Omlet blog

Kippenrassen: Een introductie

Kippen eten uit de Peck Toy van Omlet

Het kan voor verwarring zorgen als je over verschillende kippenrassen en hun kenmerken leest. De vele eigenschappen, het uiterlijk, de grootte: kippen zijn een zeer divers soort. In onze ‘Kippenrassen: Een Introductie’ onthullen we de meest gebruikte termen en gaan we in op dringende vragen die te maken hebben met kippenrassen.

Indeling van kippenrassen

Een aantal veelvoorkomende groepen van kippenrassen zijn:

Er zijn ook 6 klassen van kippenrasssen, gebaseerd op hun oorsprong:

 • Amerikaans
 • Aziatisch
 • Continentaal
 • Engels
 • Mediterraan
 • Alle andere standaardrassen

Binnen deze groepen zijn er categorieën op basis van grootte:

 • Standaard
 • Bantam / Krielkippen

Wat is een Krielkip?

Er zijn rassen die van standaardgrootte zijn en deze kunnen ook in kriel-grootte voorkomen. Krielen zijn dus miniatuurversies van standaard kippen. Er zijn ook ‘’echte krielkippen’’ – dit betekent dat ze geen standaard grootte hebben en alleen in hun kleine versie voorkomen.

Krielkippen nemen minder ruimte in beslag, en zijn dus uitstekend voor een kleine ruimte, zoals de achtertuin.

Wat is een erfgoedras?

Erfgoedrassen zijn rassen die door onze voorouders werden gehouden. Alle moderne kippenrassen komen van deze rassen. Er zijn verschillende erfgoedrassen die met uitsterven worden bedreigd vanwege de populariteit van het ontwikkelen van nieuwe rassen. Dankzij fokprogramma’s is de populatie wat gestabiliseerd, waardoor deze soorten ook weer veel voorkomen in de achtertuin. Enkele erfgoedrassen zijn:

Wat is een sierras?

Sierrassen zijn gefokt vanwege het uiterlijk en niet vanwege de vlees- of eiproductie. Deze kippensoorten leggen niet zoveel eieren als andere rassen en zijn niet zo zwaar als vleesrassen. Enkele voorbeelden van sierrassen zijn:

Deze kippen zijn uitstekende huisdieren en een wandelend kunstwerk in de tuin.

Wat is het grootste kippenras?

De Jersey Giant is meestal de grootste vogel in het hok, maar Brahma’s staan op de tweede plaats. Over het algemeen zijn Jersey Giants het grootst, maar op dit moment houdt een Brahma het record voor grootste kip.

Welk kippenras legt de meeste eieren?

Kippenrassen die bekend staan om hun eiproductie leggen zo’n 250 eieren per jaar. Ter vergelijking: sierrassen leggen gemiddeld zo’n 120-150 eieren per jaar.

Leghorns zijn het meest consistent leggende ras, met gemiddeld tussen de 280-320 eieren per jaar. Andere kippenrassen die bekend staan om hun eierproductie zijn:

Hoe weet je welke kleur ei een kip zal leggen?

Verschillende kippenrassen leggen verschillende kleuren eieren. De ei kleur wordt bepaald door de genen en een kip legt dan ook zijn hele leven dezelfde kleur. Alle eierschalen beginnen wit, maar als een kip een gen heeft dat voor gepigmenteerde eieren zorgt, dan wordt deze aan de schaalvormende klier toegevoegd voordat deze gelegd wordt. De kleuren beïnvloeden de smaak en voedingswaarde van het ei niet, en dringen niet tot voorbij de schaal.

De kippenrassen die gekleurde eieren leggen zijn raszuiver, of het resultaat van een kruising met een andere bruine eierlegger met blauwe ei-genen. De blauwe legrassen die met andere kippen worden gekruist om verschillende tinten eieren te produceren zijn Ameraucana’s en Araucana’s.

Sommige kippen geven een tip van de sluier over de kleur eieren die ze leggen. Door naar de lellen te kijken (het vlezige stukje huid aan de zijkant van het hoofd), kun je de kleur van de eierschaal voorspellen. Dit is niet altijd nauwkeurig – sommige rassen zoals Zijdehoenders leggen crèmekleurige eieren, maar hebben blauwe lellen. Over het algemeen geldt dat kippen met witte lellen, witte eieren leggen. En kippen met rode lellen, bruine eieren.

Terminologie van veren

Er worden termen gebruikt als we praten over veren. Deze verwijzen naar patronen op elke afzonderlijke veer, wat dan weer zorgt voor de totale uitstraling van de kip.

 • Gestreept — afwisselende donkere en lichte strepen
 • Cuckoo — vergelijkbaar met gestreept, maar met minder gedefinieerde lijnen
 • Geregen — randen van de veren hebben een andere kleur
 • Gevlekt — verspreidde witte uiteinden van de veren
 • Potloodstreep — fijne lijnen van countour langs de veren
 • Versierd — wit middenstuk op de veren

Hoe bepaal je het geslacht van kippen

Sommige rassen zijn ‘auto-sex’. Dit betekent dat je bij het uitkomen kunt zien of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Deze rassen hebben specifieke markeringen die consistent zijn met het geslacht. Er zijn ook methoden om vleugelveren te controleren, maar deze zijn niet erg betrouwbaar. Voor rassen waarbij je het geslacht niet zo snel kunt zien, is het lastig te bepalen totdat een jonge haan gaat kraaien. Meestal gebeurt dit als hij tussen de 4 en 6 maanden oud is.

Omlet en alle kippenrassen

Ongeacht het ras dat je hebt onderzocht, of dat je verwelkomt in je familie, onze kippenhokken, Kippenrennen en essentiële benodigheden voor kippen, zoals de automatische kippenhokdeur geven je een ervaring die net zo uniek is als jouw toom. Ontdek hoe een verfijnde setup voor kippen, en de juiste kennis, de ervaring van het kippenhouden nog beter maken.

Krielkippen wandelen uit de Omlet Eglu Go Kippenhokdeur

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *