Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Een mooie tuin en blije kippen

Kip in tuin met Omlet afrastering voor kippen

Het is een prachtige zomerdag. De zon schijnt, de bloemen in de tuin staan in volle bloei, de bijen gonzen, de groenten staan er mooi bij, aardbeien wachten om geplukt en gegeten te worden en een verfrissende briesje laat de bladeren ritselen. En er is nog iets… Tok, Tòòòk. Vroeger was dit voor bijna iedereen een geluid dat bij de tuin hoorde. Tok. Tegenwoordig hebben kennen veel mensen het geluid alleen nog uit verhalen of misschien van een kinderboerderij. Tòòòk, Tok. Maar nu is het tokkende geluid enorm rustgevend en het maakt de al mooie dag perfect. Het is uw kleine toom kippen, die tevreden tokkend door de tuin scharrelt en u elke dag heerlijk verse eieren geeft.

Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Een prachtige tuin met bloemen, groenten, bessen die niet vernield worden door een toom gulzige kippen? Is dat eigenlijk mogelijk?

Jazeker! We zullen u vertellen hoe u uw droom om kippen te houden waar kunt maken en uw mooie tuin kunt behouden. Het vergt misschien de nodige planning, maar met deze tips kunt u samen met uw kippen genieten van een mooie, goed onderhouden tuin.

Scharrelkippen of een veilige kippenren

De eenvoudigste manier om uw tuin in topconditie te houden is door uw kippen een afgesloten ruimte te geven. Met een ruime kippenren kunt u uw kippen toegang tot een bepaalde ruimte bieden zonder dat ze uw geliefde groentes verorberen. Maar dit is misschien niet voor iedereen mogelijk door bijvoorbeeld de vorm van de tuin, het formaat of door een helling. Dan is het het beste om uw kippen overdag een kleinere, veilige ren te geven en ze als u weer thuiskomt van uw werk de ruimte te geven om vrij rond te scharrelen.

Formaat van uw tuin

Het belangrijkste om bij stil te staan is hoeveel ruimte van uw tuin u aan uw kippen wilt geven. Dit bepaalt hoeveel kippen u kunt houden, zonder dat de dames uw tuin volledig in beslag nemen.

Hoe meer ruimte u ze kunt geven, des te minder schade ze zullen aanrichten. Het omhalen van de aarde met hun poten beperkt zich dan niet tot een klein gebied. In plaats daarvan hebben ze een groter gebied waar ze naar voedsel kunnen zoeken en slakken en rupsen kunnen verwijderen. Zo vernielen ze het gazon niet maar dragen ze juist bij aan het onderhoud ervan. Als u per kip ongeveer 20m2 van uw tuin reserveert blijft de schade aan uw gazon meestal beperkt.

Kippenras

Iets anders om over na te denken is het kippenras dat u kiest.

Hybriden richten meestal het meeste schade aan omdat ze door hun hoge eierproductie voortdurend op zoek zijn naar voedsel. Hybriden zijn vrij taai en daarom een geschikte keuze voor mensen die voor het eerst kippen houden. Een geschiktere keuze voor het behoud van een mooie tuin zijn echter de rustiger raskippen.

Afhankelijk van wat u van uw kippen verwacht, en of de eieren voor u het belangrijkste onderdeel van uw kippenouderschap zijn, zijn krielkippen vaak fijne en rustige kippen om in de tuin te houden. Alleen al door hun geringe formaat richten ze minder schade toe aan uw tuin. Bijvoorbeeld serama’s, cochins en zijdehoenders zijn fijne en vriendelijke dieren en staan bekend om hun relatieve tuinvriendelijkheid. Hun eieren zijn niet groot. 2-3 eieren van een zijdehoen staan gelijk aan een middelgroot kippenei.

Als u de voorkeur geeft aan een groter ei voor uw ontbijt, dan is de kriel orpington een goede keuze. Dit zijn rustige vogels die niet vliegen en gewoon rond, fluffy en vriendelijk zijn. Door het grote formaat van de reguliere orpington, lijken de eieren van de krielkippen meer op die van een middelgrote kip. Ze komen voor in allerlei kleuren en zijn favoriet bij veel mensen.

Veiligstellen van bloembedden en de moestuin

Een manier om uw bloemen en groente veilig te stellen is met een zelfgemaakte afrastering. Als dit niet mogelijk is dan kunt u ervoor kiezen gebruik te maken van bloembakken. De meeste kippen zullen namelijk niet boven hoofdniveau naar eten zoeken. Verhoogde bakken voorkomen bovendien rugpijn en maken tuinieren zo aangenamer.

Als dit niet mogelijk is bevelen wij een verplaatsbare afrastering voor kippen aan, zodat uw dieren vrij in de tuin kunnen rondscharrelen zonder hun tuinierkunsten te tonen in uw geliefde moestuin. De afrastering voor kippen van Omlet is de ideale oplossing om uw kippen buiten bepaalde delen van uw tuin te houden. De nieuwe, verbeterde afrastering gaat mooi op in uw tuin en is verkrijgbaar op een rol van 12, 21, 32 & 42 meter. Deze verplaatsbare afrastering is makkelijker op te zetten van kippengaas en raakt bovendien niet in de knoop, heeft verstelbare stokken en is voorzien van een reflecterend logo om ook in het donker de ingang te kunnen vinden.

Omlets afrastering voor kippen is voorzien van een ingebouwde toegang met een nieuw ontworpen greep die steviger en nog comfortabeler is. U kunt de breedte van de toegang zelf bepalen en aanpassen zodat u makkelijk naar binnen en buiten kunt om bijvoorbeeld uw kippen te voeren. Een ander handig aspect van de toegang is dat u deze overal binnen de door u gekozen layout kunt plaatsen, aan het einde, in het middel of waar u maar wenst.

Met een hoogte van 1.25m (dit is hoger dan de meeste andere afrasteringen) kunt u er zeker van zijn dat zelfs de meest vastberaden kip niet kan ontsnappen! De stokken zijn in hoogte verstelbaar zodat het net te allen tijd gespannen blijft en veilig is.

Geef uw kippen een eigen “spa”

Kippen vinden het heerlijk om in droge aarde onder de bosjes te graven om beschut en in de schaduw te genieten van een stofbad. U kunt hiervoor een deel van de tuin opofferen en bosjes voor uw kippen planten. Dit houdt niet alleen de veren van uw dames in goede conditie, het maakt ze ook gelukkig!

Houd uw kippen in de gaten

Het beste en veiligste moment om uw kippen vrij in de tuin rond te laten scharrelen is wanneer u een oogje in het zeil kunt houden. Zo kunt u ongewenst gedrag voorkomen door een hand maïs te strooien op een plek zo ver mogelijk bij uw bloemen en groenten uit de buurt. Mijn kippentoom laat dan altijd luid zijn genoegen horen en haast zich naar de plek waar ik de snacks heb gestrooid. Dit houdt ze meestal zeker een half uur bezig.

Voor meer informatie over kippen houden en tuinieren, lees onze blog Tuinieren en kippen houden voor nog meertips and tricks.

Rondscharrelende kippen in tuin met Eglu Go kippenhok op de achtergrond

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *