Omlet blog

Lichaamstaal van hamsters begrijpen

Hamster op achterpootjes op groen deken

Hamsters zijn enorm leuke huisdieren – ze zijn schattig, grappig en relatief eenvoudig te verzorgen. Onder andere door hun schattige uiterlijk zijn hamsters wereldwijd populaire huisdieren. Hamsters brengen mensen veel plezier, maar hoe weten we of onze hamsters gelukkig zijn, of niet? Zoals alle dieren kunnen hamsters met elkaar maar ook met mensen communiceren. Ze gebruiken net als wij lichaamstaal om allerlei emoties te tonen, bijvoorbeeld als ze blij, bang, angstig, nieuwsgierig of boos zijn.

Uitrekken en gapen

Als een hamster gaapt dan is dit een teken dat hij ontspannen is en zich comfortabel voelt, meer dan dat het een teken van vermoeidheid is. Als uw hamster zich tijdens het gapen uitstrekt, dan weet u zeker dat uw hamster helemaal relaxed is.

Stokstijf blijven staan

Uw hamster blijft roerloos in dezelfde positie staan, soms zelfs enkele minuten lang. Zijn oren zijn gespitst en hij beweegt niet. Er kunnen allerlei reden zijn waarom een hamster plotseling stopt met bewegen. Dit kan uit angst zijn maar ook omdat het diertje door iets wordt verrast. Het kan ook zijn dat uw hamster iets heeft gehoord en beter wil luisteren om te achterhalen wat het is.

Op achterpoten zitten en oren gespitst

Iets heeft de aandacht van uw hamster getrokken. Uw hamster neemt deze houding aan om beter te kunnen horen en zien wat er gaande is.

Wassen

Hamsters besteden veel tijd aan het verzorgen van hun vacht. Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.

Knagen

Als een hamster steeds aan de spijlen van zijn kooi knaagt dan is dit een teken dat u de leefomgeving van uw huisdier moet aanpassen en verbeteren. Aan spijlen knagen kan op van alles duiden, zoals verveling, te weinig ruimte of te lange tanden.

Bijten

Hamster kunnen bijten wanneer ze band zijn, gestrest of in de war. Als uw hamster u bijt dan is hier vrijwel zeker een reden voor. Misschien heeft uw hamster pijn of weet hij gewoon niet hoe hij op u moet reageren. Word nooit boos op uw hamster maar probeer te begrijpen wat de reden voor dit gedrag is.

Oren naar achteren, ogen half gesloten

Uw hamster is net ontwaakt en is nog wat slaperig. Geef uw hamster nog even de tijd om wakker te worden voordat u hem uit zijn onderkomen haalt.

Rennen

Hamsters zijn geboren om te rennen. In hun natuurlijke omgeving rennen ze per nacht wel 10km! Ook voor hamsters die als huisdier worden gehouden is het belangrijk om de mogelijkheid te hebben om voldoende te rennen. Meestal wordt dit bereikt door een loopwiel in de kooi. Als een hamster echter hyperactief is en repetitief gedrag vertoont kan dit ook duiden op stress. Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.

Alle hamsters hebben hun eigen persoonlijkheid. Breng tijd met uw hamster door en observeer zijn gedrag om zijn persoonlijkheid en manieren te leren kennen. Zo zult u in staat zijn te herkennen wanneer uw hamster zich op zijn gemak voelt en wanneer er iets scheelt. Dit is een goede manier om tegemoet te kunnen komen aan wat uw hamster nodig heeft om gelukkig te zijn. Bezoek onze uitgebreide hamstergids onderaan deze pagina voor meer informatie over hamsters en tips om deze diertjes gelukkig en gezond te houden.

Twee kinderen kijken naar hamster in een speelren, Omlet Qute hamsterkooi op achtergrond

This entry was posted in Hamsters


3 replies on “Lichaamstaal van hamsters begrijpen”

Fredy Meijer schreef:

Mijn hamster wordt boos omdat ze wil schone hok of iets anders. Ze geeft kopjes zoals een voetballer. Eigenzinnige hamster!

hamdopje schreef:

mijn hamster houdt van kaas! Maar ik weet niet of hij ook van mij houdt.. 🙁

Bodil schreef:

mijn hamster knaagt vaak aan zijn kooi!gek beest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *