Omlet blog

7 Tips om uw kippen koel te houden in de zomer

toom bruine kippen scharrelt buiten rond

Wist u dat kippen niet kunnen zweten? Kippen gebruiken hun poten, lellen en kam om hun lichaamswarmte af te voeren. Ook spreiden ze hun vleugels en hijgen. En natuurlijk zoeken kippen net als mensen de schaduw op en drinken veel water. Voor kippen is het echter makkelijker om zichzelf warm te houden in de winter dan om koel te blijven tijdens een warme zomer. Omdat kippen moeite hebben zichzelf te verkoelen, zijn ze tijdens warm weer van u afhankelijk. Daarom geven wij u 7 tips om uw kippen koel te kunnen houden tijdens deze warme zomerdagen:

1) Water

Eieren bestaan voornamelijk uit water. Het produceren van een ei onttrekt dan ook veel water aan het lichaam van een hen. Eén van de voornaamste manieren van een kip om af te koelen is door voldoende koel water te drinken. Het is daarom belangrijk dat kippen altijd voldoende schoon en koel water tot hun beschikking hebben. Ververs het water van uw kippen dagelijks en zet op meerdere plekken water neer zodat uw kippen niet om het water hoeven te vechten.

Door bijvoorbeeld een ondiepe plastic bak met water te vullen kunt u uw kippen een plek geven om hun poten af te koelen, dit is immers een deel van hun lichaam waar ze de warmte kunnen afvoeren. Als uw kippen er niet van houden om met hun poten in het water te staan, kunt u ook een baksteen in het water leggen waarop uw kippen kunnen staan. Deze zal door het water koel aanvoelen.

2) Schaduw

Het is heel belangrijk dat uw kippen voldoende schaduw hebben, zeker wanneer het erg warm is. Als uw kippen de mogelijkheid hebben om vrij rond te scharrelen, dan zijn ze waarschijnlijk zelf in staat om schaduw te vinden onder een boom of in de bosjes. Het is echter altijd een goed idee om ook in de ren voor schaduw te zorgen. Een Eglu Go UP of Eglu Cube biedt schaduw onder de ren maar u kunt ook kiezen uit verschillende soorten dekzeilen.

3) Voer en snacksKippenhouder voert zijn kippen met Eglu kippenvoerbak in hun Omlet Eglu Go kippenhok

Geef uw kippen koude lekkernijen zoals bevroren bessen, groente of stukjes fruit. Of stop de favoriete snacks van uw kippen in een ijsblokjesvorm, vul met water, leg er een koord in, vries het in en hang het in de ren van uw kippen. Ook een fris stuk watermeloen zullen uw kippen zeker waarderen!
Let er wel op dat u uw kippen niet teveel snacks geeft, ze moeten natuurlijk nog wel trek hebben in hun legkorrels. Omdat het verteringsproces warmte genereert zullen kippen minder eten in de zomer. Het is daarom belangrijk dat ze de juiste voeding krijgen met genoeg vitaminen en mineralen. Voer uw kippen niet op het warmste moment van de dag, maar bijvoorbeeld ’s avonds.

4) Voedingssupplement

Uw kippen hebben tijdens de warme dagen baat bij voedingssupplementen zoals vitaminen en tonics die aan het drinkwater kunnen worden toegevoegd. Ze bevorderen de opname van mineralen, geven de gezondheid een boost en zorgen ervoor dat uw kippen beter om kunnen gaan met de warmte. Bijvoorbeeld cider azijn voor pluimvee helpt met de opname van calcium en dat is noodzakelijk voor de productie van de eierschaal.

5) Stofbaden

Kippen vinden het heerlijk om tijdens warm weer een stofbad te nemen. Om te voorkomen dat uw kippen hiervoor uw bloembedden gebruiken, is het een goed idee om ze een eigen plek te geven. Geef ze een plek in de tuin met zand en pluimveeluispoeder. Door meerdere plekken in de schaduw te maken bent u er zeker van dat al uw kippen een verfrissend stofbad kunnen nemen. Maak of zet het stofbad altijd op een beschutte plek of zorg ervoor dat u het kunt afdekken. Zo voorkomt u dat het na een regenbui in een modderbad verandert.

kippenhouder voert haar kippen met een Peck Toy en heeft interactie met haar kippen buiten de Inloopren voor kippen6) Ruimte

Kippen hebben altijd maar zeker tijdens de warme dagen voldoende ruimte nodig. Wanneer kippen te dicht op elkaar leven zullen ze het immers nog warmer hebben. Ze hebben de ruimte nodig om hun vleugels uit te kunnen strekken om af te koelen. Elke kip in de toom moet voldoende ruimte hebben om koel water te dringen en in de schaduw te kunnen liggen wanneer het dier daar behoefte aan heeft.

7) Een koel kippenhok

Alle Eglu kippenhokken van Omlet zijn voorzien van een dubbelwandige isolatie, te vergelijken met dubbel glas. Dit zorgt ervoor dat het hok in de zomer van binnen niet te warm wordt. Ook zijn de hokken voorzien van een tochtvrij ventilatiesysteem, zo ontworpen dat er geen tocht over de zitrekken trekt maar er wel frisse lucht kan circuleren.

Als u een houten hok heeft kan het in het hok erg warm worden. Zorg daarom altijd voor ventilatie door een raam van het hok open te zetten of door een ventilator te gebruiken. Leg niet teveel zwaar nestmateriaal in het hok omdat dit warmte kan absorberen.Als u kippen overdag vanwege de warmte niet graag gebruik maken van hun nestkast om hun eieren te leggen, dan doet u uw kippen er een groot plezier mee om op een koelere plek in de schaduw een nestplek voor ze te maken.

This entry was posted in Kippen


One reply on “7 Tips om uw kippen koel te houden in de zomer”

Fien schreef:

Vanaf welke temperatuur kunnen kippen sterven door de warmte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *