Omlet blog

Veelvoorkomende allergieën bij honden

Stel je voor: jouw geliefde viervoeter, het toonbeeld van vitaliteit, begint plotseling te krabben, heeft rode, waterige oogjes of is constant aan het niezen. Dit kan wijzen op een veelvoorkomende allergie bij honden. Over dit probleem wordt vaak heen gekeken, maar het kan een behoorlijk effect hebben op onze trouwe viervoeters. In dit blog duiken we in de wereld van allergieën bij honden. We kijken naar de triggers, de symptomen en de behandelingen die kunnen helpen om het comfort van de hond te herstellen. Of het nu pollenseizoen is, bepaalde voeding of een onverwachte factor in de omgeving – voor het welzijn van jouw loyale vriend is het belangrijk de allergieën te begrijpen en te weten hoe je hiermee om kunt gaan.

Hond op de Topology hondenmand van Omlet

Kunnen honden allergisch zijn voor iets?

Ja, honden kunnen last hebben van allergieën, net als mensen. Maar wat is een allergie bij honden nou precies? Een allergie is simpelweg een overreactie van het immuunsysteem op een normaal gesproken onschuldige stof, bekend als ‘’allergeen’’. Als het lichaam zo’n allergeen tegenkomt, wordt het geïdentificeerd als bedreiging en het lichaam produceert vervolgens antilichamen om het te bestrijden. Deze immuunrespons kan verschillende symptomen met zich meebrengen die variëren van mild tot ernstig.

Allergieën manifesteren zich bij honden als het immuunsysteem reageert op een bepaalde stof in de omgeving, het eten of bij andere factoren die van invloed kunnen zijn. Deze allergische reacties kunnen significante ongemakken en gezondheidsproblemen veroorzaken bij onze viervoeters. Het herkennen van de symptomen en soorten allergieën is daarom essentieel om het welzijn van jouw hond te bevorderen.

Symptomen van allergieën bij honden

Allergische reacties kunnen zich op verschillende manieren presenteren, waardoor ze lastig te diagnosticeren zijn. Hier zijn veelvoorkomende symptomen waar je op kunt letten:

 • Jeukende huid Dit is het meest opvallende en meest voorkomende kenmerk van een allergie bij honden. Het manifesteert zich door het veelvuldig krabben, likken of bijten op de huid en het leidt tot roodheid en irritatie van de huid.
 • Huiduitslag en galbulten:Hoewel het op een jeukende huid lijkt, presenteren huiduitslag en galbulten zich vaak als rode, ontstoken plekken op het lichaam. Deze worden meestal veroorzaakt door een specifiek allergeen.
 • Chronische oorinfecties: Schudt jouw hond vaak met zijn kop, of krabt hij aan zijn oren? Dit kan door een oorinfectie komen. Terugkerende problemen met de oren worden vaak geassocieerd met oorsmeer en een sterke geur en het is meestal een symptoom van een soort allergische reactie.
 • Loopneus en waterige oogjes: Honden kunnen net als mensen last hebben van een loopneus en waterige ogen als ze ergens allergisch voor zijn. De heldere afscheiding uit de neus en het veelvuldig tranen wordt meestal veroorzaakt door het inademen van een allergeen of door dichtbij een allergeen te snuffelen.
 • Op de poot kauwen/de poot likken:: Jeukerigheid die door allergieën wordt veroorzaakt beperkt zich niet tot de huid – het kan zich ook uiten op de pootjes van de hond. Als je merkt dat jouw hond veelvuldig likt of kauwt aan zijn poot, dan kan hij last hebben van een allergie.
 • Spijsverteringsproblemen: Symptomen als braken, diarree of andere maag-darmproblemen zijn vaak direct gerelateerd aan een voedselallergie. Let goed op de reacties van de hond en kijk of de spijsverteringsproblemen direct na het eten optreden. Dan heeft de hond waarschijnlijk een voedselallergie.
 • Gedragsveranderingen: Mensen met een allergie weten maar al te goed hoe ongemakkelijk de symptomen kunnen zijn. Dit geldt ook voor honden. Verhoogde prikkelbaarheid, rusteloosheid en lethargie zijn veelvoorkomende gedragsveranderingen bij honden die een allergie hebben.

Door de symptomen snel te herkennen kun je de gepaste behandeling voor de allergie van jouw hond zoeken en verdere complicaties voorkomen.

Soorten allergieën bij honden

Honden kunnen verschillende soorten allergieën hebben en elk heeft zijn eigen set symptomen en triggers. Het is belangrijk om het soort allergie te kunnen onderscheiden, zodat je de juiste behandeling kunt bieden. Hier zijn veelvoorkomende soorten allergieën bij honden:

 1. Voedselallergie: While food allergies are the least common of canine allergies, they can still cause severe issues. Reactions to specific ingredients in their diet, such as beef, chicken, dairy, or grains, can lead to digestive problems, skin irritations or other allergic symptoms.
 2. Omgevingsallergieën: Gevoeligheid voor pollen, schimmel, huisstofmijt en andere allergenen in de lucht komen het meest voor bij honden. Hoewel de meeste honden seizoensgevoelig zijn, kunnen allergenen binnenshuis het hele jaar door een allergische reactie veroorzaken.
 3. Huidallergieën: Als je hot spots of kale plekken op de hond ziet, dan heeft hij waarschijnlijk last van een huidallergie. Dit wordt vaak veroorzaakt door vlooienbeten of in ander direct contact. De hond zal zo vaak krabben dat het leidt tot dermatitis door een vlooienallergie.
 4. Contactallergieën: Wist je dat honden allergisch kunnen zijn voor bepaalde shampoo’s, stoffen of schoonmaakmiddelen? Als je merkt dat je hond veel begint te krabben nadat hij in contact is gekomen met een nieuw product, stop dan het product te gebruiken, zodat de allergische reactie ook stopt.

Hondenrassen die vatbaarder zijn voor allergieën

Sommige hondenrassen zijn vatbaarder voor allergieën vanwege hun genetische aanleg en de manier waarop hun lichaam is samengesteld. Rassen zoals Golden Retrievers, Buldogs, Mopshonden, Boxers, en Terriërs kunnen allemaal last krijgen van allergieën. Factoren als rasspecifieke huidkenmerken, variaties in het immuunsysteem, en veelvoorkomende erfelijke aandoeningen dragen bij aan het verhoogde risico op allergieën.

Bijvoorbeeld: Buldogs en Mopshonden hebben meer vouwen in de huid en daar kunnen vocht en allergenen tussen gaan zitten wat kan leiden tot huidinfecties en allergische reacties. En Golden Retrievers en Boxers hebben vaak een genetische aanleg voor voedings- of omgevingsallergieën. Door het hondenras te kennen, kun je niet alleen preventieve maatregelen nemen, maar ook snel naar de dierenarts voor een behandeling, indien nodig.

Thuis een allergievrije zone creëren

Het handhaven van een allergievrije omgeving is van groot belang voor honden die lijden aan allergieën. Dit betekent dat hun ruimte regelmatig schoongemaakt moet worden, om het vrij te houden van allergenen zoals huisstofmijt, pollen en schimmels. Slaapt de hond in de kamer, of heeft hij een eigen hondenhuis? Door air purifiers te gebruiken in deze ruimtes en de ramen dicht te houden tijdens het pollenseizoen, kun je de allergenen in de kamer verminderen. Regelmatig wassen met een hypoallergene shampoo kan het risico op huidirritatie ook verminderen en allergenen uit de vacht verwijderen.

Ook de hondenmanden van Omlet kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan de gereedschapskist om allergieën tegen te gaan. Ingenieuze ontwerpen, zoals de Topology hondenmand en het Hondenkussen worden geleverd met makkelijk te verwijderen hoezen die in de machine gewassen kunnen worden. Zo kun je allergieën handhaven. Daarbij biedt Omlet verhoogde hondenmanden die jouw hond van de vloer houden, waardoor de blootstelling aan stof en andere allergenen op de grond vermindert. Door een hondenmand van Omlet in huis te halen, kun je een schonere en prettigere omgeving creëren voor een huisdier dat vatbaar is voor allergieën.

Omlet en jouw hond

Bij Omlet begrijpen we de unieke behoeften van honden en we streven ernaar om producten te ontwikkelen die hun welzijn en comfort verhogen. Onze toewijding aan kwaliteit en innovatie wordt gedreven door onze wens om het leven met jouw huisdier zo leuk en probleemloos mogelijk te maken. Of het nu gaat om makkelijk te reinigen hondenmanden of veilige hondenhuizen, Omlet is toegewijd om de band tussen jou en je huisdier te verbeteren. Ontdek ons assortiment met producten vandaag nog en ontdek hoe we jou en de hond kunnen helpen om een leuker en gelukkiger leven samen te creëren.

Grote hond op de Topology hondenmand van Omlet

 

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *