Omlet blog

Hondendiefstal voorkomen & wat te doen als uw hond is gestolen

Dogtor Adem, oprichter en eigenaar van Dog-Ease, is een honden-behaviourist en trainer met ruim 15 jaar ervaring in het werken met honden en hun eigenaren. In deze blogpost geeft Adam een aantal tips om hondendiefstal te voorkomen, en wat u kunt doen als u te maken krijgt met hondendiefstal.

Nu hondendiefstal toeneemt, is het te begrijpen dat mensen zich momenteel meer zorgen maken over het mee op pad nemen van onze harige gezinsleden. Ik denk dat de meesten van ons het erover eens zijn dat als er iets met hen zou gebeuren, we hier kapot van zouden zijn. Daarom heb ik tips opgesteld om uw hond te beschermen tegen diefstal, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ook heb ik enkele tips opgesteld over wat u kunt doen als u in de vreselijke situatie terecht komt dat uw hond is gestolen. Ik hoop dat u er nooit gebruik van hoeft te maken, maar misschien kunnen ze leiden tot hereniging, mocht u zich ooit in deze vervelende situatie bevinden.

 

MIJN TIPS OM HONDENDIEFSTAL TE VOORKOMEN

 

BEGIN THUIS

Hiermee bedoel ik dat het misschien nodig is uw huidige beveiligingsmaatregelen in en rond het huis te herzien. Begin met het controleren of poorten en hekken veilig zijn en laat uw hond niet zonder toezicht alleen in de tuin. U kunt er ook voor zorgen dat uw hond niet zichtbaar is voor voorbijgangers wanneer u niet thuis bent. U kunt dit doen door ze een plek in een kamer te geven, uit de buurt van ramen waar makkelijk door naar binnen kan worden gekeken, of door de gordijnen voor deze ramen dicht te doen als u niet thuis bent.

 

LAAT UW HOND CHIPPEN

Het is niet alleen verplicht om uw hond te laten chippen, maar het is ook een goede gewoonte. Als u uw hond ooit kwijt bent, dan kan een eenvoudige scan van de chip in hun nek voor een snelle herenigen zorgen. Houd de microchipgegevens van uw hond up-to-date. Het is meestal heel makkelijk om dit telefonisch of online aan te passen.

 

BEVESTIG EEN ID LABEL AAN DE RIEM VAN UW HOND EN OVERWEEG EN GPS-TAG

Een identificatielabel aan de halsband van uw hond maakt het makkelijk om herenigd te worden, zonder dat de microchip van uw hond hoeft te worden gescand. U kunt ook overwegen om een GPS-tag aan de halsband van uw hond te bevestigen. Er zijn allerlei merken verkrijgbaar die online kunnen worden gekocht of bij de dierenwinkel. Sommige hebben leuke functies, zoals het bijhouden van de dagelijkse activiteit van uw hond.

 

LEER UW HOND HET COMMANDO ‘HIER’

Leer uw hond het commando ‘hier’ en maak van het terugkomen een spel dat u tijdens het wandelen samen kunt oefenen. Geef een beloning of doe een spel zoals apporteren, elke keer dat uw hond bij u terugkomt. Hierdoor is de kans groter dat ze uw hond daadwerkelijk zal terugkomen als u roept, omdat het zo een leuk onderdeel van de wandeling wordt. Bezoek de blog-pagina op mijn website www.dog-ease.co.uk/blog/ voor een tutorial over hoe u met deze training kunt beginnen, mocht u hier nog niet mee zijn begonnen.

 

HOUD DE AANDACHT VAN UW HOND

Maak het voor uw hond leuk om tijdens het wandelen bij u in de buurt te blijven wanneer u uw hond los laat lopen. U kunt bijvoorbeeld tijdens het wandelen het commando ‘naast’ oefenen, een snack geven als beloning voor hun aandacht, of andere spelletjes spelen. Het meenemen van een speeltje, zoals een bal, kan ook helpen om de aandacht en focus van uw hond vast te behouden.

 

VERLIES UW HOND NIET UIT HET ZICHT

Volgend op het vasthouden van de aandacht van uw hond, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw hond niet uit het zicht verliest tijdens een wandeling, of uw huisdier alleen achter te laten voor een winkel, school of in uw auto. Hoe minder uw hond in contact kan komen met onbekenden zonder dat u hierbij aanwezig bent, des te beter.

WANDEL SAMEN MET ANDEREN

Wandel indien mogelijk samen met een gezinslid of (op sociale afstand) met een vriend. U kunt ook op plekken wandelen waar andere mensen hun hond uitlaten en aanwezig zijn. Kies tijden van de dag waarop andere mensen ook wandelen en loop indien mogelijk als het nog licht is. Is dit niet mogelijk, probeer dan in goed verlichte straat te wandelen. Hoe meer mensen er in de buurt zijn, des te kleiner de kans dat u het doelwit wordt.

 

OVERWEEG EEN ALARM MEE TE NEMEN TIJDENS HET WANDELEN

Overweeg om tijdens de wandeling een antidiefstal-alarm of een soortgelijk apparaat mee te nemen, zelfs een fluitje om de aandacht mee te trekken is beter dan niets. U kunt ook uw mobiele telefoon bij de hand houden, hoewel het het beste is om u niet af te laten leiden door uw gsm terwijl u wandelt. Zie de volgende tip!

 

BLIJF ALERT

Blijf alert en wees waakzaam tijdens het wandelen. Let op of u ongebruikelijke dingen ziet of mensen die u niet kent op de plekken waar u vaak wandelt. Het is verstandig om het gebruik van uw gsm te beperken, zelfs om mee naar muziek te luisteren. Hoe meer u zich bewust bent van uw omgeving, des te groter de kans dat het u opvalt wanneer er iets niet in orde is.

 

VERMIJD NAUW CONTACT MET ONBEKENDEN

Laat mensen die u niet kent uw hond niet aaien en vertel geen details over u en uw hond. Het is natuurlijk prima om vriendelijk te zijn, maar denk na over de informatie die u deelt.

 

WEES MINDER VOORSPELBAAR

Mocht u zich zorgen maken over de veiligheid van u en uw hond, verander dan regelmatig uw routine. Dit maakt het voor iemand die ‘observeert’ moeilijker om u ‘toevallig’ tegen te komen tijdens het wandelen.

 

BEREID DEGENE DIE UW HOND UITLAAT VOOR

Als iemand voor u uw hond uitlaat, zorg er dan voor dat u deze persoon vraagt welke voorzorgsmaatregelen hij of zij neemt om te voorkomen dat een hond wordt gestolen. U kunt ook vragen of deze persoon waakzaam kan zijn wanneer uw hond weer thuis wordt gebracht en vragen melding te maken van ongebruikelijke activiteiten.

 

MAAK GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA EN REGIONAAL NIEUWS

Bekijk lokale social media-pagina’s en nieuws voor up-to-date informatie over wat er in jouw omgeving gaande is. Vaak worden verontrustende incidenten gemeld door bewoners met informatie over verdachte personen en soms zelfs voertuigen om op te letten.

 

STA STIL BIJ WAT U ONLINE DEELT

Het delen van uw locatie en informatie over uw huisdier op openbare forums zoals sociale media, kan potentiële dieven inzicht geven in waar u wandelt. Zorg ervoor dat u zich bewust bent van wat u deelt, met of zonder uw hond.

 

WAT KUNT U DOEN ALS UW HOND WORDT GESTOLEN?

Mocht uw hond ooit worden gestolen, dan zijn dit enkele tips om u te helpen uw hond terug te vinden.

 

MAAK METEEN MELDING VAN DE DIEFSTAL

Maak van de diefstal onmiddellijk melding bij de politie en zorg ervoor dat het wordt geregistreerd als een misdrijf, en niet als een vermist huisdier.

 

CONTROLEER BEVEILIGINGSCAMERA’S

Controleer alle beschikbare camerabeelden in de buurt waar uw hond is gestolen om inzicht te krijgen over personen of voertuigen die mogelijk betrokken zijn geweest bij de diefstal. U kunt ook contact opnemen met buren en mensen in de omgeving om te zien of iemand beelden heeft – van bewakingsbeelden tot dashcam-beelden. Alles is het proberen waard en kan ertoe leiden dat iemand wordt geïdentificeerd.

 

NEEM CONTACT OP MET DE MICROCHIP-FIRMA

Neem contact op met het bedrijf waar de microchip van uw hond is geregistreerd en geef uw hond op als gestolen. Als uw hond door een dierenarts wordt gescand, moet deze hierop attend worden gemaakt en zodat uw hond bij kan worden teruggebracht.

 

NEEM CONTACT OP MET DIERENARTSEN IN DE BUURT

Neem contact op met alle dierenartsen in de omgeving om hen op de hoogte te stellen van de diefstal. Geef een foto van uw hond en voeg informatie toe over specifieke kenmerken van uw hond, zodat het makkelijker is uw hond te identificeren.

 

LAAT HET MENSEN WETEN

Stel andere mensen op de hoogte van de diefstal door posters op te hangen waarop staat dat uw hond is gestolen, voorzien van uw contactgegevens. U kunt ook een kopie van dergelijke posters op sociale media plaatsen. Hoe vaker de gegevens over uw hond worden gedeeld, des te groter de kans dat uw hond wordt geïdentificeerd en met u wordt herenigd!

 

GEEF NIET OP

Geef de hoop niet op! Verspreid de informatie over uw hond zoveel mogelijk. Misschien weet iemand ergens iets, wat u kan helpen om met uw hond te worden herenigd.

 

Ik hoop dat u bovenstaande tips behulpzaam vond. Stay alert and keep safe!

 

Dogtor(tm) Adem

Eigenaar van Dog-ease Training & Behaviour

www.dog-ease.co.uk

This entry was posted in Honden


One reply on “Hondendiefstal voorkomen & wat te doen als uw hond is gestolen”

Aldus schreef:

Zijn goede tips, alleen wij leren de hond ook niet naar vreemden te gaan of zich te laten aaien door een vreemde en dat doet ze ze goed en als ze los is moet ze in de buurt blijven zodat ik haar kan zien ook dat doet ze goed,maar nu dat zoveel honden gepikt worden durf ik haar niet los te laten of gewoon een rondje te lopen( ze zit in puberteit,de ene keer luistert ze wel en andere keer niet) en ik leer de haar ook al commando hier,anders zou ze zo naar beneden lopen of van de boot af gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *