Omlet blog

Uw kippen in de winter – Advies van een dierenarts

Na de flinke sneeuwbuien kunnen we er niet meer omheen: het is winter! Wanneer het koud is kunnen uw kippen wel een beetje extra aandacht gebruiken. Om goed voorbereid te zijn op de volgende koude dagen vroegen we Frau Dr. Sewerin, een dierenarts uit Duitsland gespecialiseerd in pluimvee, naar haar tips om uw kippen gelukkig en warm te houden in de winter.

Collage van Eglu Go UP kippenhok - collage van gezonde kippen in winter

Drinkwater

“Zorg er zeker voor dat het drinkwater van de kippen niet bevriest. Om dit te voorkomen kunt u een kom (bij voorkeur een die de warmte goed vasthoudt) warm water op een beschutte plek zetten. Vervang het water regelmatig of koop een drinkbakverwarmer.

Beschutting

Zorg voor een droge, sneeuwvrije plek in de ren van uw kippen. Geef ze wat bladeren vermengd met tarwekorrels zodat uw dieren wat hebben om in rond te scharrelen. Ook een droge hoek met een stofbad zal worden gewaardeerd. Een zitstok of een plaats om te roesten mag nooit ontbreken, maar zeker niet in de winter: zo blijven hun voeten warm!

Door een windzeil aan de ren te bevestigen kunt u uw dieren een beschutte, sneeuwvrij plek in hun ren geven. Omlet heeft een uitgebreid assortiment dekzeilen. U kunt hiervoor ook plasticfolie in combinatie met noppenfolie gebruiken. In de ren zal het zo een paar graden warmer blijven en tochtvrij zijn.

Om de energie van uw kippen een beetje te sparen en het iets aangenamer voor ze te maken, zijn er de Eglu hoezen of dekens tegen extreme kou verkrijgbaar. Ook kunt u gebruik maken van aluminiumfolie. U kunt de mestlade extra isoleren met een dikke laag hooi, stro of kranten.

Ventilatie

Houd de binnenkant van het kippenhok goed in de gaten. De damp van de mest kan zich opbouwen in het hok en dit kan een negatieve invloed hebben op de luchtwegen van kippen. Goede ventilatie is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het in het hok niet te vochtig wordt en het voorkomt dat uw kippen een verkoudheid oplopen.

Vitaminen

Wat extra vitaminen in de vorm van fruit, groente en kruiden dragen bij aan het immuunsysteem van uw kippen. Uien, knoflook en prei vermengd met groenten of “smaakversterkers” zoals havermout, geraspte wortel, yoghurt en olie zijn bijzonder geliefd.

Wormkuur

Deze tijd van het jaar is ook een geschikt moment om uw kippen een wormkuur te geven. Wormen kunnen kippen namelijk erg verzwakken.”

Kuntstof Eglu’s vs. Houten kippenhokken

Als u erover nadenkt om een nieuw kippenhok aan te schaffen, dan is dit het beste moment om dat te doen. Een kunststof kippenhok heeft een aantal voordelen ten opzichte van een houten hok, zeker in de winter:

  • Eglu kippenhokken absorberen geen vocht en worden dus niet zwaar. De Eglu’s kunnen altijd makkelijk worden verplaatst.
  • Kunststof hokken rotten niet en hoeven niet te worden behandeld met vernis of houtbeits (uw dieren kunnen door de schadelijke dampen dan tijdelijk geen gebruik maken van hun onderkomen).
  • Ze zijn goed geïsoleerd zodat het in het hok warm genoeg blijft.
  • Ze zijn voorzien van een tochtvrije ventilatie zodat uw kippen geen last hebben van koude lucht.
  • De vergrendeling op het hok zijn gemaakt van zwaar staal en breken dus niet af, ook niet wanneer het stevig heeft gevroren.
  • Alle handgrepen zijn gemaakt van kunststof. Uw vingers kunnen er dus niet aan vastvriezen.
  • De handgrepen zijn groot genoeg om met handschoenen te kunnen hanteren.
  • De drinkbakken kunnen makkelijk worden uitgenomen. U kunt ze ’s nachts dus mee naar binnen nemen om te voorkomen dat het water zal bevriezen.

Omlet Eglu Cube Chicken Coop covered in snow

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *