Omlet blog

6 veiligheidstips voor je hond in de zomer

Voor mensen en honden is de zomer een tijd vol avontuur en plezier. Maar de hitte en andere uitdagingen kunnen risico’s met zich meebrengen voor onze viervoeters. Als verantwoordelijke huisdiereigenaar is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat honden tijdens de warmste maanden van het jaar veilig, gezond en comfortabel blijven. Hier zijn 6 veiligheidstips om je hond koel, gehydrateerd en beschermd te houden tijdens de zomer.

Hond drinkt uit de melamine drinkbak van Omlet

  1. Houd de hond koel

Als huisdiereigenaar is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond niet overhit raakt. In tegenstelling tot mensen, zweten honden niet. Ze zijn in plaats daarvan afhankelijk van hijgen en de warmte afgeven via de poten en neus om af te koelen. Om ze koel te houden tijdens de zomer, kun je het buitenspelen beperken tot zonsopgang en zonsondergang en niet naar buiten gaan tijdens de piekuren waarop de zon het felst brandt. En als je wel buiten bent, zorg dan dat je hond toegang heeft tot plekken in de schaduw.

Een van de beste manieren om de hond deze zomer koel te houden is door thuis een koel toevluchtsoord te creëren met ventilatoren of airconditioning. Je kunt ook een koelmat voor honden gebruiken, of een koelvest dat speciaal voor honden ontworpen is. Bevroren snacks en ijsblokjes kunnen ook een leuke en verfrissende manier zijn om de hond af te laten koelen. Plaats wat bevroren, zelfgemaakte snacks in hun voerbak zodat de hond na de avondwandeling kan genieten en afkoelen.

  1. Pas de wandeltijd aan en vermijd warme wegen

Een wandeling is essentieel, maar tijdens de zomer kunnen timing en oppervlak een groot verschil maken. Als de temperatuur stijgt, kunnen bestrating en asfalt gevaarlijk heet worden, wat zelfs tot mogelijke brandwonden op de gevoelige voetzolen van de hond kan leiden. Maar hoe weet je of het te warm is om met de hond te gaan wandelen?

Voordat je de favoriete halsband en riem van de hond uit de kast haalt, test je de straat eerst met de rug van je hand. Als het te warm is om langer dan een paar seconden aan te raken, is het te warm voor de hond. Kies in dit geval voor een korte wandeling in de vroege ochtend of tijdens de late avond, als de temperaturen lager zijn. Als het onvermijdelijk is om op hete oppervlakken te lopen, overweeg dan beschermende schoentjes, of blijf op grasrijke en schaduwrijke plekken.

  1. Houd de hond gehydrateerd

Hydratatie is tijdens de zomer cruciaal voor het welzijn van de hond. Als de temperatuur stijgt, kan een hond snel uitdrogen en dit kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, zoals een zonnesteek. Om jouw viervoeter gehydrateerd te houden, moet je altijd zorgen voor vers, koel water in de voer- en drinkbakken en neem een draagbare waterbak of een fles met ingebouwde dispenser mee als jullie eropuit gaan. Tijdens de zomer is het belangrijk om te letten op tekenen van uitdroging, zoals overmatig hijgen, droog tandvlees of lethargie. Als je een van deze symptomen ziet, geef de hond dan onmiddellijk water en verplaats hem naar een koelere plek.

Om hydratatie wat aantrekkelijker te maken, kun je ook hydraterende snacks toevoegen aan het dieet van je hond. Bevries kippenbouillon, of water met natriumarme runderbouillon in ijsblokvormpjes voor een verfrissende, hydraterende snack. Je kunt de hond ook fruit aanbieden, zoals watermeloen. Dit hydrateert niet alleen, maar staat bij veel honden ook op het lijstje met favoriete snacks. En tijdens het spelen kun je kiezen voor activiteiten met water, zoals de tuinslang of sprinklers, naar een meer of zwembad – dit zorgt voor zowel plezier als hydratatie. Houd de hond wel in de gaten bij open water en laat de hond hier niet uit drinken, en zorg dat je de vacht na het zwemmen goed uitspoelt met schoon water.

  1. Plan een afspraak bij de dierenarts

Honden zijn net als mensen vatbaar voor hitte-gerelateerde ziekten zoals een zonnesteek of uitdroging. Door vroeg in het seizoen een dierenartsbezoek te plannen, kun je eventuele gezondheidsproblemen voor zijn en krijg je professioneel advies dat is afgestemd op de specifieke behoeften van jouw huisdier. De dierenarts kan het dier controleren op eventuele onderliggende aandoeningen die kunnen verergeren in de hitte, de benodigde vaccinaties uitvoeren en tips geven om de hond koel en comfortabel te houden. Dit biedt ook de kans om de beste preventieve maatregelen te bespreken tegen teken en vlooien, omdat deze tijdens de hitte ook opleven.

Maak voor de dierenartscontrole een lijst met vragen over de zorg tijdens de zomer, zoals hoeveel water de hond moet drinken en de beste tijden om te gaan wandelen. En overweeg de afspraak op een koeler moment op de dag in te plannen om de reis minder stressvol voor het huisdier te maken. Vergeet ook niet om het favoriete speeltje of een traktatie mee te nemen zodat de hond zich tijdens zijn bezoek rustig en op zijn gemak blijft voelen. Met deze stappen bereid je je niet alleen voor op een informatief bezoek aan de dierenarts, maar toon je ook je toewijding aan de gezondheid van jouw hond tijdens de zomer.

  1. Pas op voor insectenbeten

Muggen, teken en vlooien zijn actiever tijdens de warmere maanden en kunnen ongemak of gezondheidsproblemen veroorzaken bij de hond. Controleer de vacht en huid van de hond regelmatig, vooral na wandelingen in bos- of grasrijke gebieden. Houd plekken als de oren, buik en tussen de benen goed in de gaten, omdat teken zich daar vaak verstoppen. Een snelle, dagelijkse inspectie kan helpen om teken te herkennen en verwijderen voordat ze zich gaan hechten. Vergeet ook niet dat het gaat om meer dan het zoeken naar insecten; let ook op signalen van insectenbeten, zoals overmatig krabben, roodheid of zwellingen.

Om je hond te beschermen, kun je overwegen insectenwerende middelen en preventieve middelen die goedgekeurd zijn door de dierenarts te gebruiken. Er zijn verschillende opties, waaronder plaatselijke behandeling, halsbanden en orale medicatie, zo kun je kiezen wat het beste werkt voor de levensstijl en behoeften van jouw hond. Onderhoud de tuin door regelmatig gras te maaien en eventueel stilstaand water, dat een broedplaats voor muggen kan zijn, te verwijderen. Ook helpt het regelmatig wassen van de hondenmand het risico op vlooien te verminderen. De Topology hondenmand van Omlet bevat makkelijk te verwijderen en wassen hoezen, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedere maand van het jaar.

  1. Veilig reizen in de auto

De zomer staat vaak in het teken van roadtrips en vakanties en het kan ontzettend leuk zijn om je hond mee te nemen. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond comfortabel en veilig blijft tijdens het rijden. Zorg altijd dat de hond goed vastzit met een veiligheidsgordel voor huisdieren of in een hondenbench. Dit houdt de hond niet alleen veilig, maar voorkomt ook dat je afgeleid raakt tijdens het rijden.

Vergeet ook niet dat een hond nooit alleen achtergelaten moet worden in een geparkeerde auto. In de zomer loopt de temperatuur al gauw op tot gevaarlijke hoogtes, zelfs als de ramen geopend zijn. Door regelmatig te stoppen om wat te drinken en de hond zijn benen te laten strekken, blijft hij de hele reis comfortabel en gehydrateerd. Om het comfort van de hond tijdens het rijden te garanderen, kun je het Omlet hondenkussen overwegen. Dit kussen is niet alleen licht en makkelijk te vervoeren, maar biedt ook een knusse en vertrouwde plek waarop de hond kan uitrusten, waar jullie reis ook naartoe gaat. Het duurzame ontwerp is perfect voor gebruik buitenshuis, of jullie nu gaan kamperen, het strand bezoeken of verblijven in een huisdiervriendelijk hotel.

Omlet en jouw hond

Bij Omlet begrijpen we dat de veiligheid en het geluk van jouw hond voorop staan, vooral tijdens de zomermaanden. Ons team van huisdierliefhebbers en experts ontwerpt producten met een diep begrip voor dat wat honden nodig hebben tijdens alle weersomstandigheden. Van een innovatieve hondenbench tot oplossingen voor een reismand, het assortiment van Omlet is gemaakt om jouw huisdier veilig en comfortabel te houden, wat de temperatuur buiten ook is. Vertrouw erop dat wij het beste bieden voor jouw viervoeters, zodat jullie allebei kunnen genieten van een fantastische, zorgeloze zomer.

Hond relaxt op de Topology hondenmand met bean bag topper

Facebook

 

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts