Omlet blog

Maak kennis met Rocky, de medische assistentiehond

Rocky is een medische assistentiehond en het fantastische maatje van de 7 jarige Josh uit Engeland. Sinds zijn geboorte heeft Josh vele malen in het ziekenhuis moeten verblijven vanwege zijn hypoglycemie en epilepsie. Rocky is getraind door het ‘Medical Detection Dogs charity’ om te waarschuwen wanneer de bloedglucosespiegel van Josh plotseling daalt en de kans op een aanval optreedt.

We spraken met de Paula, de moeder van Josh, om meer te weten te komen over deze waardevolle vriendschap!

Wat voor hondenras is Rocky? Rocky is een Cockapoo

Hoe oud is hij? Rocky wordt 28 september 2 jaar. Toen hij 9 weken oud was kwam hij bij ons wonen.

Hoe is Rocky Josh dagelijks van hulp? Rocky is altijd bij Josh in de buurt en waarschuwt ons wanneer zijn bloedsuikers te erg dalen, dit doet hij op basis van zijn reukzin. Josh heeft onverklaarbare hypoglycemie en epilepsie, aanvallen kunnen worden opgewekt door een te lage bloedglucosespiegel. Hoewel we de bloedsuikers van Josh meermaals per dag testen zijn we ontzettend gelukkig met Rocky. Rocky heeft ons al vaak gewaarschuwd op momenten dat de bloedsuikers van Josh plotseling tot een gevaarlijk laag niveau daalden en heeft zo voorkomen dat het escaleerde in een medische noodsituatie. Hij slaapt bij Josh op zijn kamer en we zijn er zeker van dat hij ons wakker komt maken als hij ooit aanvoelt dat er een probleem is.

Als Rocky Josh wil waarschuwen dan gaat hij op zijn achterpoten staan, legt zijn voorpoten op Josh’s schouders en likt zijn gezicht. Wanneer Josh ligt te slapen komt hij naar mij toe en likt mijn hand om me wakker te maken.

Heeft het Medical Detection Dog Charity advies gegeven over welk hondenras het geschiktst was? Voordat we Rocky kochten hebben we met de instantie gesproken over waar we op moesten letten bij het uitzoeken van een puppy om ons de beste kans te geven een puppy in huis te nemen dat we met succes zouden kunnen trainen. Omdat we natuurlijk wisten dat er geen garanties waren hebben we ook gezocht naar een pup waarvan we dachten dat hij goed binnen ons gezin zou passen.

Hebben jullie Rocky benchtraining moeten geven of was hij hier al aan gewend voordat jullie hem kregen? Wij hebben er zelf voor gekozen om hem benchtraining te geven. Hij was al aan een bench gewend van de tijd dat hij nog bij zijn moeder was, dus dat was niet lastig. Hij nam zijn dekentje mee in de bench en was altijd gelukkig.

Hebben jullie veel cursussen moeten volgen tijdens de Rocky’s training tot medische assistentiehond? Rocky en ik kregen wekelijks training van een privé-trainer. Josh was bij de training aanwezig wanneer dit mogelijk was. Ook heb alle verslagen met alarmerend gedrag en alle bloedsuiker registraties steeds doorgegeven.

Hoe zag de training eruit? En waar vond de training plaats? De training werd op verschillende plaatsen gehouden. Bijvoorbeeld op publieke plaatsen, tijdens een onaangelijnde wandeling, etc. We hebben getraind in de trein, bus en taxi maar ook in supermarkten, scholen, drukke en rustige plaatsen, gewoon om te zien hoe Rocky zou reageren. En natuurlijk een bezoek aan de dierenarts.

Hoe lang duurde de training van het begin tot het einde? Rocky was gecertificeerd toen hij 18 maanden oud was. Dit is de jongst mogelijke leeftijd waarop dat mogelijk is. We zijn begonnen met trainen vanaf het momenten dat hij bij ons kwam wonen toen hij 9 weken oud was.

Krijgt Rocky nog aanvullende training nu hij gecertificeerd is? Zes maanden na de kwalificatie is de eerste controle, daarna vindt dit om de 12 maanden plaats. Mochten we op wat voor moment dan ook tegen problemen aanlopen, dan staat de MDD voor ons klaar om ons te helpen als dat nodig is. We doen ook regelmatig opfris-trainingen om er zeker van te zijn dat Rocky zijn alertheid behoudt.

Wat voor soort beloning geven jullie Rocky voor zijn hulp? Rocky krijgt altijd dezelfde beloning, gedroogde hotdog worst – zijn absolute favoriet!

Wordt Rocky overal toegelaten? Ja. Rocky moet zijn ‘Medical Alert Assistance Dog’ hesje dragen wanneer hij buiten is en wordt dan overal toegelaten, in winkels, restaurants, op het strand en in de bioscoop.

Rocky en Josh zijn beste vrienden. Josh vertrouwt Rocky volledig en hij begrijpt dat hij ervoor zorgt dat hij geen gevaar loopt. Rocky is een familielid dat ons leven heeft veranderd.

 

—————————–

De Nederlandse variant van het Engelse ‘Medical Detection Dogs charity’ is bijvoorbeeld Stichting Assistentiehond Nederland. In België is er bijvoorbeeld de organisatie Hachiko

 

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *