Omlet blog

Omlet ontmoet: Shell, Bagel & Brioche

“We doen de hele tijd verslag van wat we denken dat ze zeggen – daar moeten we als gezin om lachen.”

Klaar om ruimte te maken voor konijnen? Shell Mills neemt ons een dagje mee in de verzorging van deze schattige, maar voorzichtige dieren.

Omlet ontmoet Shell Mills en haar kinderen die voor konijnen zorgen

Waarom heb je gekozen voor konijnen, in plaats van een hond of een kat?

Nou, we hebben ook een hond, maar mijn eerste huisdieren waren konijnen en ik ben altijd dol op ze geweest. Mijn man en ik hadden een Dwerghangoor samen, voordat we kinderen hadden. Toen onze dochter Valli een jaar of vijf was, begon ze te vragen om een konijn. We wisten dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat we zouden instemmen. We vonden haar toen te jong en zeiden dat ze eerst wat verantwoordelijkheidsgevoel moest krijgen. We zeiden dat ze zeven jaar oud moest zijn en de jaren vlogen voorbij. Voor we het wisten was ze zeven, en moesten we ‘ja’ zeggen!

Dat vond ze vast leuk! Hoe hebben jullie een konijn voor haar geregeld?

We hebben er een verrassing van gemaakt; we hebben er een behoorlijke zoektocht van gemaakt omdat we er een wilden vinden die oud genoeg zou zijn tegen de tijd dat ze jarig was. We hebben naar gerenommeerde fokkers gezocht en rondgevraagd bij lokale organisaties zoals het tuincentrum, of zij misschien jonge konijnen kregen, maar deze kwamen op het moment dat wij op vakantie waren, dus we moesten vanaf het buitenland contact opnemen om die van ons te reserveren.

De volgende stap was de aanschaf van een hok, maar we wisten al dat we een Eglu Gozouden kopen. Onze lokale basisschool had een Omlet kippenhok voor hun kippen en ik vond hem geweldig. Ik ben online op zoek gegaan en toen ik ontdekte dat Omlet een konijnenhok had, was mijn keuze gemaakt. We hebben de Eglu voor de verjaardag in elkaar kunnen zetten. Het is geweldig. We verplaatsen het hok de hele tuin door, zodat we nooit meer gras hoeven te maaien! We hebben het ook vaak over kippen – misschien dat we die ook met de tijd nemen.

Hoe heeft ze de konijnen genoemd?

Bagel & Brioche – naar haar favoriete broodjes!

Geweldig. En hoe gaat de verzorging haar af? Het is een misvatting dat konijnen weinig aandacht nodig hebben. Sterker nog: ze hebben veel verzorging nodig en zijn heel sociaal.

Ja dat klopt. We zijn er zeker niet zomaar weer ingesprongen. Het was tien jaar nadat we onze Dwerg hadden en we hebben heel veel onderzoek gedaan. Nu is er veel meer bekend en weten we ook dat je niet één konijn moet hebben. Je hebt er twee nodig, idealiter vanaf jonge leeftijd zodat ze een band opbouwen. Ze hebben dagelijkse aandacht nodig en bloeien op van contact. Ze zijn speels en sociaal.

Er zijn andere factoren waar we initieel geen rekening mee hadden gehouden: jaarlijkse vaccinaties, huisdierverzekeringen, sterilisatie of castratie – mensen denken misschien dat het maar een konijn is, maar je draagt er verantwoordelijkheid voor en er zitten kosten aan verbonden. Er zijn zoveel extra’s. Wat doe je als je weggaat? Gelukkig wonen mijn ouders vlakbij, waardoor ze ons kunnen helpen.

Welk advies zou je geven aan mensen die een konijn willen?

Nou, doe je research en begrijp de behoeften van konijnen. Je moet ze regelmatig schoonmaken. De Eglu is wat dat betreft wel een game-changer. Maar denk ook na over de kosten, en de tijd die je nodig hebt voordat je hiervoor kiest.

Wat is het leukste aan konijnen?

Ik stelde deze vragen aan Valli, omdat ik haar ideeën ook graag wilde hebben en haar antwoord was dat ze zo lief zijn en de beste knuffels geven! Ik vind het ook prettig om de kinderen verantwoordelijkheid bij te brengen; hoe zorg je elke dag voor iets, bij regen en zonneschijn. Valli doet het leuk met de konijnen en heeft een echte routine. Ze neemt zelfs de waterfles mee naar binnen om hem schoon te maken met een klein borsteltje.

Ik denk dat het vooraf ook niet in je opkomt hoe leuk het is om de konijnen gewoon te observeren. Wij zijn er dol op om ze gewoon samen te zien. Ze zijn zo slim en ze spelen zo leuk samen. Als het nat en koud is, zijn ze nog steeds graag buiten. Dan zitten ze knusjes samen onder het dekzeil, te snuffelen in de wind en de regen te bekijken. We doen de hele tijd verslag van wat we denken dat ze zeggen – daar moeten we als gezin om lachen.

Als we naar buiten gaan, komen ze er direct aan. Valli zit bij ze in de ren – daar is hij prima voor geschikt. Niet alle konijnen vinden het leuk om opgepakt te worden, maar die van ons wel en ze zijn zo relaxed terwijl ze rustig op onze schoot knuffelen. Onze hond Percy was een beetje te enthousiast toen we de konijnen net hadden, maar nu interesseert het hem niet meer zo; hij sjokt erop af, de konijnen springen op en de neusjes raken elkaar aan door het gaas!

Ah, dat is schattig. En hoe ziet een typische dag met zorgen voor konijnen eruit?

Bagel en Brioche worden bij de start van de dag gevoerd door Valli en haar vader. Dat houdt in: een beetje pelletvoer, het hooi aanvullen en het water verversen.

Ze hebben een Omlet ren met uitbreiding, dus we zien ze de hele dag door de verschillende gebieden rennen. Het is zo leuk om te observeren hoe ze door de tunnels rennen en op de verschillende dingen springen – ze zijn er echt dol op.

Valli en onze andere kinderen gaan na schooltijd naar buiten om ze te zien en later nogmaals om het hooi en water bij te vullen, maar we doen ze ‘s avonds niet in het hok. Dat is het mooie van de Omlet setup. Met de vloerrasters is de ren vosbestendig, waardoor de konijnen naar buiten kunnen wanneer ze willen.

We verschonen het bodemmateriaal regelmatig en in het weekend gaan de konijnen samen met de kinderen in de speelren. Dan geven we het hok een volledige, dieptereiniging. Soms komen ze bij ons binnen om op ontdekkingsreis te gaan, terwijl wij het hok schoonmaken.

Valli geeft de konijnen een aantal keer per week een traktatie uit onze groentetuin. In deze tijd van het jaar zijn dat broccoli en kool – en daar zijn ze dol op. En we verplaatsen ze een aantal keer per week door de tuin, zodat ze weer een nieuw plekje hebben! Het is een prettige routine. Valli vindt het allemaal geweldig en doet het met plezier. Tenzij het met bakken uit de lucht komt! Dan help ik haar een handje. Het zijn haar konijnen maar het hebben van huisdieren is een activiteit voor het hele gezin.

Omlet ontmoet Shell Mills en haar kinderen die voor konijnen zorgen in Omlet Zippi tunnels en speelrennen

 

 

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *