Omlet blog

Do’s en don’ts voor het verzorgen van cavia’s

Kinderen spelen met cavia's in een Zippi caviaren met vide

Welkom bij de club van caviaouders! Uw nieuwe cavia’s vragen relatief weinig verzorging. Maar zoals voor alle huisdieren geldt, is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw cavia’s veilig zijn en alles hebben om een gelukkig en voldaan leven te kunnen leiden. Maar wat hebben cavia’s allemaal nodig om gelukkig te zijn, en zijn er ook dingen die je absoluut niet moet doen?

Nestmateriaal voor cavia’s – do’s en don’ts

Do – Gebruik nestmateriaal met een goed absorptievermogen, omdat dit geur vermindert en uw cavia’s een hygiënischer en comfortabelere omgeving biedt.

Don’t – Gebruik geen nestmateriaal dat stof of zand bevat, aangezien cavia’s kwetsbare longen hebben en het erg slecht voor ze is als ze zand of stof inademen. In hun natuurlijke habitat bouwen cavia’s hun onderkomen van onder andere grotere stukken hout. Uw dieren zullen dan ook met plezier een ingewikkelde constructie bouwen van grover nestmateriaal.

Don’t – Kleur is niet belangrijker dan comfort. Als u nestmateriaal op basis van gekleurd papier wilt gebruiken, dan kan het een goed idee zijn om het te mengen met nestmateriaal met natuurlijke hout- en grastinten, dat meer lijkt op de natuurlijke omgeving van cavia’s.

Do – Gebruik indien mogelijk nestmateriaal op basis van hennep. Dit is minder stoffig, absorbeert beter en is gemaakt van een natuurlijk, duurzaam materiaal. Of kies voor ovengedroogd houtschaafsel, dit droogproces verwijdert alle gifstoffen en oliën uit het hout.

Voer voor cavia’s – do’s en don’ts

Do – Geef uw cavia’s gezonde snacks zoals spinazie of broccoli, dit is voor cavia’s een essentiële bron van vitamine C. Als uw cavia’s geen bladgroenten krijgen, dan kan het nodig zijn om een ​​vitamine C-oplossing aan hun drinkwater toe te voegen.

Don’t – Geef uw cavia’s niet te veel voer – als ze elke dag voer in hun voerbakje laten liggen, geef ze dan iets minder.

Do – Ververs het water van uw cavia’s om de dag, het liefste elke dag, en wacht niet tot de waterfles leeg is.

Do –Maak de voerbakjes van uw cavia regelmatig schoon, omdat deze snel vol kunnen komen te zitten met nestmateriaal, haren en vuil. U kunt de voerbakjes na elke maaltijd schoonvegen met een doekje.

Don’t – Geef uw cavia geen vlees of vis, dit is niet goed voor ze. Als een cavia per ongeluk vlees heeft gegeten, raadpleeg dan een dierenarts.

Don’t – Geef uw cavia’s niet te veel snacks als u ze iets probeert aan te leren – snacks hebben sowieso een beter effect als uw cavia’s het als iets speciaals blijven zien!

Speelgoed voor cavia’s – do’s en don’ts

Do – Verwissel regelmatig het speelgoed in de ren van uw cavia’s om het interessant voor ze te houden. Een cavia laat weten dat het speelgoed hem of haar verveelt door erop te kauwen of het zelfs op te eten!

Don’t – Geef uw cavia’s geen toiletrolletjes, de chemicaliën die worden gebruikt om ze te behandelen kunnen slecht zijn voor uw dieren. Kies in plaats daarvan voor een tunnelsysteem zoals de Zippi-tunnels, die niet alleen langer meegaan, maar ook veiliger zijn.

Do – Zorg voor voldoende knaagspeeltjes voor uw cavia’s. Cavia’s knabbelen en bijten van nature aan voorwerpen in de ren om hun tanden te laten slijten. Als ze alleen maar op een metalen kooi kunnen bijten dan kan dit gevaarlijk voor ze zijn. Het is daarom belangrijk om ze voldoende verschillende dingen hebben om op te knagen.

Don’t – Laat cavia’s nooit gebruik maken van een loopwiel of bal. Hoewel deze accessoires geschikt zijn voor kleinere knaagdieren, kan een cavia niet in zo’n kleine ruimte worden geplaatst. Uw cavia’s zullen veel gelukkiger zijn als ze aan hun conditie kunnen werken in een grote (speel)ren.

Do – Verander de opstelling van tunnels of speelrennen van uw cavia’s. De meeste speelsets zijn modulair en kunnen worden gewijzigd om uw dieren steeds een nieuwe ervaring te bieden.

Ren- en hokgenootjes – dos and don’ts

Do – Zorg ervoor dat uw cavia’s voldoende ruimte hebben. Als u een meerdere cavia’s houdt, is het van belang dat ze allemaal voldoende speelruimte hebben en dat ze een eigen plekje in het hok of de ren hebben.

Don’t – Straf cavia’s niet door ze alleen te zetten. Als cavia’s wat ondeugends doen, zal het afzonderen van het dier alleen maar voor problemen zorgen. Cavia’s kunnen er niet tegen om alleen te zijn.

Do – Houd cavia’s in paren van zussen of gecastreerde broers. Dit zal de agressie onderling beperken, omdat er niet gevochten hoeft te worden om de dames. Het is ook mogelijk om een gecastreerd mannetje met vrouwtjes te houden. Wacht dan wel tot zes weken na de castratie voordat u hem introduceert, omdat mannetjes de eerste weken na hun castratie soms nog succesvol kunnen paren.

Don’t – Houd een cavia nooit alleen. Zwitserland heeft de wetgeving met betrekking tot het alleen houden van cavia’s niet zomaar geïntroduceerd. Cavia worden erg eenzaam als ze langere tijd alleen worden gehouden. Eenzaamheid kan hun levensduur zelfs aanzienlijk verkorten. Een cavia zal een langer en gelukkiger leven leiden met een vriendje, dus als u erover nadenkt om cavia’s te nemen, neem er dan zeker twee.

Het verzorgen van cavia’s is niet moeilijk en is erg leuk. Door uw dieren een uitdagende omgeving en gezonde voeding te geven én bovenstaande do’s en don’ts in acht te nemen, zullen uw dieren een lang en gelukkig leven hebben.

Cavia in schuilhuisje op een Zippi vide

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *