Omlet blog

Kunnen we puur hamstergeluk ontwerpen?

Elk ontwerp van Omlet begint met een vraag: wat brengt ons dichter bij onze huisdieren? Daarna splitsen we de vraag op in vele andere vragen. Hoe leven hamsters in het wild? Wat maakt een moment tussen mens en hamster perfect? Welke uitdagingen brengen hamsters als huisdier met zich mee? Dit waren een paar vragen die we stelden toen we begonnen met het creëren van ons Hamsterhuis.

We ontdekten dat hamsters vaak worden gezien als ‘huisdier voor beginners’ – een huisdier dat je voorbereid op een wat lastiger dier. Wij vonden dat deze intelligente, ijverige wezens beter verdienden. En daarom wilden we het beeld veranderen en laten zien hoe een hamster jouw leven kan verrijken en hoe jij het leven van een hamster kunt verrijken.

Children sat by the Omlet Hamster Habitat

HET VOORBEREIDENDE WERK

Wij begonnen ons onderzoek door ons team met kantoorhamsters en gerbils uit te breiden. We kochten de meest aanbevolen kooien op de markt en bestudeerden hoe onze kleine huisdieren zich erin gedroegen. We spraken met baasjes, dierenartsen, lazen community-fora, boeken en blogs. We hebben uren naar YouTube en TikTok gekeken om alles te absorberen wat we konden vinden als het gaat om ervaring met hamsters.

We kwamen hierdoor uit op een aantal hoofdprincipes voor puur hamstergeluk, ondersteund door algemene consensus en onze eigen observaties.

DE HAMSTER LAAT HET ZIEN

Hoe kun je zien hoe een hamster zich in een nieuwe omgeving gedraagt? Het zijn kleine nachtdieren die zich verstoppen, dus makkelijk gaat het niet.

‘’Je kunt letten op bepaald gedrag; knagen aan de tralies komt veel voor. Dan is er nog ‘’monkey-barring’’ – hierbij klimt de hamster via de tralies van hun kooi naar boven of naar links of rechts. Dit geeft aan dat de hamster niet genoeg ruimte heeft om rond te dwalen. Hamsters knagen en klimmen uiteraard ook als onderdeel van het natuurlijk gedrag, dus het is niet per se een teken van stress, maar als het constant gebeurt, betekent het dat de hamster niet genoeg ruimte en verrijking heeft.’’

Josh, Product Design Manager

GROTER IS BETER

We hebben gezien dat ruimte heel erg belangrijk is.

‘’Hamsters houden van een aaneengesloten vloeroppervlak. We gebruikten warmte-mapping en nachtcamera’s en konden daardoor zien dat hamsters dezelfde paden blijven gebruiken, waarbij ze de horizontale en diagonale paden consequent benutten.’’

Josh, Product Design Manager

DIEP DENKEN

Diepte bleek net zo belangrijk te zijn als ruimte.

‘’Hamsters houden ervan om ondergronds te graven, dus een bak die verticale ruimte biedt is net zo essentieel.’’

Finn, Product Engineer

IN DE ZONE

Het was interessant hoe hamsters hun ruimte gebruikten.

‘’Net als wij hebben hamsters verschillende ruimtes voor verschillende doeleinden. Een voorraadkamer, een toilet, een slaapkamer. Ze bouwen gewoon kleine kamers.’’

Jack, Senior Product Engineer

RENFANATEN

Eén hamsterhobby was de overduidelijke winnaar.

‘’Hamsters zijn dol op rennen. Ze kunnen elke nacht kilometers en kilometers rennen. Een goed wiel is erg belangrijk.’’

Sophie, Design Intern

ZIEN EN NIET HOREN

Een groot obstakel voor het geluk van mensen en hamsters samen, was de kooi zelf – ook de ruimste kooi die leek te voldoen aan de behoeften van hamsters.

‘’Het probleem met veel hamsterkooien is het lawaai dat ze maken. Ze rammelen, het wiel piept en ze zijn lelijk. Sommige zijn opzichtig, andere zien eruit als grote dozen met veel metaal. En daarom wordt een hamster vaak uit het zicht geplaatst… Uit het oog, uit het hart.

Ons doel was een mooi en stil kooi te maken zodat de hamster in elke ruimte van het huis kan wonen, en echt onderdeel van het gezin is door de interactie die een kooi in het zicht uitlokt.’’

Jack, Senior Product Engineer

VERRIJKING IS ALLES

Toen ons onderzoeksteam onze theorieën bevestigde, legden we de focus steeds meer op verrijking. Josh, onze hoofdontwerper van het project, vat het zo samen:

‘’Als we katten en honden als voorbeeld nemen, zijn hun natuurlijke leefomgevingen geen woonkamers en keukens. Maar dat betekent niet dat ze er niet geschikt voor zijn of niet gelukkig in kunnen worden. Door met ze samen te leven, hebben we een manier gecreëerd om hun leven te verrijken. Een deel daarvan is de band die we met ze hebben, en een deel zijn de activiteiten die we met ze ondernemen, voor ons plezier en onze lichaamsbeweging.

De verzorging van hamsters benaderen we op dezelfde manier. We wilden een compleet systeem ontwerpen om de tijd samen instinctiever en leuker te maken, terwijl we tegelijkertijd veel mogelijkheden bieden om de hamster zijn eigen behoeften te laten vervullen.

We hebben naar andere producten gekeken die er op de markt te vinden zijn, en hoewel deze er vaak accessoires bij leverden, waren de meeste goedkoop en niet erg bruikbaar. Dus zelfs als de kooi zelf populair was, dan moest de eigenaar extra onderdelen weggooien. Het wiel was vaak te klein en piepte, er werden kleine, plastic schuilplaatsen bijgeleverd. Wij wilden het anders doen. We wilden ervoor zorgen dat alles wat we toevoegden, ook een functie had. Voor zowel de hamster, als zijn of haar baasje.’’

Josh, Product Design Manager

RAD VAN PLEZIER

Het wiel was vanaf het begin cruciaal omdat uit onze observaties bleek hoeveel tijd de hamsters erin doorbrachten. Maar het moest wel geschikt zijn.

‘’Als je een wiel aanbiedt, moet je ervoor zorgen dat het groot genoeg is, zodat de grootste rassen hun rug volledig kunnen strekken en in een platte positie kunnen rennen. Een gebogen houding kan de wervelkolom beschadigen. Tegelijkertijd moet het wiel licht genoeg zijn, zodat ook kleinere rassen zich makkelijk kunnen manoeuvreren.

Vanuit menselijk oogpunt moest het wiel stil zijn. We ontdekten dat piepende wielen een grote afknapper zijn voor mensen die een hamster hebben.

We hebben kogellagers toegevoegd waardoor het wiel soepel draait. We hebben hem zelfs op een gegeven moment volledig opnieuw ontworpen omdat we niet tevreden waren over de centrale kogellager. Naast decibelmetingen, hebben we hem ook thuis getest, in onze eigen slaapkamer. En hij is écht heel stil!’’

Jack, Senior Product Engineer

Hamster on the Omlet Hamster Habitat wheel

DE GEHEIME KAMER

‘’In het begin probeerden we accessoires te maken die niet kapot geknaagd konden worden, maar daar zijn we op teruggekomen want hamsters en gerbils knagen nou eenmaal. Daarom hebben we onze tactiek veranderd en naar natuurlijke materialen gekeken.

We hebben kamers gemaakt waarin hamsters zich kunnen verstoppen, en deze zijn van houtpulp waaraan geknaagd kan worden. Ze zijn biologisch afbreekbaar en vervangbaar zonder het milieu te belasten. De kamers stimuleren de natuurlijke leefomgeving van wilde hamsters, want deze bestaat ook uit meerdere kamers. Bodemmateriaal is goed om in te graven, maar niet geschikt als schuilplaats, omdat het instort. Onze kamers behouden de structuur, waardoor hamsters tunnels kunnen graven zoals ze dat ook doen in de natuur.’’

Sophie, Design Intern

MEER PLEZIER MET HELLINGEN

‘’We hebben ook naar manieren gezocht om variatie aan te brengen in de ruimte, en platformen en hellingen ontworpen die extra ruimte creëren. Je kunt de tussenverdiepingen overal aan de tralies bevestigen. En we hebben hier een eenvoudige methode voor ontwikkeld, waardoor ze makkelijk vast te klikken zijn en stevig genoeg om te gebruiken.’’

Finn, Product Engineer

MINDER ROMMEL

Het was simpel om ons Hamsterhuis zo te ontwerpen dat hij diep genoeg was, maar het zorgde ook voor een nieuw probleem: bodemmateriaal dat uit de kooi viel. Veel hamsterbezitters kennen de frustratie van bodemmateriaal dat overal ligt, behalve in de kooi zelf.

‘’Tijdens het graven wordt het bodemmateriaal uit de kooi geschopt. We kwamen ‘s ochtends binnen en vonden het overal. Het is een rommeltje, het is verspilling en ook vervelend!

Daarom vullen mensen de bak vaak niet volledig, terwijl hamsters die diepte juist nodig hebben. We vonden een oplossing door middel van een anti-morsrand. Hierdoor kun je de bak helemaal vullen zonder dat er iets uitvalt. Het geeft je zelfs de mogelijkheid om hem nóg hoger te vullen als je dat wilt.’’

Josh, Product Design Manager

De anti-morsrand komt met nog een voordeel: het maakt interactie en schoonmaken een stuk eenvoudiger.

‘’Je kunt de bovenkant met tralies helemaal verwijderen, maar de anti-morsrand blijft op zijn plaats. Dit is heel erg handig, want als je de bovenkant eraf haalt om met je hamster te spelen, dingen te verplaatsen of om schoon te maken, dan houdt deze rand de bak afgesloten, zodat de hamster niet kan ontsnappen.’’

Sophie, Design Intern

LAAG OP LAAG

En zo waren er drie onderdelen die een geheel vormden: de bodembak, de anti-morsrand en de bovenkant van tralies. Maar we moesten er ook voor zorgen dat deze drie onderdelen niet zouden rammelen en perfect op elkaar pasten. Dit zorgde voor een reeks nieuwe problemen.

‘’We hebben honderden prototypen gemaakt. We begonnen met karton, hout en 3D prints. Omdat het een groot product is, printen we één deel per keer, bijvoorbeeld een hoek, zodat we dat tot in detail konden bekijken. Testen en verfijnen hielp ons om elk onderdeel perfect te krijgen.

We werken ook nauw samen met onze leveranciers. Als je onderdelen op deze manier maakt, dan krijg je natuurlijk wat afwijkingen in de afmetingen. Er is altijd wat beweging, en dit maakt deel uit van het proces – je ontkomt er niet aan. Maar dat betekent dat afmetingen niet 100% nauwkeurig zijn. Dat noemen we ook wel de ‘’tolerance range’’.

Het enige wat je kunt doen om de tolerance range zo nauw mogelijk te maken, is samenwerken met het productieteam. Het gaat om zorgvuldigheid en aandacht voor detail; dat zorgt ervoor dat de afwijking tussen de onderdelen minimaal is. En uiteindelijk komt dat neer op relaties. Daarom werken we nauw samen met onze leveranciers, om die tolerance range zo strak mogelijk te krijgen.

Een andere stap die we namen om ervoor te zorgen dat de drie onderdelen goed in elkaar pasten, was het toevoegen van afgeschuinde randen aan elk onderdeel. Deze randen zorgen ervoor dat de delen gemakkelijker op hun plek glijden en goed aansluiten. Op deze manier creëer je een hoek die elk deel begeleidt wanneer je het op zijn plek schuift zodat het precies zit waar je het wilt hebben. Dit biedt ondersteuning. Want een klein randje op de verkeerde plek kan al zorgen voor gewiebel en dat kan weer geluid veroorzaken.’’

Josh, Product Design Manager

Sketches artwork for the Omlet Hamster Habitat

MAKKELIJK TE OPENEN

Naast het feit dat de drie onderdelen op elkaar moesten aansluiten, moest het ook snel en makkelijk zijn om elk deel op te tillen. Anders zou het schoonmaken van de kooi en het spelen met de hamster lastig en tijdrovend worden.

‘’Hier komen de elastieken haken goed van pas. We ontdekten dat alle kooien verschrikkelijke metalen of plastic clips hadden die moeilijk los te krijgen waren, of snel kapot gingen. Daarom dachten we: hoe kunnen we dit nou beter doen? En toen dachten we aan elastiek. Ze zijn veel makkelijker te gebruiken, erg effectief en ze zien er mooier uit. En, ze zijn ook makkelijker voor mensen – het is één vloeiende beweging, maar het houdt alles veilig op zijn plek.’’

Finn, Product Engineer

ONTDEK HET VERSCHIL

Het is voor hamsters het beste om de vuile bodembedekking te verwijderen en minder vaak en grote schoonmaak te doen, omdat dit al het werk van de hamster (de gangen en holen) verstoort. Omdat eenvoudige schoonmaak één van de kenmerken van een ontwerp van Omlet is, moest ons Hamsterhuis makkelijk zijn voor zowel de kleine als grote schoonmaak.

‘’Naast de elastieken, waarmee je de bovenkant met tralies kunt verwijderen, bevat de kooi ook een brede deur aan de voorkant. We hebben ervoor gezorgd dat alles wat we hebben ontworpen voor in de kooi, door die deur past. Je kunt je arm erin steken voor kleine klusjes. Je hebt dus opties. We hebben er ook voor gezorgd dat er geen hoeken of kieren zijn waarin vuil zich kan ophopen; de gebogen, kunststof bak kan in een mum van tijd worden geleegd en schoongemaakt.”

Sophie, Design Intern

VAN HOGE STANDAARD

Om ons Hamsterhuis echt te integreren in het huis van hun baasje, moesten we ook nadenken over de plek waar hij komt te staan, of eigenlijk: waarop hij komt te staan.

‘’Ons concept was een kooi die makkelijk in een standaard valt, maar je hoeft die standaard niet per se te hebben. Je kunt hem later toevoegen. We hebben er maanden aan gewerkt om dit goed te krijgen. We hebben pagina’s vol schetsen van bijvoorbeeld de diameter van de poten, waarbij we ze steeds een klein beetje groter maakten om te kijken wat er het beste uitzag.

We hebben dat proces toegepast op elk element waarbij we het geheel – de combinatie van de standaard en de hamsterkooi – beschouwden als meubelstuk dat zowel kinderen als volwassenen zou aanspreken. We wilden dat het speels was, maar niet kinderachtig.

Victoria (de textielontwerper van Omlet) was erg behulpzaam en werkte met ons aan de vorm en kleuren op basis van interieurontwerp. We hoefden het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar we konden het wel in twijfel trekken en ermee spelen om het te verbeteren. Dus voegden we rondingen toe, die er geweldig uitzien maar ook functioneel zijn, omdat je ze snel kunt schoonvegen. De rondingen geven het ook die herkenbare Omlet blauwdruk die al onze ontwerpen hebben.’’

Josh, Product Design Manager

ALLES BIJ ELKAAR

Ons idee van een compleet systeem dat interactie bevordert, had nog één belangrijk onderdeel: een speelren, die zowel veilig voor hamsters, als praktisch voor mensen moest zijn.

‘’We hebben scharnieren ontwikkeld die op hun plek klikken, zodat de Speelren makkelijk plat kan worden opgeborgen en in enkele seconden weer staat. De gladde zijkanten zijn knaagbestendig en ze kunnen niet beklommen worden. De vloerbescherming maakt het compleet. We hebben twee maten ontwikkeld, waarbij de grotere groot genoeg is voor zowel hamster als baasje(s).

We wilden dat het dezelfde visuele stijl had als het Hamsterhuis, zodat het aanvoelde als een productfamilie. Victoria ontwikkelde een ontwerp dat de doolhofachtige gangen en tunnels nabootst die hamsters maken. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop ze de prints voor hondenmanden ontwerpt. Ze gebruikt beweging of actie als inspiratie voor een grafisch patroon.’’

Josh, Product Design Manager

GRAHAM HET PROEFKONIJN

“Graham is een van de eerste bewoners van ons nieuwe Hamsterhuis. Hij is het hoofd van het Hamster-ontwerpteam.”

Freya, Omlet Community Manager (en Grahams verzorger)

We hebben vier jaar lang meer dan 10.000 uur in de werkplaats gezeten en denken dat ons Hamsterhuis vol zit met verrijking en de potentie heeft om puur hamstergeluk te creëren. Maar je hoeft ons niet direct te geloven. Eindeloos veel beelden van onze nachtcamera laten zien dat Graham er dol op is. De Omlet-katten hebben uren naar hem gekeken via de anti-morsrand, maar dat deert hem niet – hij weet dat ze niet bij hem kunnen komen. Zelfs voor de meest behendige pootjes zijn de elastieken aan de zijkant een brug te ver.

‘’En wat de katten betreft… Laten we het erop houden dat ze erg geïnteresseerd zijn! Maar ze hebben geen schijn van kans. Het hok kantelt niet en valt niet om, dat hebben we getest. We hebben alles gedaan wat we konden. Gaandeweg hebben we Graham en zijn gewoontes en persoonlijkheid leren kennen. We hebben ontdekt dat de zorg voor een hamster je dag kan opfleuren. Dat is de grootste les van allemaal geweest.’’

Josh, Product Design Manager

Het nieuwe Hamsterhuis is gearriveerd.


The Omlet Hamster Habitat

 

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts