Omlet blog

Beïnvloedt uw kat uw nachtrust?

Vrouw slapend in bed terwijl ze knuffelt met een kat

Uit een door Omlet gehouden enquête blijkt dat de nachtrust van meer dan 80% van de katteneigenaren wordt verstoord door hun kat

Naar aanleiding van een discussie onder Omlets katteneigenaren over hun slaapgewoontes met betrekking tot hun huisdier en de impact die dit op de nachtrust heeft, vroegen wij ons af hoe normaal (en verstandig) het is om uw kat bij u op bed te laten slapen.

Kunnen we het simpelweg niet weerstaan om onze katten gezellig in onze slaapkamer te laten, of hechten we gewoon meer waarde aan het geluk van onze katten dan aan onze eigen nachtrust?

Om meer te weten te komen over het slaapritme van katten en hoe hun nachtelijke gewoontes de slaap van hun eigenaren beïnvloedt, besloten we een enquête te houden. Uit de reactie van meer dan negenhonderd katteneigenaren blijkt dat ruim dan de helft (56%) zijn kat ‘s nacht in bed laat slapen en dat 40% dit al vanaf de eerste dag toelaat! Aan het einde van de eerste maand als katteneigenaar stijgt dit naar maar liefst 71%.  

Een indrukwekkende 84% van de mensen die hun kat in de slaapkamer laat slapen, geeft aan dat hun kat hun slaap verstoort. Gevolg hiervan is dat één op de vijf katteneigenaren na een slechte nachtrust soms boos is op zijn kat. Zou het kunnen dat de slaapgewoontes de relatie die wij met onze katten hebben negatief beïnvloedt?

We vroegen de betreffende katteneigenaren met ons te delen hoe hun kat hun nachtrust precies verstoort. De meerderheid gaf aan dat dit met name komt doordat hun kat te dichtbij ligt, spint, snurkt of zich aan het wassen is. Hieronder vindt u onze top 10 favoriete, meer ongebruikelijke, manieren waarop katten de nachtrust van hun eigenaren verstoren…

  1. Muizen achtervolgen in de slaapkamer
  2. Op mijn gezicht tikken
  3. Proberen mijn tenen op te eten
  4. Zoomies at 3am
  5. Op me gaan staan
  6. Haarballen
  7. Me wakker maken voor ontbijt, of vragen om een snack
  8. Dingen van een plank gooien
  9. Mijn ooglid likken
  10. Onrustig dromen

Een derde van de katteneigenaren zegt zijn lakens vaker te vervangen omdat hun kat op bed slaapt. Slechts een klein percentage (12.2%) zegt zich ervan bewust te zijn dat het niet hygiënisch is dat hun kat op bed slaapt.

Uit onderzoek van de Cornell University (VK) blijkt dat indien onbehandeld parasieten zoals vlooien en ringwormen gezondheidsproblemen bij mensen kunnen veroorzaken. Vlooien kunnen bijvoorbeeld in uw mond springen en worden ingeslikt, waardoor u lintworm kunt oplopen. Jek.

37% van de katteneigenaren heeft de wijze beslissing genomen de slaapkamerdeur te sluiten. Zij geven aan dat ze hun kat niet bij hen op bed laten slapen omdat dit hun nachtrust verstoort. 

Eén op de vier mensen zegt te wensen dat hun kat ‘s nachts in zijn eigen mand zou slapen. Hierdoor rijst de vraag: waarom gebeurt dit dan niet?

Misschien omdat de katten zo gehecht zijn aan hun eigenaar dat ze geen oog dicht doen als ze niet bij u in bed mogen kruipen? Of omdat u nooit een bed voor uw kat heeft gevonden dat hetzelfde slaapcomfort biedt als uw king size bed met een heerlijk zacht dekbed?

De Maya Nook geeft uw kat zijn eigen plekje, compleet met een heerlijk kussen, gordijnen en een garderobekastje. Een fijne, warme, geborgen plek voor uw kat om volledig tot rust te komen en te slapen. Zonder dat zijn nachtrust door u wordt verstoord… 

Kat rustend op mand in een luxe Maya Nook kattenmeubel met garderobekastje

Met het design van een hedendaags meubelstuk staat de Nook prachtig in elke ruimte in huis. U kunt ervoor kiezen het meubel in uw slaapkamer te zetten als u uw katten graag dichtbij u heeft, of beneden zodat u volledig ongestoord kunt slapen terwijl uw katten van hun luxe kattenhuis genieten.

52% van de ondervraagden gaf aan dat ze er waarschijnlijk de voorkeur aan zouden geven dat hun kat in zijn eigen bed zou slapen. Toch laat 70% weten er geen spijt van te hebben dat ze hun kat op bed laten slapen. De Maya Nook is dus misschien het prrfecte compromis om zowel katten als hun eigenaren tevreden te houden.

This entry was posted in Enquêtes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *