Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omlet blog

Zorgen voor konijnen in de zomer

Bruin-wit konijn in het gras

Zomer is een heerlijke tijd van het jaar, maar als het warmer wordt is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw konijnen, en hun onderkomen, klaar zijn voor de hogere temperaturen. Konijnen zijn over het algemeen sterke dieren, maar wist u dat ze kou beter kunnen verdragen dan extreme warmte?

Het lijkt misschien een goed idee om het konijnenhok naar binnen te brengen waar de air-conditioning ze koel kan houden. Een plotselinge temperatuursverandering is echter slechter voor ze dan buiten in de warmte blijven. Wel is het belangrijk om te weten dat konijnen kunnen sterven aan een hitteberoerte, dus probeer er alles aan te doen om te voorkomen dat uw konijnen ziek worden.

 

Het konijnenhok

De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat uw konijnen een comfortabele plek hebben is door ze een hok te geven dat zelfs tijdens de warmste zomerdagen koel blijft. Het Eglu konijnenhok is voorzien van dubbelwandige isolatie waardoor de warmte buiten wordt gehouden en de temperatuur in het hok relatief stabiel blijft. Ook is het voorzien van tochtvrije ventilatie waardoor frisse lucht in het hok kan stromen maar er geen tocht ontstaat.

Daarnaast is schaduw erg belangrijk. Zet uw konijnenhok en hun ren in een schaduwrijk deel van uw tuin, idealiter onder een boom of naast het huis. Als de schaduw zich gedurende de dag verplaatst is het misschien mogelijk om de speelren van uw konijnen mee te verplaatsen. Met de Zippi rennen en het Zippi tunnelsysteem is dit heel makkelijk te doen. Als u in uw tuin geen natuurlijke schaduw heeft, voeg dan dekzeilen en zonneschermen toe aan de ren om er zeker van te zijn dat uw konijnen buiten een plek hebben die niet in het directe zonlicht is.

Voer en water

Zorg ervoor dat uw konijnen altijd voldoende vers water hebben. Als het echt warm is, kan het verstandig zijn om het water meerdere keren per dag te verversen. Konijnen zijn geneigd meer te drinken als het water vers en koel is, net als mensen. Voor extra verkoeling kunt u een paar plastic flessen vullen met water en deze een paar uur in de vriezer leggen. Leg ze in de ren of het hok zodat uw konijnen er tegen aan kunnen gaan liggen als ze het erg warm hebben.

Uw konijnen zullen het ook op prijs stellen als bijvoorbeeld hun groente lekker koel is. Was de groenten met koud water voordat u het aan uw konijnen geeft. 

Vachtverzorging

Als uw konijnen het te warm vinden kunt u ze helpen door de dode haren uit hun vacht te verwijderen. Kam uw konijnen in de zomer vaker zodat ze geen onnodige deklaag met zich meedragen. Als u het idee heeft dat uw konijnen het erg warm hebben, dan kunt u hun oren sprayen met koel (maar niet ijskoud) water met een plantenspuit. Spray echter nooit water in de oren. Bedenk ook dat uw konijnen het waarschijnlijk niet prettig vinden om op het warmste moment van de dag te worden opgetild en vastgehouden. Speel dus met ze als het wat is afgekoeld.

Myasis

Tijdens de zomermaanden is de kans op myasis of madenziekte groter. Myasis wordt veroorzaakt door vliegen die worden aangetrokken door een natte vacht, urine en mest en hun eitjes leggen in het achterste van een konijn. Als de maden na een paar uur uitkomen eten ze het vlees van het konijn en laten gifstoffen achter in het lichaam. Myasis kan dodelijk zijn voor een gezond konijn dat toevallig een paar dagen last heeft van diarree. Als u weet dat uw konijn er moeite mee heeft zichzelf schoon te houden, controleer zijn achterste dan dagelijks. Als u een teken van myasis ziet, neem dan meteen contact op met uw dierenarts. Dit geldt ook voor een hitteberoerte. Raak niet in paniek en dompel uw dier niet in koud water. Zet uw konijn in plaats daarvan in een koelere ruimte en probeer zijn lichaamstemperatuur te verlagen terwijl u de dierenarts belt.

Bruin konijn in Omlet buitenren voor konijnen met gele en roze bloemen op de achtergrond

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *