Omlet blog

De ultieme checklist voor het kippen houden

De ultieme checklist voor het kippen houden is essentieel voor iedereen die nieuw is op dit gebied. Als je net begint, is een lijst met essentials erg behulpzaam tijdens de voorbereiding, en je weet wat je kunt verwachten zodra de kippen eenmaal zijn gearriveerd. Van een boodschappenlijstje, tot het voer dat je moet geven, wij hebben alles wat je moet weten in deze all-inclusive checklist voor het kippen houden.

Man en kind aaien kippen in de Omlet Inloopren

De essentials

Sommige dingen zijn fijn om te hebben, maar andere zijn essentieel voor de gezondheid en het welbevinden van jouw kippen. Hier zijn de must haves voor kippen:

Een kippenhok kiezen

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden als je een kippenhok uitzoekt, maar de keuze komt uiteindelijk vaak neer op hoeveel kippen je wilt houden. De meeste kippen houders komen in aanraking met een fenomeen dat wij kippenwiskunde noemen. Hiermee bedoelen we dat je meestal begint met een bescheiden aantal, maar zodra je ontdekt hoe hartverwarmend kippen zijn, haal je er steeds meer bij. Het gebeurt bijna bij iedereen die kippen houdt, vooral degenen die geen beperkingen hebben qua ruimte of grootte van de toom.

Het is altijd goed om het grootste kippenhok te kiezen dat mogelijk is binnen de ruimte die je hebt. Zo heb je de mogelijkheid om meer kippen aan de toom toe te voegen en zorg je ervoor dat je kippen genoeg plek hebben om te slapen en eieren te leggen. Omlets Eglu Pro kippenhok kan tot 15 kippen huisvesten en is binnen enkele minuten schoon te maken. Weerbestendig, roofdierbestendig én goedgekeurd door de kippen zelf. De Eglu Pro is het enige kippenhok dat je ooit nodig zult hebben.

Een kippenren of afrastering voor kippen?

Kippen hebben wat gezonde grenzen nodig – vooral in de tuin. Kippen zijn prooidieren en zijn een goede maaltijd voor roofvogels, maar ze zijn ook opportunistische verzamelaars die graag een wandeling maken door jouw kruiden- en moestuintje. Houd je kippen (en planten) daarom veilig door hun ruimte een beetje in te perken.

Om te bepalen of een inloopren voor kippen of afrastering voor kippen bij je past, houd je rekening met het volgende.

Inlooprennen:

Afrastering voor kippen:

  • Is makkelijk te verplaatsen en in elke gewenste vorm worden gezet
  • Kan aan een muur worden bevestigd of een op zichzelf staande omheining creëren
  • Geeft jouw kippen een heleboel ruimte om te foerageren

Afrastering kan worden gebruikt als je buiten met je kippen bent, of andere maatregelen hebt genomen om roofdieren af te schrikken. En sommige kippen kunnen beter vliegen dan andere, dus zorg dat je kippen niet proberen om over de afrastering te komen.

Bescherm jouw toom tegen de elementen

Zelfs als je ervoor kiest om je kippen vrij te laten rondscharrelen, worden de meeste hokken geleverd met een kippenren. Dit is handig om je kippen bij elkaar te houden tijdens slecht weer of andere situaties waarin ze veilig moeten zijn. De rennen bieden ook bescherming tegen de elementen met dekzeilen voor de kippenren, die jouw toom schaduw bieden, of droog houden en ze voorkomen dat het voer bederft in de regen of sneeuw.

Een bedekte ren geeft jouw kippen een veilige ruimte om zich terug te trekken tijdens zonnige of winderige tijden, en het houdt ze droog tijdens lentebuien en winterse weersomstandigheden. Omlet heeft ook een windbreker die de toom erg zal waarderen tijdens onstuimige dagen. En er zijn ook stevige, transparante dekzeilen beschikbaar die het zonlicht doorlaten, maar waterdicht zijn. Alle dekzeilen zijn ontworpen om meerdere jaren weerstand te bieden tegen de elementen.

Je kippen voer en water geven

Kippen zijn een van de makkelijkste huisdieren om te voeren, want ze zijn een van de weinige soorten die niet te veel eten. De voerbak van jouw toom kan vrij worden aangeboden en bijgevuld wanneer nodig, maar je wilt het overgebleven voer wellicht ‘s nachts verwijderen om geen knaagdieren naar het hok te trekken. Je moet het voer van kippen altijd bewaren in luchtdichte containers en voeder- en drinkbakken voor kippen wekelijks wassen om schimmel en meeldauw te voorkomen.

Je kunt zelf bepalen welk type voer je aan de kippen geeft, maar kippen die veel eieren leggen hebben voer nodig dat ten minste 16% eiwit bevat om de productie op peil te houden. Kruimels, korrels en pullets zijn allemaal soorten voer, maar de grootte of vorm heeft geen invloed op de voedingswaarde. Kies het voer dat jouw kippen prettig vinden als belangrijkste voedingsbron.

Er moet altijd vers water beschikbaar zijn voor de toom. In de zomer kun je af en toe ijsblokjes toevoegen om de temperatuur koel te houden. Bij winterse vrieskou, giet je warm water over het bevroren water, of breek je het ijs. Houd het water hoog genoeg zodat kippen er geen vuil of bodembedekking in schoppen.

De beste bodembedekking

De bodembedekking onder de slaapstokken van het kippenhok vangen de uitwerpselen ‘s nachts op en absorbeert geurtjes en vocht. Als je in een vochtige omgeving leeft, kies dan voor bodemmateriaal dat absorbeert, zonder het vocht vast te houden. Ideale bodembedekking voor slaap- en zitplekken is:

  • Houtkrullen
  • Houtsnippers
  • Hennepstrooisel

De nestkast van het kippenhok heeft ook bedekking nodig, en dat kan dezelfde bedekking, of een andere zijn dan die voor de slaap/zitplekken. Voor de nestkast wordt vaak gebruik gemaakt van onder andere:

  • Hout
  • Hennep
  • Stro
  • Gerecycled papier

Kunstgras of siliconen matten zijn te stijf en onnatuurlijk voor kippen om hun ei comfortabel te kunnen leggen. Kies een bodembedekking die voldoende flexibiliteit biedt, zodat de kippen hun ideale nest kunnen opschudden om in te liggen.

Automatiseer de toom

Hoewel het geen noodzaak is, voegt een Automatische kippenhokdeur veiligheid en comfort toe aan het kippenhok, en het houdt jouw eigen planning flexibel. De dagen waarop je snel naar huis moest om de toom veilig in te stoppen zijn voorbij. Met een automatische kippenhokdeur kun jij wat langer wegblijven, of uitslapen terwijl je toom de routine behoudt.

Omlets Slimme Autodoor heeft een horizontaal openingsmechanisme dat jouw kippenhok roofdierbestendiger maakt en de deur kan geprogrammeerd worden op zonlicht, op de klok door middel van de Omlet app, of via het gemonteerde Control Panel. Je kunt de deur openen en sluiten waar je ook bent, door middel van wifi en je ontvangt notificaties als de deur opent of sluit.

Kippenspeelgoed tegen verveling

Kippen kunnen zich net als andere huisdieren vervelen als de omgeving niet genoeg stimulatie biedt. Het plezier van kippen zit niet alleen in insecten jagen en de grond krabben. Er is verschillend kippenspeelgoed en er zijn accessoires die jouw toom entertainen. De favorieten van kippen zijn onder andere:

Maar deze zijn er niet alleen om de kippen te vermaken – ze zijn ook ontwikkeld voor jouw plezier. Als kippen houder is het geweldig om de toom te zien pikken, schommelen en klimmen.

Omlet en jouw kippen

We hebben aan alle essentials voor kippen gedacht en dat wat nog niet verkrijgbaar was, hebben we zelf uitgevonden. Onze producten houden kippen over de hele wereld gezond en gelukkig. Van extra grote kippenhokken tot ruime inlooprennen voor kippen: zowel de kippen als de houder kunnen hierdoor rustig slapen, omdat ze weten dat ze beschermd worden door het allerbeste. En, met de slimme, automatische kippenhokdeur die werkt via wifi, kun jij de controle behouden over het ritme van de kippen en ze instoppen of uit het hok laten met slechts een paar klikken op je telefoon.

Vrouw en kind openen de deur van de nestkast van de Omlet Eglu Pro

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts