Omlet blog

Kunnen kippen zich vervelen?

Of je nu een kind of volwassene bent, verveling kennen we allemaal, maar kunnen kippen zich ook vervelen? Ja, dat kunnen ze zeker. En een verveelde kip, is een ongelukkige kip. Ontdek waarom kippen zich vervelen en wat je kunt doen om de verveling tegen te gaan, voordat verveling het gedrag van jouw kippen verandert.

Kippen spelen op de PoleTree van Omlet in de Inloopren

Waarom kunnen kippen zich vervelen?

Kippen zijn van nature erg nieuwsgierig en hebben een aangeboren instinct om de hele dag te foerageren. Kippen die vrij uitlopen vinden verrijking in hun omgeving, van insecten tot planten tot stofbaden en mogelijkheden om ergens op te zitten. Maar kippen die in een ren of in een klein gebied worden gehouden missen deze natuurlijke middelen tegen verveling.

Signalen dat de kippen zich vervelen

Als de kip zich verveelt, dan zijn er observeerbare signalen. Kippen die zich vervelen laten over het algemeen de volgende dingen zien:

  • Ze zijn lusteloos of inactief
  • Ze zijn agressief naar eigenaren of soortgenoten
  • Ze verliezen veren door overmatige verzorging of pikgedrag
  • Ze ijsberen langs de randen van de ren
  • Ze pikken tegen het hok
  • Ze eten hun eigen eieren of die van andere kippen

Dit soort gedrag kan variëren van matig tot ernstig, waarbij sommige kippen zichzelf of soortgenoten lelijk kunnen verwonden. Maar je kunt het risico op dit soort destructief gedrag verminderen door je kippen genoeg verrijking te geven.

Zo versla je verveling bij kippen

Om zowel het lichaam als de geest van je kippen actief te houden, hebben ze dingen nodig die een gezonde levensstijl ondersteunen. Dit varieert van speelgoed en accessoires tot activiteiten. Zo versla je verveling bij kippen.

Kippenspeelgoed

Kippen vinden het leuk om verschillende voorwerpen te hebben, en speelgoed is een favoriet onder zowel kippen als hun houders. Onder kippenspeelgoed verstaan we onder andere:

Dit soort speelgoed beloont je kip in de vorm van eten of geluid. Deze feedback stimuleert lichaam en geest en helpt goed tegen verveling. Speelgoed kan vastgemaakt worden in de kippenren voor een dagelijkse dosis entertainment.

Zitstokken voor kippen

Een van de beste manieren om verveling te voorkomen is het plaatsen van zitstokken in het leefgebied van de kippen. Zitstokken voor kippen unnen vastgemaakt worden aan de ren, of je kunt een vrijstaande zitstok voor kippen in een open gebied neerzetten om zo veel mogelijk ‘’zit-kansen’’ te creëren. Als je kippen meestal in de ren zitten, dan kan een aanpasbare PoleTree hun huis transformeren in de ultieme speeltuin door gebruik te maken van de hoogte in de ren.

Een wat minder conventionele zitstok, is de Kippenschommel die de kippen zeker zal vermaken. Deze schommel biedt een ontspannend plekje om bij te komen en te genieten van de rustige bewegingen die heen en weer gaan.

Activiteiten voor kippen

Hoewel speelgoed en zitstokken essentiële middelen voor verrijking zijn, zullen de kippen wat activiteit ook waarderen. Deze activiteit kan samen met jou zijn, of individueel worden uitgevoerd, maar het doel blijft hetzelfde: het natuurlijke gedrag stimuleren zodat hun lichaam en geest gezond blijven.

Stofbaden

Een stofbad voor kippen is nog zo’n onderdeel dat essentieel is voor een gezonde vacht en huid. Stofbaden zijn bovendien een sociale activiteit voor twee of meer kippen. De kippen rollen vrolijk in het stof zodat parasieten en ander vuil uit de veren worden verwijderd, en om een moment samen te hebben. Kippen die in een ren verblijven, hebben een plek nodig met een stofbad, en kippen die vrij rondscharrelen vinden waarschijnlijk hun eigen plek om een stofbad te nemen, in onder andere bosjes, zandbakken of losse aarde.

Foerageren

Zelfs als de kippen niet helemaal vrij kunnen uitlopen, kun je deze ervaring nabootsen met activiteiten die ze aanmoedigen om te foerageren. In de herfst verzamel je een stapel bladeren in de ren, waar je vervolgens lekkere traktaties in verstopt. Daarna hoef je alleen maar te kijken naar het speur- en graafwerk van de kippen. In de lente en zomer kun je vers gemaaid gras of hooi gebruiken voor hetzelfde effect. In de winter kun je Luzernehooi aanbieden voor een verwarmende proteïne-boost, samen met wat warme pap op verschillende momenten gedurende de dag.

Menselijke interactie

Jullie interactie is lonend voor de kippen en voor jou als verzorger. Als je je kippen al een tijdje hebt, heb je waarschijnlijk opgemerkt dat ze naar je toe rennen in afwachting van hun eten. Deze reactie is niet alleen vertederend, maar het is ook een teken dat de kippen je vertrouwen. Beloon ze met veilige traktaties voor kippen, zoals verse producten of gedroogde insecten. Zo wordt jullie band nog sterker. Samen tijd doorbrengen, tegen ze praten of gewoon van hun gezelschap genieten: het is rustgevend voor jou en helpt verveling te voorkomen.

Omlet en jouw kippen

Het meest waardevolle bezit ben jij. Door je kippen te ondersteunen en verrijkende elementen te geven, voorkom je verveling en versterk je de band tussen jou en de kippen. Een veilig kippenhok dat eenvoudig kan worden aangepast, vormt het perfecte canvas voor een omgeving die verveling tegengaat. Het toevoegen van kippenspeelgoed en zitstokken en het bieden van zo veel mogelijk ruimte met afrastering voor kippen of een Inloopren voor kippen zal bijdragen aan het vermaak. Maar het belangrijkste aspect voor hun welzijn ben jij. Door voor je kippen te zorgen, tijd met ze door te brengen en ervoor te zorgen dat ze gelukkig zijn, houd je verveling op afstand.

Vrijstaande Zitstok voor kippen naast de Eglu Cube, binnen de afrastering voor kippen

Facebook

 

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts