Omlet blog

Een huisdier een veganistisch dieet geven?

Sommige dieren, zoals konijnen en cavia’s, zijn van nature veganistisch. Andere dieren, zoals honden (omnivoren) en katten (carnivoren), zullen niet snel tevreden zijn met een vleesloos dieet.

Er moet aan de voedingsbehoeften van alle dieren worden voldaan. Toch dit betekent dit niet per se dat u een hond geen veganistisch dieet kunt geven. Een kat op een veganistisch dieet zetten is echter een stuk lastiger.

Kan ik mijn hond een veganistisch dieet geven?

Als we voor het eerst zouden kennismaken met een diersoort en zouden moeten vaststellen waaruit hun dieet zou bestaan, dan zouden we veel aanwijzingen kunnen krijgen door naar de tanden te kijken. De tanden van een hond, zoals de tanden van een beer, laten heel duidelijk zien dat dit dier een alleseter is, dat wil zeggen een dier dat zowel vlees als groenten eet. Als u naar uw hond kijkt als een gedomesticeerde wolf, dan krijgt u een goed beeld van zijn natuurlijke voeding.

Maar, zoals panda’s bewijzen, kan een vermeende vleeseter soms prima gedijen op een veganistisch dieet. De tanden van een panda zijn vergelijkbaar met die van andere beren: lange hoektanden voor het eten van vlees en kiezen voor het vermalen van vegetatie. En toch eten panda’s niets anders dan bamboe. Dus, als een beer veganistisch kan zijn, geldt dit dan ook voor een hond?

Het antwoord is ja – maar het is een ja met behoorlijk wat kanttekeningen! Een hond heeft een dieet nodig dat vetten en eiwitten bevat die in vlees zitten. Het is gevaarlijk om deze basisbehoefte te negeren en uw huisdier gewoon maar te voeren wat u wilt. Sommige honden hebben een gevoelige maag en een vetarm, vezelrijk dieet kan levensbedreigende problemen tot gevolg hebben. Geef uw hond nooit een dieet dat geen vlees bevat, zonder eerst advies te hebben gevraagd aan een professionele diëtist voor huisdieren.

Voeding met vlees bevat collageen, elastine en keratine en dit is niet eenvoudig te vervangen door vleesvervangers. Uw hond heeft ook omega-3-vetten nodig die voorkomen in dierlijke producten zoals eieren, vis en sommige vleessoorten. Veganistische omega-3-vetten zijn niet hetzelfde als dierlijke omega-3-vetten.

Dit alles kan een hondeneigenaar die zelf een veganistisch dieet volgt doen piekeren. Er zijn producten verkrijgbaar die claimen uw hond een gezond, vleesvrij leven te geven. Voordat u de stap zet, is het essentieel om professioneel, wetenschappelijk advies in te winnen en begeleiding te vragen. Vaak is een compromis de beste keuze – een veganistisch dieet aangevuld met dierlijke ingrediënten. Krekels kunnen bijvoorbeeld voor een deel de benodigde aminozuren en keratine bieden die ontbreken in een veganistisch dieet. Ook bevatten ze 65% eiwit.

Kan ik mijn kat een veganistisch dieet geven?

Deze compromitterende houding is nog belangrijker voor katten. Katten zijn de echte carnivoren op onze planeet, hun volledige voeding is gebaseerd op andere dieren.

De voornaamste uitdaging bij het beperken van het vlees in het dieet van een kat, is dat katten, in tegenstelling tot de meeste zoogdieren (inclusief honden), bepaalde eiwitten zelf niet kunnen aanmaken. Deze moeten ze uit vlees en vis halen. Aminozuren zijn het volgende probleem – katten die bijvoorbeeld een tekort hebben aan het van vlees afkomstige aminozuur taurine, zullen overlijden aan een specifiek hartprobleem.

Zelfs speciaal veganistisch kattenvoer kan niet met zekerheid worden aanbevolen. Probeer de situatie anders te bekijken en u voor te stellen dat een konijn alleen maar vlees kan eten. Dit om een idee te krijgen van de uitdaging – en de ethiek – die ermee gepaard gaat.

Er zijn een aantal in laboratoria gekweekte ‘vlees’-producten in ontwikkeling, met het oog op veganisten en vegetariërs met katten. Het is echter lastig een voorspelling te doen of en wanneer deze producten op de markt zullen komen – en blijven.

Voor veel huisdier-eigenaren die zelf veganistisch zijn, is het voeren van hun huisdier een behoorlijk ethisch probleem. Maar deze ethiek heeft ook betrekking op de behoeften van het dier, en dat is een bijna onmogelijke kwestie om op te lossen als het gaat om katten. Als het mogelijk is de hoeveelheid vlees in het dieet van uw kat te verminderen, maar niet helemaal te verwijderen, dan is dat de veiligste optie.

Top 8 huisdieren voor gezinnen die een veganistisch dieet volgen

Maar er zijn natuurlijk vele andere huisdieren die geen vlees eten, of wel wat vlees eten maar prima zonder kunnen. Dit is onze top 10.

1. Konijnen. Geen problemen hier – konijnen zijn tevreden veganisten, met een dieet dat bestaat uit hooi en groenten. Je zou kunnen misschien kunnen zeggen dat de konijnenkeutels die ze produceren en vervolgens opeten, een dierlijke product is, maar dit bestaat uit halfverteerd groenvoer.

2. Cavia’s. Net als konijnen, zijn deze leuke karaktertjes tevreden met een 100% veganistisch dieet.

3. Muizen. Hoewel in het wild levende muizen vrijwel alles eten, kunnen ze gedijen op een veganistisch dieet; wel is aanbevolen om ze een voedingsmix te geven die speciaal voor deze dieren is samengesteld. Dit voorkomt dat ze een tekort krijgen aan vitaminen en mineralen hebben.

4. Ratten. Dit zijn de meest omnivore knaagdieren, maar zolang ze een veganistische voedingsmix krijgen die is verrijkt met de nodige voedingsstoffen, zullen ze binnenkrijgen wat ze nodig hebben. Inderdaad, ratten die te veel dierlijke vetten eten hebben de neiging te dik te worden en vroegtijdig te sterven.

5. Kippen. Als je naar een rondscharrelende kip kijkt, wordt al snel duidelijk dat kippen alles eten – gras, kevers, wormen en de gehele moestuin als je niet oppast! Het meeste kippenvoer imiteert deze mix van plantaardige en dierlijke producten. Maar er is veganistisch kippenvoer verkrijgbaar en er wordt verondersteld dat kippen hiermee een gezond leven kunnen leiden. Wel produceren ze waarschijnlijk minder eieren. Ook kan niet worden voorkomen dat ze in de aarde krabben, op zoek naar wormen en insecten, hoe veganistisch hun pellet-voer ook is!

6. Parkieten en papegaaien. Veganisten zullen geen obstakels tegenkomen als ze besluiten parkieten of papegaaien als huisdier te nemen, tenzij ze jongen wensen. Broedse vogels hebben eiwit nodig, wat ze doorgaans halen uit voer op ei-basis of gekookt vlees. Wel zijn er veganistische alternatieven verkrijgbaar.

7. Vinken. Veel vinkensoorten zullen genieten van insecten en meelwormen als beloning, maar dit maakt geen essentieel onderdeel uit van het dieet van volwassen vinken. Deze vogels zijn tevreden met een mengsel van zaden en verse groenten.

8. En voor de reptiel-liefhebbers. Als je aan slangen en hagedissen denkt, komt waarschijnlijk een beeld naar voren van dode muizen of ten dode opgeschreven krekels. Maar er zijn een aantal reptielen die als huisdier worden gehouden en er een 100% veganistisch dieet op nahouden, waarvan de populairste de groene leguaan is. Voor de gezondheid van het dier is het wel belangrijk de juiste groenten te voeren, maar vlees is zeker niet iets om u zorgen over te maken.

Er is dus geen gebrek aan keuze wanneer u op zoek bent naar een huisdier dat er een veganistisch dieet op nahoudt. Een kat of hond op een veganistisch dieet zetten is echter een stuk lastiger. Voor alle dieren geldt dat een uitgebalanceerd dieet, dat overeenkomst met hun voedingsbehoeften, de primaire doelstelling is.

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *