Omlet blog

7 tips van een expert: uw nieuwe hond laten kennismaken met uw kippen

U heeft het vast wel eens op televisie gezien, of op een klein bedrijf, dat honden en kippen in harmonie met elkaar samenleven. Misschien zijn dit werkhonden? Of zijn het gezinshonden? Hoe krijgen mensen dit voor elkaar? We hebben zeven tips van een expert op een rijtje gezet om u te helpen met de kennismaking van uw nieuwe hond en uw kippentoom.

Begrijpen hoe honden en andere dieren leren

Onze trouwe viervoeters zijn, over het algemeen, super intelligent en goed te trainen. Als we tenminste begrijpen hoe honden leren en hoe we ze kunnen trainen. Het is mogelijk om ze te laten kennismaken en ze in harmonie met onze kippen te laten samenleven. Hierbij is wat we desensitisatie noemen van belang. Lees verder voor een korte introductie in de hondenpsychologie.

Desensitisatie is het proces waarbij, door geleidelijke blootstelling, een emotionele reactie wordt gereduceerd en aangepast aan een specifieke stimulus. 

“Wat betekent dat in vredesnaam?”, zult u misschien denken.

In het kort komt het erop neer dat u uw hond vanaf een afstand kennis laat maken met uw kippen. Als hij op een gepaste manier reageert kunt u hem langzaam maar zeker dichter in de buurt van uw kippen laten. Zo zult u, door geleidelijke kennismaking, een punt bereiken waarop uw hond niet meer zo sterk geïnteresseerd is in uw kippen. Zijn emotionele reactie is verdwenen, en door gewenning reageert hij nu rustig. 

Veiligheid

Begin het proces terwijl uw kippen in hun hok zitten of in een omheind gebied. Houd uw hond aan de lijn en geef hem snacks, zodat hij de kippen negeert. Heeft uw hond teveel aandacht voor de kippen, maak de afstand dan groter. Het doel is om een afstand te vinden waar uw hond geen enkele emotionele reactie op de kippen geeft.

Geleidelijke kennismaking

Als uw hond de kippen op een bepaalde afstand negeert, kunt u langzaam dichter bij ze in de buurt komen. Begint u bijvoorbeeld op een afstand van 15 meter, verklein de afstand dan met 1 à 2 meter per keer. Blijf uw hond belonen als hij uw kippen negeert, zodat zijn emotionele reactie verdwijnt. Houd de trainingssessies kort en vraag niet teveel van uw hond. Sommige honden worden dan juist prikkelbaarder.

Het grote moment!

U bent eindelijk in de buurt van het kippenhok of de omheining en uw hond is nog steeds rustig en negeert de kippen. Laat uw hond naast het hok of de omheining zitten. Beloon hem. Als hij zich naar wens gedraagt kunt u de lijn langer maken zodat hij rond het hok of de omheining kan lopen om te snuffelen en ontdekken. Als uw hond rustig is zullen uw kippen misschien zelfs een kijkje komen nemen. Blijf rustig. Gaat uw hond blaffen en/of raakt hij te enthousiast, haal hem dan bij de kippen uit de buurt tot een afstand waarop hij hen negeert. U zult dit misschien een aantal keer moeten herhalen. Zo leert uw hond dat als hij bij de kippen in de buurt wil komen hij kalm moet zijn. Als uw kippen in een hok of omheind gebied blijven, dan is dit de plek om te oefenen en uw hond te belonen. Oefen hier bijvoorbeeld wat commando’s of geef uw hond een bot om op te kauwen. Nogmaals, het doel is uw hond aan te moedigen de kippen te negeren.

Als u uw kippen vrij laat rondscharrelen en ze dagelijks met uw hond in aanraking komen, lees dan verder. 

Vrij rondscharrelen

Als u er vertrouwen in heeft dat uw hond de kippen negeert en hij geen agressie toont of te enthousiast wordt in de buurt van de kippen, dan kunt u ze uit hun ren/omheind gebied laten om vrij rond te scharrelen. Houd uw hond aangelijnd. Laat hem zitten of liggen als u zich hier zekerder door voelt. Scharrelen uw kippen vrij rond en toont uw hond weinig interesse, beloon hem dan en geef hem wat lekkers. Ook nu kan het een goed idee zijn om hem een bot te geven of iets anders om hem af te leiden. Uw hond moet leren dat hij in de buurt van uw kippen kan zijn zonder te sterk op ze te reageren.

Geduld is een schone zaak

Het zal misschien tijd kosten om deze stappen te doorlopen, maar als u dit op de juiste manier aanpakt is het zeker de moeite waard. U kunt uw hond aangelijnd tussen de kippen laten lopen, misschien snuffelt hij wat en misschien tonen de kippen interesse in uw hond. Het enige gedrag dat u echt niet wilt zien is agressie, springen en achtervolgen. Gebeurt dit wel, begin dan weer bij het begin.

Allen?

Het spannendste moment is waarschijnlijk het moment dat u denkt dat uw hond er klaar voor is om onaangelijnd bij uw kippen in de buurt te zijn. Nogmaals, neem uw tijd. U kunt ervoor kiezen de kippen eerst terug in hun hok te laten zodat uw hond onaangelijnd rond het hok of de omheining kan snuffelen. Ook kunt u uw hond aan een lange lijn leggen terwijl uw kippen vrij rondscharrelen. Zo heeft uw hond het idee dat hij meer vrijheid heeft maar houdt u de controle, mocht het mis gaan. Onthoud wel dat sommige honden het nooit leren en dus niet alleen kunnen worden gelaten met uw kippen. Bekijk hoe uw hond zich gedraagt en baseer hier uw keuzes op.

Conclusie

Voor honden zijn kippen erg interessant, zoals eigenlijk alles. In het kort komt het erop neer dat een succesvolle kennismaking betekent dat uw hond niet meer te geïnteresseerd is in uw kippen en dat uw hij leert dat hij bij hen in de buurt rustig moet zijn. Wapen uzelf voor met voldoende lekkernijen, botten en spelletjes op basis van voedsel. Begin op een gepaste afstand en moedig gewenst gedrag aan. Geef uw hond wat lekkers en beloon hem als dit het geval is. Laat de kennismaking geleidelijk verlopen. Blijf altijd rustig en beheerst en begin gewoon weer vanaf het begin als dingen niet volgens plan verlopen. Het kan tijd kosten, maar het is zeker de moeite waard als uw hond en kippen in harmonie kunnen samenleven. 


Dit artikel is geschreven door John Wood op All Things Dogs.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *