Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omlet blog

Over de slaappositie van honden

Bruine teckel ligt te slapen op een Omlet Bolsterbed

Op de zij

De meest voorkomende slaaphouding van een hond is op zijn zij met de poten recht voor zich. Soms vallen honden in een andere houding in slaap, maar zodra de spieren ontspannen en de hond begint te dromen, rollen ze automatisch op hun zij.

In deze positie zijn de vitale organen van een hond niet beschermd. Als een hond graag op zijn zij slaapt, betekent dit waarschijnlijk dat het dier zich ontspannen en comfortabel voelt in zijn omgeving.

Omdat de poten vrij kunnen bewegen in deze slaappositie, zult u waarschijnlijk de poten van uw hond zien trillen en trappen terwijl hij droomt.

Als uw hond de voorkeur geeft aan deze positie, zorg er dan voor dat zijn mand groot genoeg is, ook als hij zijn poten strekt. De Omlets bolsterbedden zijn verkrijgbaar in drie maten, dus u kunt er zeker een vinden die bij uw hond past!

Opgekruld tot een bal

Dit is een veelvoorkomende slaaphouding van honden die in het wild leven en veel kwetsbaarder zijn dan onze verwende huisdieren. De vitale organen zijn in deze positie beschermd, de lichaamswarmte wordt vastgehouden en de hond kan indien nodig snel in actie komen.

Honden die zich op een onbekende locatie bevinden of iets meemaken waardoor ze zich niet helemaal op hun gemak voelen, zullen vaak in deze houding slapen. Als uw hond zich echter opkrult om een dutje te doen, dan betekent dit niet per se dat hij zich niet op zijn gemak voelt. Het kan ook gewoon zijn dat uw hond dit op dat moment een aangename houding vindt om weg te dromen.

Super Pup houding

In deze positie ligt een hond op zijn buik, met alle vier de poten gestrekt. Deze houding is vaak te zien bij puppy’s die regelmatig een dutje doen, maar ook op elk moment klaar willen zijn om te spelen. Vanuit deze positie is het makkelijk om snel op te staan.

De Super Pup houding is eigenlijk beperkt tot dutjes; maar weinig honden brengen een hele nacht in deze positie door. Ook kleinere honden zoals terriërs en toy-rassen nemen deze positie vaak aan, mogelijk omdat hun ledematen korter zijn.

Op de rug, poten in de lucht

Wanneer een hond het koud heeft, krult hij zich op tot een bal. Als een hond zijn buik niet bedekt, door zijn poten in de lucht te houden, helpt dit hem ook om af te koelen. Het blootstellen van de buik, waar de vacht veel dunner is, en via de zweetklieren op de poten, kan een hond verkoeling krijgen.

Hoewel het comfortabel is, is het ook een kwetsbare positie. De vitale organen zijn niet beschermd en het duurt veel langer om op te staan als er gevaar dreigt dan wanneer een hond zijn poten op de grond zou hebben. Als uw hond deze positie kiest, zelfs als het niet erg warm is, is dit waarschijnlijk een teken dat hij zich bijzonder ontspannen en op zijn gemak voelt.

Dicht bij een mens of een ander huisdier 

Veel honden vinden het fijn om in slaap te vallen naast een ander levend wezen, het liefst heel dichtbij. Dit gedrag houdt verband met de puppy-tijd, voordat ze in staat waren hun lichaamstemperatuur te reguleren en zich tegen hun broertjes en zusjes moesten nestelen om warm te blijven.

Hoewel volwassen honden u (of de kat) niet nodig hebben als warmtebron, associëren ze het slapen naast iets warms en ademend met comfort en veiligheid. Als uw hond besluit naast u te gaan slapen, kunt er zeker van zijn dat uw hond zich in uw gezelschap volledig ontspannen voelt.

Bruine hond slaapt op een Omlet Topology hondenmand met bruine microvezel topper

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *