Omlet blog

Een kippenhok rattenvrij houden

meisje voert haar kippen in a groen eglu cube kippenhok met ren

Eén van de vragen die ons het vaakst wordt gesteld door mensen die erover nadenken om kippen te gaan houden is…

“Trekken kippen ratten aan?”

Omdat ratten een aantal ziektes op kippen kunnen overbrengen en zelfs kuikens kunnen doden, is hun invloed niet te onderschatten. Het staat vast dat u deze dieren niet in uw kippenhok wilt hebben. Een belangrijke opmerking hierbij is dat ratten niet op de kippen afkomen, maar op het kippenvoer.

Deze wetenschap maakt het voorkomen van ratten in onze tuin een minder ontmoedigende taak. Dit zijn onze tips om de kans op een rattenplaag in uw kippenhok te voorkomen en uw toom veilig te houden en schade aan hok te voorkomen.

Bewaar al het kippenvoer in goed afsluitbare containers met deksel

Kippenvoer veilig bewaren is belangrijk. Sla al het kippenvoer op in goed afsluitbare tonnen of containers om de geur – waar ongewenste bezoekers op af zullen komen – te reduceren. Zoals gezegd worden ratten aangetrokken door voedsel, in dit geval het voer van uw kippen. Aangezien ratten een uitstekend reukvermogen hebben, zullen ze ongetwijfeld snel ontdekken hoe ze toegang kunnen krijgen tot het voer van uw kippen, mocht het niet op de juiste manier worden bewaard.

Gooi alleen voer op de grond als u weet dat uw kippen het zullen opeten

Een hand vol kippenvoer

Zorg dat er geen voerresten in het gras blijven liggen. Strooi een hoeveelheid voer op de grond waarvan u zeker weet dat uw kippen het zullen opeten. Dit voorkomt dat ratten hun weg naar uw kippenhok zullen vinden. Dit kunt u ook oplossen door gebruik te maken van een voerdispenser zoals Peck Toys, die gevuld kunnen worden met kippenvoer. U kunt ook gebruik maken van een voerhouder zoals Caddi. Beide interactieve feeders verbeteren de hygiëne in de ren en voorkomen plaagdieren. Daarnaast zorgen ze als bonus voor het nodige vermaak voor uw kippen.

Verwijder feeders ‘s nachts uit de ren

Ratten zijn nachtdieren en hebben overdag een slechter zicht, waardoor ze vooral ‘s nachts actief zullen zijn. Ratten zijn gevoelig voor daglicht, waardoor hun gezichtsvermogen overdag wazig is. Ratten zijn het liefst ‘s nachts actief omdat ze dan de dieren die op hen jagen het beste kunnen zien.

U zult daarom ook nadat uw kippen op stok zijn gegaan maatregelen moeten nemen om het kippenhok ‘s nachts veilig te houden. U kunt dit doen door de voerbak(ken) van uw kippen ‘s avond af te dekken of zelfs te verwijderen, en ze ‘s ochtends weer in de ren te zetten. Kippen zitten ‘s nachts vaak toch opgesloten in hun hok, dus u hoeft niet bang te zijn dat ze hun nachtelijke snack zullen missen.

Hang CD’s op in de ren

U kunt ook deze misschien verrassende tip proberen om ratten bij uw kippenhok uit de buurt te houden. Hiervoor heeft u alleen maar CD’s nodig. Er wordt gezegd dat reflectie van CD’s ervoor kan zorgen dat ratten zich niet op hun gemak voelen. Dit is mogelijk voldoende om ze bij uw kippenhok uit de buurt te houden. Hang de CD’s aan een stuk touw en kijk of het werkt.

Verzamel dagelijks de eieren

Een rattenprobleem kan ook ontstaan als de eieren niet regelmatig worden verwijderd. Ratten komen namelijk ook op het kippenhok af om de eieren van uw kippen te eten. Het is daarom belangrijk om dagelijks de eieren te verzamelen. Maak hier een gewoonte van, ook als u niet het idee heeft dat er ratten naar het kippenhok komen. Maar mocht u het vergeten, dan zal een veilig hok zoals Omlets Eglu voorkomen dat eieren uit de nestkasten worden gestolen.

Daarnaast is het assortiment kunststof kippenhokken van Omlet, zoals de Eglu Cube, ontworpen om ongedierte en roofdieren op afstand te houden. Met optionele wielen kunt u uw Eglu Cube moeiteloos verplaatsten om te voorkomen dat knaagdieren holen naar binnen graven, zoals bij traditionele houten, niet verhoogde kippenhokken.


Hopelijk helpen onze tips om uw kippenhok rattenvrij te houden. Voorkomen is altijd beter dan verhelpen, dus probeer knaagdieren preventief uit de buurt van uw kippenhokken te houden. Dit is uiteraard beter dan in de situatie belanden waarin u ratten als laatste redmiddel moet bestrijden met rattenvallen en gif.

 

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Een kippenhok rattenvrij houden”

Linda Wijkhuizen schreef:

Beste Omlet, ik heb de eglu, een groot en een kleine op wielen met 3 m ren, voorzien van een gaasvloer, die ik omvouw aan de buiten rand van de ren. Hierdoor kan er geen rat in de ren komen als de deur gesloten is.

Linda Wijkhuizen schreef:

Ja dat heb ik ook gedaan, werkt goed maar nu graven ze gangen onder het hok door, dus gaan we nu een vloer eronder leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *