Omlet blog

Checklist voor de beginnende kippen houder

Als u deze lente begint met het houden van kippen, dan vraagt u zich misschien af wat u precies nodig heeft voor uw nieuwe dieren. Dit hangt voor een deel af van uw tuin en het aantal kippen dat u van plan bent te gaan houden. Maar er zijn natuurlijk ook een aantal standaard benodigdheden. We hebben een gids gemaakt met een overzicht van de dingen die u nodig heeft voordat u van start kunt gaan met deze enorm leuke hobby. Onderaan dit artikel vindt u een checklist voor tijdens het winkelen.

meisje en kippen bij een eglu Cube groot kippenhok

Het kippenhok

Het belangrijkste eerst: het onderkomen. Uw keuze is voornamelijk afhankelijk van het aantal kippen dat u van plan bent te gaan houden. Maar het materiaal waarvan het hok is gemaakt is ook belangrijk. Een kunststof kippenhok is makkelijk te reinigen, iets wat uitstekend van pas komt mochten uw kippen te maken krijgen met bloedluis. U zult misschien eerder denken aan een traditioneel houten kippenhok maar deze zijn moeilijker schoon, waterdicht en bloedluis-vrij te houden.

De moderne Eglu kippenhokken van Omlet (verkrijgbaar in paars en groen) zijn volledig waterdicht, voorzien van een dubbelwandige isolatie en enorm makkelijk te reinigen 

Als u van plan bent om twee tot vier kippen te houden, dan zijn onze Eglu Go en Eglu Go UP een goede keuze. Deze twee hokken zijn hetzelfde: ze zijn voorzien van een uitneembare mestlade, een nesthoek, zitrekken en een makkelijk te openen achterpaneel. Het enige verschil tussen de Go en Go UP is dat de Go UP op een frame staat en de kippen via een ladder hun hok kunnen bereiken. Hierdoor is de ren hoger, wat meer ruimte geeft voor bijvoorbeeld zitstokken, en hebben uw kippen extra (beschutte) scharrelruimte onder hun hok.

De Eglu Cube is ons grootste kippenhok en is geschikt voor tot tien kleine krielkippen zoals pekins, zes tot acht middelgrote kippen zoals de gingernut ranger of vier tot vijf grotere kippenrassen zoals de cochin. Ook de Cube is voorzien van een uitneembare mestlade, zitrekken en een afsluitbaar nestgedeelte (ruim genoeg voor drie hennen om tegelijk te broeden). Aan de zijkant heeft dit kippenhok bovendien een eierpoortje op de verse eieren makkelijk te kunnen verzamelen.

De ren

Kies het formaat van de ren op basis van het aantal kippen dat u wilt gaan houden en hoe vaak ze de mogelijkheid hebben om vrij in de tuin rond te scharrelen. Onze Eglu kippenhokken zijn verkrijgbaar met een vosbestendige ren. De unieke flensrand rondom de ren is net als de rest van de ren gemaakt van stevig staalraster en voorkomt dat roofdieren een weg naar binnen kunnen graven. Als u begint met een kleinere Eglu ren en u zich later realiseert dat uw kippen meer ruimte nodig hebben, dan kunt u achteraf renverlengstukken kopen of voor een inloopren kiezen.

Als u uw kippen buiten hun ren in bepaalde plekken van uw tuin wilt laten rondscharrelen, dan in een afrastering de ideale oplossing. Dit is met name handig als u een grotere tuin heeft en u niet wilt dat uw kippen te ver afdwalen of ter bescherming van uw moestuin. Een afrastering houdt geen roofdieren tegen, dus u kunt uw kippen hier het beste gebruik van laten maken als u thuis bent en u weet dat er geen vossen op de loer liggen.

kippen op stok op hun omlet poletree zitstok voor kippen

Hentertainment

Net als alle dieren kunnen ook kippen zich vervelen. De nodige entertainment is noodzakelijk om ze bezig te houden als u niet in de buurt bent.

Onze Peck Toys voor kippen geven geleidelijk hun beloning vrij als ernaar wordt gepikt om kippen een leuke uitdaging te geven. Omlets zitstok voor kippen kan overal in de tuin of in de ren worden gezet en kom tegemoet aan de natuurlijke behoefte van uw kippen om te roesten gedurende de dag.

Rendekzeilen

Voor de lente en zomer kunt u uw kippen met een rendekzeil een schaduwplek geven. In de winter is een thermohoes ideaal om het kippenhok warm te houden als de temperatuur meerdere dagen achterelkaar tot onder het vriespunt daalt. Ook voor de ren zijn er windbrekers en zeilen tegen de regen verkrijgbaar zodat uw kippen ook als het slecht weer is gebruik kunnen maken van hun ren. 

Voer

Legkippen hebben legkorrels nodig om ervoor te zorgen dat ze genoeg proteïne binnenkrijgen en regelmatig eieren kunnen leggen. Een volwassen kip eet gemiddeld 120 gram legkorrels per dag. Daarnaast hebben kippen grit nodig om hun voedsel te kunnen verteren, aangezien ze geen tanden hebben. 

Maïs is een geliefde snack van kippen maar omdat het energierijk voer is dient het met mate te worden gegeven. Andere snacks zoals fruit, groene groente en granen dienen ook in beperkte hoeveelheden te worden aangeboden om te voorkomen dat ze alleen dit eten en niet hun legkorrels.

Uw kippen hebben ook altijd vers water nodig. Controleer en ververs het water dagelijks. 

Bij onze Eglu’s ontvangt u gratis een bijpassende voer- en drinkbak. Als uw kippen de mogelijkheid hebben om vrij in uw tuin rond te scharrelen kunt u ervoor kiezen om een extra voer- en drinkbak neer te zetten. Dit kan sowieso een goed idee zijn als u kippen heeft die niet graag met andere kippen delen.

Nestmateriaal

Er zijn allerlei soorten nestvulling verkrijgbaar. Voor welk nestmateriaal u kiest is afhankelijk van uw eigen voorkeur. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor stofvrij zaagsel, stro, Ambiose, en Easichick.

Schoonmaken

Tijdens het schoonmaken van het hok kunt u diatomeeënaarde in het hok en de mestlade strooien om te voorkomen dat parasieten zich er zullen vestigen. Door wat BioDri aan het nestmateriaal toe te voegen zorgt u ervoor dat dit langer meegaat en reduceert u de groei van bacteriën. 

Reinig het hele kippenhok eens per jaar grondig met een diervriendelijk desinfecteermiddel zoals Johnson’s Clean ‘n’ Safe.

En last but not least: de kippen!

Als het hok helemaal is ingericht is het tijd om kippen uit te zoeken. Heeft u er al eens over nagedacht om een aantal ex-legkippen een nieuw thuis te bieden? Ze zien er misschien aanvankelijk niet zo fraai uit en zullen misschien moeten wennen aan hun nieuwe onderkomen, maar als ze eenmaal gewend zijn zullen ze u veel eieren geven. In Nederland en België kunt u bijvoorbeeld terecht bij de stichting Red een Legkip.

Voor onze lente uitverkoop geven wij tot en met 24 maart 10% korting op alle in dit artikel vermelde producten. Geen promocode nodig, de korting is reeds verrekend.

Checklist:

 • Kippenhok
 • Ren
 • Afrastering
 • Rendekzeilen
 • Speelgoed; zitstokken, snackdispensers
 • Voer- en drinkbakken
 • Layers pellets
 • Graan
 • Grit
 • Nestmateriaal
 • Diatomeeënaarde
 • BioDri
 • Diervriendelijk ontsmettingsmiddel

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *