Omlet blog

De tuin geschikt maken voor kippen

Kippen scharrelen rond in achtertuin met Omlet afrastering voor kippen

Het is een prachtige zomerdag. De zon schijnt, de bloemen in de tuin staan in volle bloei, de bijen gonzen, de groenten staan er mooi bij, aardbeien wachten om geplukt en gegeten te worden en een verfrissende briesje laat de bladeren ritselen. Een aangenaam, verfrissend briesje ritselt zachtjes door de bladeren – en brengt een ander soort geluid met zich mee.

Tok, Tòòòk.

Vroeger was dit voor bijna iedereen een geluid dat bij de tuin hoorde.

Tok.

Tegenwoordig hebben veel mensen het alleen maar in films of misschien op de kinderboerderij gehoord.

Tòòòk, Tok.

Maar nu is het tokkende geluid enorm rustgevend en het maakt de al mooie dag perfect. Het is uw kleine toom kippen, die tevreden tokkend door de tuin scharrelt en u elke dag heerlijk verse eieren geeft.

Klinkt dit gemoedelijke tafereel te mooi om waar te zijn? Een prachtige tuin met bloemen, groenten, bessen die niet vernield worden door een toom gulzige kippen? Is dat eigenlijk mogelijk?

Jazeker. En we vertellen u graag hoe u uw tuin kunt beschermen tegen uw kippen, zodat u uw droom om kippen te houden kunt waarmaken en toch kunt blijven genieten van uw mooie tuin.

Een veilige kippenren

De eenvoudigste manier om uw tuin in topconditie te houden is door uw kippen een afgesloten ruimte te geven. Met een ruime kippenren kunt u uw kippen toegang tot een bepaalde ruimte bieden zonder dat ze uw geliefde groentes verorberen.

Maar dit is misschien niet voor iedereen mogelijk door bijvoorbeeld de vorm van de tuin, het formaat of door een helling. In dit geval kunt u een verplaatsbaar kippenhok overwegen. Met een mobiel kippenhok verplaatst u uw kippen moeiteloos naar een nieuwe plek in uw tuin.

Formaat van de tuin

Het belangrijkste om na te denken over hoeveel ruimte van uw tuin u aan uw kippen wilt geven. Dit bepaalt hoeveel kippen u kunt houden, zonder dat de dames uw tuin volledig in beslag nemen en consumeren.

Hoe meer ruimte u ze kunt geven, des te minder schade ze zullen aanrichten. Het omhalen van de aarde met hun poten beperkt zich dan niet tot een klein gebied. In plaats daarvan hebben ze een groter gebied waar ze naar voedsel kunnen zoeken. Kippen zullen met plezier slakken en rupsen verwijderen. Als ze voldoende ruimte hebben vernielen ze het gazon niet maar dragen ze juist bij aan het onderhoud ervan.

Kippenrassen

Iets anders om over na te denken is het kippenras dat u kiest.

Hybriden richten meestal het meeste schade aan omdat ze door hun hoge eierproductie voortdurend op zoek zijn naar voedsel. Hybriden zijn vrij taai en daarom een geschikte keuze voor mensen die voor het eerst kippen houden. Een geschiktere keuze voor het behoud van een mooie tuin zijn echter de rustiger raskippen.

Afhankelijk van wat u van uw kippen verwacht en of de eieren voor u het belangrijkste onderdeel van uw kippenouderschap zijn, zijn krielkippen vaak fijne en rustige kippen om in de tuin te houden. Alleen al door hun geringe formaat richten ze minder schade toe aan uw tuin. Een aantal populaire hobbykippen voor in de tuin zijn:

Deze mooie, vriendelijke dieren staan bekend als zachtaardig voor uw tuin. Hun eieren zijn over het algemeen klein en ze leggen niet vaak (2-3 eieren per week).

Bloembedden en moestuinen beschermen

Een manier om uw bloemen en groente veilig te stellen is met een zelfgemaakte afrastering. Als dit niet mogelijk is dan kunt u ervoor kiezen gebruik te maken van bloembakken. De meeste kippen zullen namelijk niet boven hoofdniveau naar eten zoeken. Verhoogde bakken voorkomen bovendien rugpijn en maken tuinieren zo aangenamer.

Als dit niet mogelijk is bevelen wij een verplaatsbare afrastering voor kippen aan, zodat uw dieren vrij in de tuin kunnen rondscharrelen zonder hun tuinierkunsten te tonen in uw geliefde moestuin. De afrastering voor kippen van Omlet is de ideale oplossing om uw kippen buiten bepaalde delen van uw tuin te houden. De nieuwe, verbeterde afrastering gaat mooi op in uw tuin en is verkrijgbaar op een rol van 12, 21, 32 & 42 meter. Deze verplaatsbare afrastering is makkelijker op te zetten van kippengaas en raakt bovendien niet in de knoop, heeft verstelbare stokken en is voorzien van een reflecterend logo om ook in het donker de ingang te kunnen vinden.

Omlets afrastering voor kippen is voorzien van een ingebouwde toegang met een nieuw ontworpen greep die steviger en nog comfortabeler is. U kunt de breedte van de toegang zelf bepalen en aanpassen zodat u makkelijk naar binnen en buiten kunt om bijvoorbeeld uw kippen te voeren. Een ander handig aspect van de toegang is dat u deze overal binnen de door u gekozen layout kunt plaatsen, aan het einde, in het middel of waar u maar wenst.

Met een hoogte van 1,25 m (dit is hoger dan de meeste andere afrasteringen) kunt u er zeker van zijn dat zelfs de meest vastberaden kip niet kan ontsnappen. De stokken zijn in hoogte verstelbaar zodat het net te allen tijd gespannen blijft en veilig is.

Creëer een “kippen-spa” 

Kippen vinden het heerlijk om in droge aarde onder de bosjes te graven om beschut en in de schaduw te genieten van een stofbad. U kunt uw kippen hiervoor zelf een plek laten zoeken of u kunt hiervoor een deel van de tuin opofferen en bosjes voor uw kippen planten. Een kippen-spa houdt niet alleen de veren van uw dames in goede conditie, het maakt ze ook gelukkig.

Houd uw kippen in de gaten

De beste en veiligste tijd voor uw kippen om rond te scharrelen is wanneer u bij ze bent en ze in de gaten kunt houden. Zo voorkomt u dat ze te veel kattenkwaad uithalen en dat ze bij uw planten komen. Gooi een handvol smakelijke maïs in een gebied zo ver mogelijk verwijderd van bloemen en groenten om uw kippen niet in de verleiding te laten komen.

Er zijn planten waar u uw kippen bij vandaan wilt houden omdat u ze mooi wilt houden. Maar er zijn ook planten die ronduit gevaarlijk zijn voor kippen. Planten die giftig zijn voor kippen zijn onder andere:

 • Narcissen
 • Azalea’s
 • Rhododendron
 • Rauwe bonen
 • Varens
 • Rabarber
 • Rauwe aardappelen of uien
 • Tulpen

Deze lijst is niet volledig, dus controleer de planten in uw tuin waarmee uw kippen in contact kunnen komen om zeker te weten dat ze veilig zijn.

Veel andere tuinplanten zijn veilig voor kippen en zelfs voedzaam. Planten waar uw kippen veilig van kan snoepen zijn:

 • Paardebloemen
 • Klaver
 • Zonnebloemen
 • Viooltjes
 • Oostindische kers
 • Lavendel
 • Goudsbloemen
 • Pompoen
 • Kruiden zoals oregano, peterselie en rozemarijn

Omlet en de kippen in uw tuin

Bij Omlet willen we dat u volop van uw kippen kunt genieten. En voor uw kippen willen we graag dat ze samen met u kunnen genieten van uw tuin. Met opvallende accessoires zoals de vrijstaande zitstok en kippenschommel kunt u speelplezier voor uw kippen in uw tuin integreren. Met Omlet kunnen uw kippen samenleven met uw tuin op manieren die eerder misschien niet mogelijk leken.

Kippen in achtertuin gebruiken Omlets vrijstaande zitstok voor kippen

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *