Omlet blog

15 Verrassende kippenfeiten

bruine kip kijkt naar buiten uit Eglu Cube kippenhok

Kippen zijn de meest voorkomende vogels ter wereld en er bestaan talloze prachtige kippenrassen en kleurslagen. Zelf kippen houden is een fascinerende en lonende hobby, al was het alleen al vanwege de heerlijke eieren die uw kippen voor u leggen. Mocht u zich ooit hebben afgevraagd wat er allemaal omgaat in de kippenkopjes terwijl uw toom tevreden rondscharrelt in de achtertuin, dan vindt u hier misschien het antwoord.


 

#1 Kippen zien net als mensen alles volledig in kleur. De vrolijke gekleurde Eglu’s van Omlet fleuren dus ook de dag van uw kippen op!

#2 Net als mensen dromen ook kippen. Ook zij ervaren de REM (rapid ei movement?) slaap. Misschien dromen ze wel over wat ze die dag allemaal hebben gedaan…

#3 …Want kippen vinden het heerlijk om vrij rond te rennen, stofbaden te nemen, te zonnebaden en spelen. Omlet komt hieraan tegemoet met een uitgebreid assortiment kippenspeeltjes, zoals de Elvis & Rocky snackdispenser, de Manna Pro kippenvoetbal, de Chicken Swing en nog veel meer.

#4 Kippen zijn omnivoren. Ze zijn dol op graan en op een sappige worm maar zullen ook niet terugdeinzen voor bijvoorbeeld een muisje.

#5 De kip is vermoedelijk genetisch verwant aan de Tyrannosaurus rex. Als ze u doordringend aankijken kunt u zich dat misschien wel voorstellen…

#6 Er bestaat een speciaal woord voor de angst voor kippen, namelijk alektorofobie. Mensen met deze fobie kunnen zelfs een angst voor eieren ontwikkelen.

#7 Kippen hebben een uitstekend geheugen. Ze kunnen ruim 100 verschillende gezichten herkennen van soortgenoten, mensen en andere dieren.

#8 Wilde kippen leggen jaarlijks tijdens het broedseizoen tussen de 10 en 15 eieren. Een legkip is zo gefokt dat ze elke dag een ei kan leggen. Om ervoor te zorgen dat u de eieren op volgorde van versheid gebruikt, kunt u kiezen voor een datumstempel, een Eggsketer of Eggramp.

#9 Het zwaarste kippenei ooit gewogen was bijna 340 g (ter vergelijking: een gemiddeld kippenei weegt tussen de 55-75 g). Naarmate kippen ouder worden zullen ze minder maar grotere eieren gaan leggen.

#10 Moederkippen kunnen met hun ongeboren kuikens praten. De kuikens antwoorden hun moeder door hun eierschaal heen.

#11 Het duurt gemiddeld 21 dagen voordat een kuiken zich volledig heeft ontwikkeld en klaar is om uit het ei te komen.

#12 Een ei met een dubbele dooier zal naar alle waarschijnlijkheid geen kippentweeling voortbrengen. Er is te weinig ruimte in het ei voor twee kuikens om zich volledig te kunnen ontwikkelen.

#13 Wereldwijd zijn er ruim 25 miljard kippen (ter vergelijking: er zijn ongeveer 7.5 miljard mensen op aarde). Dit is dan ook de meest voorkomende vogel ter wereld.

#14 De rode kamhoen (gallus gallus, vaak bankivahoen genoemd) uit Azië is de voorouder van de kip (Gallus gallus domesticus). Kippen werden vermoedelijk al zesduizend jaar voor Christus gedomesticeerd.

#15 En wat was er nu eerder, het kip of het ei? Lees voor het antwoord op deze vraag (en een heleboel andere vragen) de Omlet kippengids.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *