Omlet blog

Kattenaids (FIV) en de gevolgen voor een kat

Foto’s door Erik-Jan Leusink op Unsplash

Wat is FIV?

FIV, afkorting van Feline Immunodeficiency Virus, is een virale infectie waar katten overal ter wereld mee te maken kunnen krijgen. Het is op zichzelf niet meteen gevaarlijk, maar omdat het virus het immuunsysteem van een kat geleidelijk aan verzwakt, wordt het dier meer vatbaar voor andere infecties.

FIV komt voor bij 2.5-5% van alle katten wereldwijd, hoewel het minder voorkomt bij gezonde, gedomesticeerde katten zoals onze huisdieren.

Hoe kan mijn kat dit oplopen?

FIV wordt verspreid door rechtstreeks contact met een geïnfecteerde kat. Dit gebeurt meestal door beten en wonden, en dat is dan ook de reden dat katers, die vaak vechten voor hun territorium, oververtegenwoordigd zijn. Waarschijnlijk kunnen ook moederpoezen de infectie overdragen aan hun kittens, hoewel dit maar zelden voorkomt. Ook infectie door het delen van een voer- en waterbak, elkaar wassen en algemeen nauw contact is zeldzaam.

FIV kan niet aan andere diersoorten worden overgedragen. Geïnfecteerde katten kunnen dus samenleven met mensen en andere huisdieren. Om het zekere voor het onzekere te nemen dient een kat met FIV wel als enige kat in een huis te worden gehouden.

Wat zijn de gevolgen voor mijn kat en hoe kan ik het zien?

FIV begint met een korte, vaak beheersbare ziekte die niet altijd door de katteneigenaar wordt opgemerkt. Hierna zal het immuunsysteem van de kat langzaam achteruitgaan, al kan het jaren duren voordat uw kat er echt de nadelen van zal ondervinden.

Wat voor een dierenarts aanleiding kan zijn om kat op FIV te testen, is als een kat niet lijkt te genezen van kleine infecties en ziektes. De kat hoeft niet per se erg ziek te zijn, vaker zal het zijn dat een kat regelmatig naar de dierenarts moet en voortdurend lijkt te worstelen met zijn gezondheid.

Katten die FIV positief zijn, krijgen vaker te maken met bepaalde soorten tumoren, luchtweginfecties en ontstekingen in hun bek. Toch kan een besmette kat dezelfde levensverwachting hebben als een gezonde kat. In veel gevallen kunnen deze dieren een lang en gelukkig leven leiden, zolang ze maar binnen worden gehouden en de juiste zorg krijgen van een liefdevolle eigenaar.

Kan FIV worden genezen?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is ‘nee’, FIV kan niet worden genezen. Maar aangezien het met name bijkomende ziektes en infecties zijn waar de kat last van heeft, kunnen veel dingen wel worden behandeld. Ook een kat met FIV kan dus vele jaren een fijn en tevreden huisdier zijn.

Er is een vaccin ontwikkeld tegen FIV, maar de werking ervan wordt in twijfel getrokken. Momenteel wordt het vaccin alleen gebruikt op sommige plaatsen in Amerika.

Wat kan ik doen wanneer mijn kat besmet is?

Omdat FIV zich verspreidt door rechtstreeks contact met andere katten, is het belangrijk dat een besmette kat binnen wordt gehouden. Zo wordt niet alleen voorkomen dat de ziekte aan andere katten wordt overgedragen, maar het verkleint ook de kans dat de besmette kat met een verzwakt immuunsysteem infecties oploopt die het dier erg ziek kunnen maken.

Heeft u een kat waarbij FIV is vastgesteld waardoor het dier niet naar buiten kan, dan zaluiteraard ook deze kat baat hebben bij frisse lucht. De Omlet kattenren maakt het mogelijk uw kat buiten te laten zijn en van de omgeving te genieten, zonder dat het risico bestaat dat andere katten besmet raken. Kleed de ren aan met speeltjes en krabpalen terwijl u in de tuin bezig bent. Of zet een stoel in de ren en maak van de mogelijkheid gebruik om samen met uw kat van de zon te genieten.

U kunt uw kat ook helpen door regelmatig naar de dierenarts te gaan voor check ups en door meteen contact op te nemen met de dierenarts als u veranderingen waarneemt in het gedrag of de gezondheid van uw kat, hoe klein ook. Zorg ook voor een voedzaam en evenwichtig dieet. Rauw voer voor katten met FIV wordt afgeraden, omdat ongekookt vlees en eieren gevaarlijk kunnen zijn met een verzwakt immuunsysteem.

This entry was posted in Katten


2 replies on “Kattenaids (FIV) en de gevolgen voor een kat”

Danique Scheinhardt schreef:

wat een pech kat weg

yijun schreef:

ik doe een donatie aan kika kattenaids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *