Omlet blog

De kat uit de kerstboom houden

 

Katten zijn dol op bomen en op bewegende en glimmende voorwerpen. In een uitgebreid versierde kerstboom komen al deze dingen samen. Voor uw kat zal dit dus het perfecte speelgoed lijken! Maar een omgevallen kerstboom maakt niet alleen een hoop rommel, het kan ook gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Het is daarom het beste om uw nieuwsgierige kat uit de buurt te houden van de kerstboom. Dit zijn onze tips:

Kies de juiste boom en zet deze op de geschikte plaats

Een zittende zwart-witte kat met kerstlichtjes op de achtergrond Als u een echter boom neemt, kies dan een boom met scherpe naalden, zoals de gewone spar. Dit houdt uw kat uit de buurt van de boom. Verwijder wel dagelijks de gevallen naalden met de stofzuiger om te voorkomen dat ze de poten van uw kat bezeren.

Zet de boom niet in de buurt van een boekenkast, bank of andere meubels. Uw kat kan dit gebruiken als platform om in de boom te springen…

Zorg ervoor dat de boom stevig staat

Zorg ervoor dat de kerstboom niet kan omvallen, mocht uw kat besluiten om in de kerstboom duiken. Een stand met een brede basis kan bijvoorbeeld wat geschommel aan. Afhankelijk van uw set up kan het ook een goed idee zijn om de top van de boom met visdraad aan het plafond te bevestigen.

Vertrouw uw kat niet

Sluit de deur naar de ruimte waarin de kerstboom staat als u geen toezicht kunt houden. Uw kat zal de verleiding om met de boom en de versiering te spelen naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen weerstaan. In het beste geval heeft uw kat nog wel toegang tot de rest van het huis. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de ruimte waarin u uw kat tijdelijk houdt groot genoeg is en dat het van alles is voorzien wat uw kat nodig heeft.

Hang versiering hoog

Hang zo min mogelijk versiering onder in de boom omdat de uiteraard voor uw kat het makkelijkst te bereiken is. Dit geldt zeker voor de versieringen die u dierbaar zijn en voor voorwerpen die breekbaar zijn. Het kan helpen om ornamenten die geluid maken, zoals bellen, onderin de boom te hangen. Dit kan uw kat ontmoedigen om hoger in de boom te klimmen en u zult hierdoor ook horen wanneer uw kat de kerstboom te lijf gaat. Zo kunt u hopelijk nog ingrijpen voordat er schade is aangericht.

Er zijn haakjes voor kerstballen en ornamenten verkrijgbaar die stevig aan de takken kunnen worden bevestigd. Dit voorkomt dat de versieringen bij de minste aanraking uit de boom vallen.

Dingen waar katten niet van houden

Katten zijn niet dol op de geur van sinaasappel. Om ze uit de buurt van de kerstboom te houden kunt u sinaasappelschillen onder de boom leggen. Ook kan het helpen om aluminiumfolie om de stam van de boom te wikkelen omdat katten dit niet aangenaam vinden voelen aan hun poten. Dit werkt vaak het beste bij kittens en jonge katten, maar het kan altijd het proberen waard zijn.

Beveilig bedrading van kerstverlichting

Sommige katten zullen hun tanden zetten in de bedrading van de kerstverlichting. Dit kan gevaarlijk zijn en mogelijk zelfs brand veroorzaken. U kunt speciale bescherming voor kabels kopen of de kabels met duct tape aan de vloer of muur vastmaken. Kerstverlichting kopen die op batterijen werkt is ook een optie. 

Gebruikt geen kerstslingers

Kerstslingers zijn onweerstaanbaar voor katten. Ze zullen ze gegarandeerd neerhalen en overal in huis verspreiden. Het kan ook gevaarlijk zijn als uw kat het binnen krijgt, dus het is het beste deze versiering te vermijden.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *