Omlet blog

Kunnen konijnen zwemmen?

Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.

De meeste zoogdieren kunnen zwemmen, al zullen veel dieren dit alleen doen als ze hiertoe worden gedwongen. Iedereen weet dat katten een hekel hebben aan water, maar ze kunnen wel degelijk naar het droge zwemmen als dit nodig is. Dit geldt ook voor konijnen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een overstroming, of als konijnen worden nagejaagd door een roofdier, dan zullen ze soms in het water springen en het op een zwemmen zetten.

En dit brengt ons bij een van de vele mythes die er over konijnen bestaan. Konijnen hebben poten met ‘zwemvliezen’. Is dit dan geen teken dat deze dieren zijn gemaakt om te zwemmen? Nou, nee. De vliezen tussen de tenen van konijnen hebben als functie konijnen te helpen springen en rennen – niet zwemmen.

Hoe zit het dan met al die konijnen op YouTube?

Een snelle zoektocht op YouTube zal vele resultaten opleveren van video’s waarin konijnen zogenaamd genieten van een duik in het zwembad in de tuin. Maar een video vinden waarin te zien is dat een konijn vrijwillig een duik neemt is moeilijk te vinden. Sommige konijnen kunnen worden getraind om te zwemmen, net zoals circusdieren allerlei dingen doen die ze in het wild nooit zouden doen. En dat is het voornaamste punt – uw konijnen tot circusdieren maken is inhumaan.

In de vele video’s met zwemmende konijnen komen de dieren niet gestrest of bang over. Maar dat is bedrog, het is slechts een manier van konijnen om te overleven. Een konijn weet dat hij kan drijven en naar de kant kan peddelen. Het dier zal niet hulpeloos spartelen en verdrinken, ook zal niet aan de gezichtsuitdrukking te zien zijn hoe het dier zich voelt. Een konijn dat ogenschijnlijk rustig in het zwembad zwemt doet maar één ding – overleven.

Dit is een netelige kwestie en er zijn zelfs online petities om het plaatsen van video’s waarin zwemmende konijnen te zien zijn tegen te gaan. Wat betreft de mensen die deze petities ondertekenen is dit dierenmishandeling, niets meer en niets minder.

Gezond zwemmen voor konijnen?

Er is indirect bewijs dat sommige konijnen het aangenaam vinden om in het water te drijven, bijvoorbeeld om artritisproblemen te verzachten of gewoon om zichzelf te wassen en/of af te koelen. Het enige advies dat hieromtrent kan worden gegeven – hoewel het bewijs nog altijd met een korreltje zout moet worden genomen – is dat konijnen zelf moeten kunnen bepalen wat ze willen. Een konijn dat vrijwillig het water ingaat hoeft hier niet uit te worden gehaald en ergens droog en veilig te worden opgesloten. Zwemmen is, zonder twijfel, een goede vorm van beweging, zoals dat ook voor mensen geldt.

Toch kan het te water gaan van konijnen er ook op duiden dat er sprake is van een probleem. Misschien heeft het dier last van zijn gewrichten, of is er sprake van een vlooien-, luizen- of mijtenplaag in het onderkomen van het dier. Dit kunnen redenen zijn voor een konijn om een noodduik in het zwembad te maken!

Maar een zwembad kan voor een ander potentieel probleem zorgen. Zwembadwater bevat chloor en andere chemicaliën. Dit kan zorgen voor irritatie van de ogen, neus en huid. Maar ook onbehandeld water kan zorgen voor huidirritatie als konijnen te lang nat blijven. Konijnen hebben zeer kleine longen en zelfs een kleine hoeveelheid per ongeluk ingeademd water kan ze fataal worden.

Als een van uw konijn vrijwillig het water ingaat, droog het dier dan af als hij uit het water komt. Overweegt u aquatherapie voor uw konijn met gewrichtsproblemen, vraag dan altijd eerst advies aan een dierenarts.

De vuistregel is eenvoudig – dwing uw konijnen niet in een zwembad of ander water te gaan. Ja, ze kunnen zwemmen; maar nee, ze vinden het niet fijn. Meestal!

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *