Omlet blog

My Backyard Paradise – Fotodagboek van drie ex-legkippen (deel 2)

Nathalie is eigenaar van het Instagram account My Backyard Paradise. Samen met haar echtgenoot en drie tiener dochters runt ze haar eigen ‘mini backyard farm’ in België. De prachtige foto’s die zij met haar Instagram volgers deelt laten zien dat dit werkelijk een backyard paradise is. In juni 2018 besloot Nathalie haar dierenrijk verder uit te breiden en drie legkippen te redden. Volg hun weg naar herstel in het tweedelige fotodagboek dat zij voor ons bijhield. Klik hier voor deel één.

Week 3

Het is tijd om stilletjes aan de legkorrels te verminderen. We gaan hen de rijke voeding gedurende een maand geven en daarna krijgen ze zoals de andere kippen de boerderijmix. Onze kippen hebben steeds toegang tot een groot stuk weide waar ze veel extra voeding kunnen vinden.

We beslissen ook dat het tijd is om iets aan die nagels te doen. Het is geen goed idee om kippennagels te knippen, deze moeten slijten. Maar van de mestbolltjes moeten ze wel af. We weken hun pootjes in lauw water en wassen de bolletjes er af, per kip heeft dit meer dan een half uur in beslag genomen. Onze eendjes vonden er niets beter op dan te komen helpen en in het water te baden! Als beloning krijgen de kippen iets lekkers. Het is volop het seizoen van de aardbeien en ze krijgen een traktatie in de vorm van klein versneden aardbeitjes. Onze kippen zijn nog dom zoals mijn echtgenoot zegt. Ze zijn nog niet veel gewoon en eten dus geen volledige aardbei, ze snappen nog niet hoe ze die zelf kunnen versnijden, maar in kleine stukjes wagen ze zich er wel aan, en het lijkt zeer lekker want het is snel op. Stilletjes aan bouwen we dit op. Onze kippen krijgen redelijk wat groente en fruit, overschotjes, wat er in de brooddoos van de kinderen blijft liggen, … we geven het liever aan de kippen dan het op de composthoop te gooien.

We hebben dagelijks twee eitjes, een kip is gestopt met leggen, maar we nemen het haar dat niet kwalijk, het is de natuur en die moet gerespecteerd worden.

We hebben deze week ook voor het eerst in lange tijd regen gehad. Gelukkig heb ik een bezorgde dochter die toch zeker wou zijn dat de kippen zich zouden beschermen tegen dit onbekende natuurelement. De kipjes staan ze stokstijf en doorweekt in hun ren. Mijn lieve dochter komt ook doorweekt terug binnen nadat ze de kipjes in de Eglu heeft gedaan met het deurtje toe, “anders gaan ze het niet leren hè mama!” Ik merk dat onze kinderen echt veel belangstelling hebben voor onze nieuwe kippen en het verschrikkelijk vinden hoe de kippen in de industrie worden behandeld. Ze hebben al gezegd dat we de volgende keer ook vijftig kippen moeten redden! Ik denk niet dat onze buren hiermee akkoord zouden zijn. Het is belangrijk dat onze kinderen leren dat de natuur een ritme heeft, dat kippen minder leggen in de winter, maar dat ze daarom niet dood moeten! Wij zullen dan gewoon minder eitjes eten, in de zomer moeten we eraan denken om eieren in te vriezen om later te gebruiken in gebak. Tijdens de winter gaan we geen eieren kopen!

Week 4

Onze kippetjes kennen ons steeds beter, ze weten dat we hen lekkers brengen. Het is nu stilletjes aan ook tijd om hen voor te stellen aan de rest van onze kippenfamilie. Onze andere kippen mochten niet meer vrij rondlopen sinds we de legkippen waren gaan halen. Het risico op het overbrengen van eventuele parasieten was te groot. Maar nu mogen ze weer los lopen. En ze zijn zeer benieuwd naar deze drie bruine kippen! Maar onze drie dames zijn er niet helemaal gerust op. Ze blijven samen in het midden van hun ren staan. Dus deze week zorgen we vooral voor sociabilisatie met de andere kippen. We willen hen immers samen in het grote kippenhok huisvesten. Al snel zijn ze elkaar gewoon en kijken ze niet meer op als er een tiental andere kippen rondom hen scharrelt. Nu ze deel gaan uitmaken van de grote kippenfamilie is het ook tijd om namen voor de drie dames te kiezen. Dat is iets waar we hier samen over beslissen. Uiteindelijk kiezen we namen van Belgische koninginnen, deze kippen zullen onze beste legster zijn en dus verdienen ze veel aanzien. We kiezen Louise, Elisabeth en Mathilde. Onze drie dames eten nu ook zonder probleem graan uit onze handen. Hen zachtjes toespreken als we dit doen is zo belangrijk zodat ze onze stem leren kennen en associëren met eten. Naast groenten en fruit krijgen ze nu ook restjes zoals rijst en pasta en gebakken groentjes, dit werken ze allemaal vlotjes naar binnen. En nog steeds worden er twee eitjes per dag gelegd!

De tweede maand

Het grote moment is eindelijk aangebroken. We verhuizen de Eglu naar de boomgaard, het speelterrein van onze kippen, en het deurtje van de ren gaat open. Onze dames blijven in hun ren, maar onze gulzige faverolle wil eens van hun lekkere voer proeven en stapt zonder aarzelen in de ren. Ze wordt onmiddellijk aangevallen door de dames. Mijn kinderen zijn geterroriseerd! Dit hadden ze niet zien aankomen! Maar zelf ben ik veel geruster. Deze kippen zullen snel hun plaatsje en hun rang vinden. Ze zijn sterk genoeg om zich te verdedigen. We geven hen een aantal dagen om aan elkaar te wennen.Sinds ze zelf binnen komen om te slapen merken we ook hier dat ze hun plaatsje hebben gevonden, ze slapen op de hoogste zitstok. De leg is danig geminderd. We vinden nog maar één lichtbruin ei maar het is wel raar omdat we met zekerheid weten dat er twee bruine kippen kakelen… de jongste dochter beslist om de kippen eens goed in de gaten te houden en zit al een halve dag in de boomgaard als ze als ze ons trots komt vertellen dat ze weet waar de kip haar eitjes legt! Een verborgen nest! Een ware schat met zeven eieren! Nest leeggehaald en takken weggehaald en een dag later legt ook deze dame haar eitjes netjes netjes in het kippenhok.

Drie maanden later

We hebben ons verlof in twee gesplitst om toch alles te kunnen checken en eitjes te rapen. We hebben een vos in de buurt die ons weet wonen en dan komen we toch steeds met een klein hartje terug… maar niemand ontbreekt! Water wordt automatisch gegeven, eten hebben ze genoeg in hun grote voederemmer en met al de pruimen, perziken en appelen die vallen hebben ze ook meer dan genoeg variatie! Niets is zo fijn om een bende gelukkige kippen te zien en een emmer vol gekleurde eitjes te hebben. Ondertussen mogen ook al de kippen loslopen in de tuin als we thuis zijn. En het zijn onze drie dames die het meest op ontdekking gaan. Onze andere kippen hadden onze composthoop niet ontdekt, deze drie dames wel (en ze helpen om alles een beetje te mengen) de enige kippen die van tijd tot tijd zelfs in onze keuken rondlopen zijn onze drie dames, als we buiten eten springt er ineens een bruine kip op tafel! Ze zorgen voor veel leven in de brouwerij!

Het was voor ons een hele geruststelling en ergens ook een overwinning om te zien dat de drie dames zich zo goed aangepast hebben. Het was nochtans een zware zomer voor de dieren, het was broeierig warm, er was geen afkoeling door regen, maar met de nodige zorg en extra aandacht is alles hier goed verlopen.

Onze drie dames zijn volwaardige kippen die absoluut hun plaatsje hebben in onze kippenfamilie. Ze zijn super tam, het zijn de eersten die komen aangerend als we toekomen, ze laten zich zonder problemen oppakken en strelen, ze zijn erg benieuwd en hebben een voorkeur voor gekleurde veters. De eierproductie is nu gestopt, ze hebben al hun energie nodig voor het aanmaken van een nieuw verenkleed. We geven ze nu volop extra proteïnen in de vorm van rui-muffins om hen hierbij te helpen.

Binnen enkele weken zullen ze er als nieuw uit zien met mooie glanzende veren en het enige wat dan nog hun afkomst zal verraden is hun geknipte bek.

Denkt u erover na om legkippen een nieuw leven te geven? Of wilt u een organisatie steunen die kippen in nood helpt? Ga dan naar de website www.redeenlegkip.be, www.redeenlegkip.nl of www.lespoulesheureuses.org.

 

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *