig. Kippen hebben zitstokken nodig en konijnen hebben een flinke hoeveelheid hooi in hun hok nodig waar ze in weg kunnen kruipen en om te eten. Houd dit uit de buurt van de kippen om besmetting te voorkomen. Ook is het van belang de twee diersoorten apart te voeren; kippen eten zo’n beetje alles, en konijnenvoer zal ze ziek maken.
    • Konijnen zijn schone/propere dieren en dit geldt nu niet bepaald voor kippen. Om ervoor te zorgen dat konijnen niet ongelukkig worden door toedoen van hun gesnavelde rengenootjes, is het van belang het hok / de ren vaker te reinigen dan dat nodig zou zijn als u alleen kippen zou houden. Konijnen zullen kippenmest in hun huis niet kunnen waarden!
  • Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft. Twee diersoorten in dezelfde ren houden is uiteindelijk ruimte-efficiënter, maar zorg er zeker voor dat de ren ruim genoeg is en is voorzien van speeltjes en schuilplekken. De Caddi snackhouder is een ideaal voerspeeltje voor zowel konijnen als kippen. De Zippi schuilplekken zijn fijne plaatsen voor vermoeide konijnen, en mooi uitkijkposten voor een nieuwsgierige hennen.
  • Als u van plan bent konijnen en kippen samen te laten leven, dan raden wij zeker aan de mannelijke konijnen (rammelaars) te laten castreren. Zelfs als ze niet samenleven met voedsters, staan rammelaars erom bekend dat ze alles bestijgen wat ze tegenkomen, ook hun gevederde vrienden (is dit misschien hoe paaseieren worden gemaakt?).
  • Het is nooit een goed idee om één konijn bij een kippentoom te houden, zoals dat andersom ook geldt. Ook al maken ze deel uit van een groep, zonder een soortgenoot zullen zowel kippen als konijnen zich eenzaam voelen.

Konijnen en kippen samen buiten met hun Caddi snackhouder

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *