Omlet blog

Een hamster trucjes leren? Lees onze top tips

Twee kinderen kijken naar hun hamster in een speelren, Omlet Qute hamsterkooi op de achtergrond

Iemand heeft ooit eens gezegd dat alles wat een brein heeft die in verband staat met een maag, kan worden getraind. En dit geldt ook voor hamsters. Hamsters zijn slimme diertjes en ze kunnen waarschijnlijk meer dan dat u denkt – zoals het leren van trucjes bijvoorbeeld!

Waarom zou ik mijn hamster trainen?

Het trainen van uw hamster is een leuke invulling van de tijd die jullie dagelijks samen doorbrengen. Het is en leuke uitdaging voor uw hamster en het versterkt de band tussen u en uw huisdier. Houd er wel rekening mee dat de training veel tijd en geduld vergt en dat elke hamster anders is. Er is geen garantie dat uw hamster in staat is om bepaalde trucjes te leren, en misschien zal het zelfs nooit lukken.

Kan een hamster op elke leeftijd worden getraind?

Zoals geldt voor alle huisdieren, zal de training makkelijker verlopen met een jonge hamster. Een oudere hamster kan al bepaalde gewoontes hebben die moeilijk te doorbreken zijn. Dit betekent niet dat een oudere hamster geen trucjes kan leren, maar het zal wel veel meer tijd kosten.

Waar te beginnen

Het belangrijkste is dat uw hamster zich helemaal op zijn gemak voelt bij u in de buurt, en dat het dier een positieve associatie heeft bij uw stemgeluid en geur. Wees altijd rustig in de buurt van uw hamster en verhef uw stem nooit, aangezien dit voor onnodige stress kan zorgen. Laat uw hamster eerst een aantal weken aan u wennen voordat u overgaat op het aanleren van trucjes. Zo weet u zeker dat jullie elkaar kunnen vertrouwen!

Leg om te beginnen snacks klaar. Misschien weet u al wat uw hamster het lekkerst vindt, maar als u twijfelt kies dan voor zonnebloempitjes. De pitjes bevatten wel veel olie, dus geef ze alleen tijdens de training of als speciale beloning. U kunt ook kiezen voor kleine stukjes groente zoals wortel of broccoli.

Welke trucjes kan ik mijn hamster leren?

  • STAAN
    Begin met een eenvoudig trucje, bijvoorbeeld ‘staan’. Houd de beloning voor uw hamster net boven zijn hoofd zodat hij het kan zien maar er niet bij kan. Spreek terwijl u dit doet het commando “staan” uit. Uw hamster zal uit zichzelf rechtop gaan staan om bij de beloning te kunnen. Geef uw hamster als hij rechtop staat de beloning en spreek hem bemoedigend toe. Geef hem de beloning alleen wanneer hij rechtop staat, uw hamster zal anders niet begrijpen waarvoor hij wordt beloond. Als uw hamster niet rechtop wil gaan staan kan het zijn dat hij op dat moment geen trek heeft, of omdat hij wordt afgeleid door iets anders in de ruimte. Probeer het dan later opnieuw. Herhaal dit een aantal keer per dag gedurende een week of twee, totdat uw hamster rechtop gaat staan terwijl u geen beloning boven zijn hoofd houdt. Oefen steeds één commando, en beloon uw hamster altijd als hij rechtop gaat staan.
  • SPRINGEN
    Nu is het tijd om een ander trucje te leren. Gebruik het commando “staan” en beweeg de beloning dan omhoog en naar voren en zeg ‘spring’. Als uw hamster probeert te springen, prijs het dier dan en geef hem de beloning. Als uw hamster probleemloos springt kunt u een hoepel aan de act toevoegen. Als ze door de hoepel springen, zeg dan “hoepel” of “spring door de hoepel”. Laat de hoepel eerst de grond raken. Als u ziet dat uw hamster plezier heeft in het spelletje kunt u de hoepel geleidelijk aan wat hoger houden.
  • ROLL-OVER
    Een ander leuk trucje is “roll-over”. Alles wat u hoeft te doen is een zonnebloempit op de rug van uw hamster te leggen en het commando “roll-over” uit te spreken. Beloon uw hamster met de snack als hij het gewenste trucje uitvoert. Na een tijdje zal de hamster omrollen, zelfs als u geen beloning op zijn rug legt.

Jongen speelt met hamster met Omlet Qute hamsterkooi op de achtergrond

Wees consequent tijdens de training en wees geduldig, al kan het geen kwaad om de training zo nu en dan wat uitdagender te maken zodat het interessant blijft voor uw hamster. Sommige trucjes zijn makkelijker dan andere, en zoals gezegd zijn alle hamsters verschillend. Forceer uw hamster nooit en word niet ongeduldig als het langer duurt dan u had gehoopt.

Als zowel u als uw hamster plezier beleven aan de training, dan kunt u uw huisdier van alles aanleren. U kunt hamsterspeeltjes gebruiken of een leuk parcours bouwen. Bedenk gaandeweg meer trucjes en toon ze aan uw vrienden en familie!

This entry was posted in Hamsters


One reply on “Een hamster trucjes leren? Lees onze top tips”

lola schreef:

haha leuk die trucs ik heb geoefend met staan en het is echt super schatig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *