Omlet blog

Lichaamstaal van konijnen leren begrijpen

Een wit konijn met zwarte vlekken in het gras

Honden en katten (en natuurlijk ook mensen) maken geluiden om anderen te laten weten hoe ze zich voelen, wat ze willen of echt niet leuk vinden. Konijnen doen dit ook, al gebruiken zij voornamelijk lichaamstaal om met soortgenoten en met ons te communiceren. Misschien begrijpt u niet alles wat uw konijnen u proberen te vertellen, maar door u te verdiepen in hun lichaamstaal kunt u veel over uw dieren te weten komen.

Konijnen kunnen veel verschillende houdingen aannemen en geluiden maken die verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de situatie. Dit kan ook enigszins verschillen per konijn. Het is daarom belangrijk om ook te letten op de hiermee gepaard gaande signalen, om te begrijpen wat er aan de hand is.

 

GELUIDEN

Konijnen zijn vrij stille dieren. Toch maken ze een aantal van elkaar te onderscheiden geluiden. Een aantal geluiden zijn:

Grommen – Een korte grom is een teken van agressie. Een konijn probeert u zo duidelijk te maken dat hij zich door u, of iets in uw buurt, bedreigd voelt.  

GillenAls een konijn een luid en hoog ‘gillend’ geluid maakt dan is het dier waarschijnlijk erg bang of heeft het veel pijn.  

Laag knorren & tandenknarsen – Konijnen maken deze geluiden als ze helemaal tevreden en ontspannen zijn. Het is hetzelfde als spinnen bij katten.

Luid tandenknarsen & klapperen – Als een konijnen echter sterk met zijn tanden knarst en klappert, dan is dit waarschijnlijk een teken dat uw konijn pijn heeft. 

Kloppen met poten – Konijnen slaan met hun achterpoten op de grond als ze zich bedreigd voelen of anderen ervan op de hoogte willen brengen dat er iets aan de hand is. Door de krachtige achterpoten van konijnen kan dit een verrassend hard geluid zijn!

 

OREN, OGEN & NEUS

Konijnen gebruiken hun oren om alles wat er om ze heen gebeurt op te vangen. Ook kunt u aan konijnenoren vaak goed zien hoe het dier zich voelt. Staan de oren rechtop en trekken ze, dan luistert uw konijn naar iets. Als ze er zeker van zijn dat hetgeen ze horen geen bedreiging vormt of als ze het niet bijzonder interessant vinden, dan heffen ze vaak maar een oor op. Een konijn dat zich ontspannen voelt houdt zijn oren langs het lichaam.

De ogen van konijnen zijn erg expressief. Omdat het prooidieren zijn zullen ze hun ogen alleen helemaal sluiten als ze zich volledig op hun gemak voelen. Als u uw konijnen slapend aantreft met hun ogen gesloten, dan is dit een teken dat ze zich thuisvoelen. Opengesperde ogen in combinatie met een opgezette vacht en een grommend geluid, duidt op angst. Ook kan het knipvlies van het oog zichtbaar zijn als een konijn zich niet op zijn gemak voelt.

Aan de neus van een konijn is ook af te lezen hoe het dier zich voelt en of hij geïnteresseerd is in wat er om hem heen allemaal gebeurt. Hoe sneller de neus beweegt, des te geïnteresseerder of geagiteerder het konijn is. Konijnen gebruiken hun neus ook om affectie te tonen. Als u ziet dat u konijn met zijn neus tegen u aanwrijft, dan wil dit zeggen dat hij u erg waardeert. En als u hierbij ook nog een likje ontvangt, dan wil dit waarschijnlijk zeggen dat uw konijn u heel lief vindt!

 

Een zittend wit konijn met zwarte vlekken in het gras
Een zittend wit konijn met zwarte vlekken in het gras 2
Een wit konijn met zwarte vlekken staand op zijn achterpoten in het gras

HOUDINGEN

Klassiek – Een konijn zit op zijn achterste, met rechte voorpoten en rechtopstaande oren. Uw konijn inspecteert wat er om hem heen gebeurt.

Kop op de grond – Als een konijnen zijn kop op de grond laat rusten is dit een teken van onderdanigheid, bijvoorbeeld omdat hij geaaid of gekamd wil worden. In een andere situatie kan het ook betekenen dat het dier alleen wil worden gelaten, dus let op andere signalen.

Bal – Een konijn rolt zich op tot een bal met zijn poten ingetrokken en de oren langs het lichaam. Uw konijn slaapt. Konijnen kunnen met hun ogen open slapen, al houden ze ze liever gesloten als ze zich veilig en op hun gemak voelen.

Buik op de grondEen konijn ligt op zijn buik met zijn poten naar achteren (of naar de zijkant) uitgestrekt. Uw konijn rust uit en is ontspannen. Hoe verder de poten naar achteren zijn uitgestrekt, des te meer ontspannen het konijn is. 

WassenAls een konijn zich wast als u in de buurt bent, dan is dit een teken dat hij u vertrouwt. Konijnen zijn prooidieren en zullen nooit iets anders gaan doen als ze de situatie niet vertrouwen. 

Duw met neusDit kan zowel “laat me met rust” als “je staat in de weg” betekenen. In beide gevallen is het een teken van vertrouwen; uw konijn ziet u niet als bedreiging.

Rondjes rennenSoms gaan konijnen rondjes rennen als u in hun ren stapt. Dit is een soort paringsdans en is een teken dat uw konijn verliefd op u is.

Territoriaal gedragAls uw konijnen een nieuw hok of ren krijgen, zullen ze hun territorium willen afbakenen. Dit doen ze door met hun geurklieren op hun nek tegen voorwerpen aan te wrijven, urine te sproeien en hun uitwerpselen overal achter te laten. Dit gedrag stopt normaal gezien als uw konijnen zich thuis voelen in hun nieuwe onderkomen.

Een nest makenZiet u dat een voedster (vrouwtjes konijn) haren uit haar eigen vacht trekt en hooi op een bepaalde plek begint te verzamelen, dat is ze waarschijnlijk bezig met het bouwen van een nest. Konijnen zijn soms schijnzwanger, maar heeft u het vermoeden dat uw konijn echt zwanger is dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Binky – Als konijnen heel blij zijn springen ze in de lucht en maken een zijwaartse trap en andere wilde bewegingen. Dit wordt een binky genoemd.

 

Afbeelingen: Zippi konijnentunnels

Sources:
https://www.omlet.nl/guide/konijnen
https://www.petplan.co.uk/blog/5906/
https://www.wabbitwiki.com/wiki/Understanding_your_rabbit
https://www.bunnyhugga.com/a-to-z/rabbit-behaviour/rabbit-body-language.html
https://rabbit.org/interpreting-body-language-and-behavior/

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *