Omlet blog

Huisdieren tijdens de vakantie

Zomer… Strand, naar het buitenland, wandelen in de Ardennen… De tijd van het jaar om bij te komen van een jaar hard werken. Samen met uw wederhelft boekt u een mooi hotel, u legt een kaart op de keukentafel en vraagt aan uw kinderen waar ze naar toe willen, u pakt uw koffer, u… Wacht! Bent u niet iets vergeten? “Schat, wat doen we met de kat? Gaat hij met ons mee?!”

Het wordt wel eens vergeten door mensen die voor het eerst huisdieren hebben dat er tijdig een oplossing voor uw dieren moet worden gezocht als u op vakantie gaat. Helaas zijn er nog altijd mensen die deze verantwoordelijkheid niet nakomen. De vroeger gebruikelijke zomerpiek in het aantal gedumpte huisdieren bestaat tegenwoordig niet meer, aldus de Dierenbescherming. Maar er worden nog altijd honden, katten en andere huisdieren achtergelaten door hun baasjes als die er niet meer voor kunnen of willen zorgen. Lees onze tips om ervoor te zorgen dat uw dieren, net als u, een fijne zomer hebben!

KIPPEN

Tenzij u een avontuurlijke Fransman bent en als doel heeft met uw kip de wereld rond te zeilen, raden wij af om uw kippen met u mee op vakantie te nemen. Het is voor uw kippen het beste als u een vriend of buren vraagt voor ze te zorgen wanneer u er niet bent, in ruil voor de eieren. En als u de gelukkige bezitter van een Eglu Cube op wielen bent, kunt u uw kippenhok gewoon naar de tuin van de buren verplaatsen!

HAMSTERS, CAVIAS EN KONIJNEN

Zoals dat voor kippen geldt, is het ook beter om uw hamster, konijnen en cavia’s thuis te laten en iemand, in het beste geval een bekende, te vragen ze te verzorgen. Als u er toch voor kiest om uw dieren mee te nemen of als u geen andere keuze heeft, wees dan heel voorzichtig met temperatuurveranderingen. Kleine dieren zijn hier zeer gevoelig voor en een plotselinge temperatuurverandering kan ze zelfs fataal worden. Let er ook in de auto op dat ze het niet te warm krijgen (zet ze niet naast het raam of in een geparkeerde auto) maar ook niet te koud (zet ze niet voor de airco). Controleer ook of er geen dingen in hun kooi zijn die kunnen vallen en ze bezeren: haal de waterfles en voerbak uit de kooi en pauzeer regelmatig om uw dieren voer en water aan te bieden. Onthoud dat knaagdieren en konijnen schuwe dieren kunnen zijn die graag een routine hebben en moeite kunnen hebben met veranderingen.

KATTEN

Het is zeker mogelijk om katten met u mee te nemen, hoewel dit niet altijd nodig is. Katten zijn onafhankelijke dieren die best een paar dagen alleen kunnen zijn. Vul hun bakjes met voer en water voordat u vertrekt. Als u minder dan 10 dagen weg bent kunt u iemand vragen om voor ze te zorgen en een of tweemaal per dag langs te komen.

Gaat u langer dan 10 dagen weg, dan is het beter om uw dieren naar bijvoorbeeld een familielid te brengen, bij voorkeur iemand die uw kat al kent en zelf geen dieren heeft waar uw kat niet mee overweg kan. U kunt er ook voor kiezen uw kat naar een kattenpension te brengen. Sommige katten vinden dit echter niet fijn en kunnen zich in de steek gelaten voelen en gedeprimeerd raken. Om ervoor te zorgen dat ze zich beter aanpassen kunt u ze voordat u ze naar het pension brengt een natuurlijk kalmeringsmiddel geven, bijvoorbeeld bach bloesem.

HONDEN

Het is waarschijnlijk het moeilijkst om een oplossing voor uw hond te vinden als u op vakantie gaat. Ze alleen thuis laten voor een paar dagen met voer en water kan zeker niet. De beste optie is om een plek voor uw hond vrij te houden in de auto en ze mee te nemen als dat mogelijk is. Kan dit niet, zorg er dan voor dat u tijdig een andere oplossing vindt of een plek in een pension reserveert.

Waarom een hond meenemen op vakantie?

U kunt uw hond bij vrienden of familie laten (bij voorkeur iemand die uw hond al kent). Bedenk u wel dat honden zeer sociale dieren zijn die het liefste bij hun eigenaar zijn. Voor hen is de vakantie juist een tijd dat ze veel tijd met hun favoriete mensen kunnen doorbrengen. Geen lange dagen wachten totdat u thuiskomt! Ook u en uw gezin zullen het vast leuk vinden om de hond mee op vakantie te nemen en op het strand eindeloos met een bal te spelen. En honden kunnen natuurlijk helpen bij het leggen van nieuwe contacten met andere vakantiegangers: veel mensen kunnen het niet weerstaan om een hond aandacht te geven!

Een uitstapje met uw hond organiseren

Bekijk onderstaande lijst als u zich voorbereidt op de vakantie om ervoor te zorgen dat ook uw hond er klaar voor is en alles goed verloopt als jullie van huis zijn:

  • Zorg ervoor dat uw hond gewend is aan reizen met de auto. Sommige honden worden wagenziek, iets wat niet fijn is als u van plan bent een road-trip te maken. 
  • Zorg ervoor dat uw hond een aantal basis commando’s kent zoals naast en zit. Ook is het wel zo fijn wanneer een hond aan de lijn kan lopen zonder te trekken.
  • Controleer of hun vaccinaties up-to-date zijn. Als u naar het buitenland gaat, controleer dan ruim op voorhand wat de vereisten in het betreffende land zijn.
  • Neem alles mee wat uw hond nodig heeft: voer, hun paspoort, riem, voer- en waterbak, bench, hun favoriete speeltje, hondenpoepzakjes… Het is belangrijk om het voer mee te nemen waaraan uw hond gewend is omdat het misschien in het land dat jullie bezoeken niet te krijgen is.
  • Laat uw hond tijdens het reizen in de bench in de kofferbak.
  • Controleer van tevoren of de plek die u bezoekt, zoals een hotel of het strand, huisdieren accepteert.
  • Houd in de gaten dat uw hond het niet te warm krijgt. Neem tijdens het wandelen altijd water mee en een drinkbak.
  • Als u uw hond ergens neerzet, doe dit dan goed: zorg dat er wat eten, water en schaduw is… Zelfs als het maar voor een uur is!
  • Als u denkt dat het nodig is kunt u uw hond uitrusten met een GPS halsband. Bijvoorbeeld als u gaat hiken. Ook zijn er allerlei apps voor op uw mobiel waarop u bijvoorbeeld kunt vinden waar de dichtsbijzijnde dierenarts is.
  • FleaTickRisk is een handige website (Engelstalig) waarop u kunt zien welke risico’s op ectoparasieten er in een bepaald gebied zijn dat u van plan bent te bezoeken. Check de website voordat u vertrekt en neem de nodige middelen mee.

OPENBAAR VERVOER

Controleer van tevoren of uw huisdier gratis gebruik mag maken van het openbaar vervoer. Als u ervoor kiest om met uw hond gebruik te maken van het openbaar vervoer, zorg er dan voor dat andere reizigers geen last hebben van uw huisdier. In sommige gevallen en in sommige landen hebben honden een eigen vervoersbewijs nodig.

Neemt u uw kat of hond mee in het vliegtuig, controleer dan van tevoren wat het beleid hieromtrent is bij de betreffende vliegmaatschappij. Kom ruim van tevoren aan op het vliegveld. Katten en honden mogen doorgaans bij u blijven in de cabine. Grotere honden moeten vaak gebruik maken van een daarvoor bestemd deel van het bagageruim. Vogels, konijnen en hamsters zijn vaak niet toegestaan.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *