Omlet blog

Manieren om etenstijd voor uw hond leuker en uitdagender te maken

Labrador eet bevroren fruit-yogurt voor honden tijdens een picknick

Voor de meeste honden is etenstijd niet het meest uitdagende moment van de dag. Vaak zet een eigenaar gewoon de bak met voer op de grond zodat woef zijn gang kan gaan. En als u en uw hond daar tevreden mee zijn is daar natuurlijk niets mis mee. Toch lijkt het niet op hoe een hond in het wild aan zijn eten zou komen. Van nature zijn honden gewend naar hun eten te moeten zoeken en erop te jagen, wat zowel fysiek als mentaal de nodige uitdaging biedt. Als u uw hond graag meer wilt uitdagen en zijn dagelijkse routine interessanter wilt maken, dan kunt u hier al met een paar kleine aanpassingen voor zorgen.

Het mentaal uitdagen van uw hond heeft een aantal voordelen. Het zorgt er net als een wandeling voor dat uw hond vermoeid raakt en voorkomt verveling. Veel eigenaren vergeten dat hun hond ook mentale uitdaging nodig heeft. Als ze te maken krijgen met verveling en hieraan gerelateerde gedragsproblemen zoals op dingen kauwen, onrustig rondlopen, blaffen etc., dan wordt vaak aangenomen dat ze meer beweging nodig hebben. Dit helpt zeker maar het komt niet volledig tegemoet aan de noodzakelijke mentale uitdaging.

Honden die voldoende mentaal worden uitgedaagd zijn minder hyperactief en kunnen vaak beter omgaan met stress. Dit komt van pas als u bijvoorbeeld een gespannen hond heeft die agressie naar andere honden toont, of als uw hond last heeft van verlatingsangst of bang is voor vuurwerk of onweer.

Spelletjes waarbij honden hun hersenen moeten gebruiken zijn daarom een geschikte manier om uw hond te vermoeien voordat u gaat slapen of als u ‘s ochtends naar uw werk gaat. Door dit te combineren met hun normale voertijd zal het u niet veel tijd kosten en uw hond zal genieten van de extra uitdaging. Ook hoeft u zich er geen zorgen over te maken dat u uw hond teveel snacks geeft, aangezien u ze beloont met het voer dat ze sowieso zouden hebben gekregen.

Wat zijn nu de manieren om uw hond op een leuke manier mentaal uit te dagen tijdens het eten?

Het doel is dat uw hond er langer dan 10-15 minuten over doet om zijn voer op te eten. Houd de eerste keren dat u deze nieuwe manier van voeren probeert uw hond in de gaten.

Onze eerste tip houdt verband met de reukzin van uw hond. Honden gebruiken van nature hun neus, en door te moeten zoeken naar hun eten voegt u zeker een uitdaging toe aan hun dagelijkse routine. Verspreid bijvoorbeeld voer in de tuin zodat uw hond er naar moet zoeken. U kunt dit ook binnen doen, al is het dan een goed idee om hier een ruimte voor uit te kiezen die makkelijk kan worden schoongemaakt en waar er geen voer onder meubilair kan verdwijnen. Om het nog interessanter te maken kunt u voedsel achter bijvoorbeeld een plantenpot of op een vensterbank verstoppen. Als uw hond het spelletje niet meteen begrijpt, kies dan iets dat sterker ruikt dan zijn normale brokken.

Onze tweede suggestie zijn puzzles en voerdispenserspeeltjes. De Kong Classic is het bekendste voerdispenserspeeltje, maar er zijn ook gecompliceerdere puzzles verkrijgbaar waarbij uw hond meer zijn best moet doen om beloond te worden met voer. Het idee achter de meeste van deze speeltjes is dat uw hond het speeltje moet bewegen of op bepaalde delen ervan moet duwen om ervoor te zorgen dat het voedsel eruit valt. Honden vinden dit enorm leuk, en omdat ze voortdurend worden beloond zorgt het voor uren vermaak.

U kunt er ook voor kiezen om zelf een speeltje te maken. Stop bijvoorbeeld het voer in een lege cornflakes doos en tape deze dicht, een toiletrol met dichtgevouwen uiteinden of in een plastic fles met een paar gaten zodat het voer eruit kan vallen. Dit kan wat troep en lawaai geven, maar het is de moeite waard als u uw hond rond ziet rennen in een poging bij het voer te komen, enthousiast kwispelend met zijn staart.

Ook kan etenstijd een geschikt moment zijn om uw hond nieuwe trucjes te leren. Vraag uw hond niet elke keer hetzelfde trucje te doen omdat het dan onderdeel wordt van zijn routine waardoor de uitdaging verdwijnt. Door etenstijd te gebruiken om te trainen kunt u uw hond meer dan één beloning per keer geven, aangezien dit voer is dat hij sowieso zou hebben gekregen. Uw hond zal de training zo bovendien als iets positiefs gaan zien en misschien zelfs sneller leren.

Tenslotte kunt u de textuur van het voedsel aanpassen om etenstijd interessanter te maken. Als u uw hond natvoer geeft, kunt u dit in kleine blokjes invriezen en aan uw hond geven om op te kauwen. Geeft u uw hond droogvoer, dan kunt u het mengen met wat yoghurt of water. Zolang het nieuw is voor uw hond zal het zijn dagelijkse routine verrijken!

Hond slaapt op Omlet schapenvachtdeken naast een Omlet voerbak voor honden

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *