Omlet blog

Een hond gebruik laten maken van een kattenluikje

Toen wij onze dwergschnauzer kregen hadden we al jaren een kattenluikje naar de tuin. Het werd al snel duidelijk dat ook onze kleine hond met gemak door het kattenluikje zou kunnen, zodat ze wanneer ze maar zou willen gebruik kon maken van de tuin. We besloten het vast te klemmen om te zien of ze het zou gebruiken en dat bleek een succes te zijn. Het werkte perfect en in de zomer gaf het wat frisse lucht door de deur. Maar aan de zomer komt helaas een einde..

De winter brak aan en dat ging gepaard met koude wind die door het kattenluikje blies. Het luikje naar beneden laten had als gevolg dat een verdrietige hond ons vol ongeloof aanstaarde. “Dit stond altijd open! Waarom is het nu dicht? En sinds wanneer kan de kat door muren lopen?” De uitdrukking op haar snuit wanneer de kat in de deur leek te verdwijnen was grappig maar ook wel zielig. Het moeten openen van de deur elke keer wanneer onze hond naar buiten wilde was een hele opgave.

Er moest dus iets veranderen. Omdat ze blijkbaar niet begreep hoe de deur werkte moesten we het haar laten zien en haar een beetje helpen. Bij andere honden had ik ervaring met het gebruik van een clicker, en niet alleen ik maar ook de honden vond dit leuk. Om een of andere reden was ik nooit begonnen aan clicker training met onze nieuwkomer. Onderin de keukenla vond ik de klikker en begon met het uitdenken van een plan.

Mijn hond leren gebruik te maken van het kattenluikje!

Mijn hond begreep de bedoeling binnen enkele uren en gebruikte de deur de volgende dag zonder hulp. Zij is jong en erg intelligent, maar ook oudere honden zouden dit trucje binnen enkele dagen moeten kunnen leren.

Vier dingen die u nodig heeft:

  • Een clicker
  • Kleine hondenbrokjes of het favoriete speeltje van uw hond
  • Een kattenluikje
  • Een hond (een kleintje…)

Clicker training

Als u nog nooit van clicker training heeft gehoord zal ik het kort proberen uit te leggen. Clicker training conditioneert een hond door positieve stimulatie om bepaald gedrag te herhalen. Actieve bestraffing wordt bij deze training niet toegepast. De “straf” wordt op een passieve wijze getoond door de hond te negeren. Honden zijn dol op aandacht, en voor veel honden maakt het zelfs niet uit of dit positieve of negatieve aandacht is. Zolang hun favoriete mens maar aandacht aan ze besteed, zij ze blij. Een hond vind maar weinig dingen erger dan genegeerd worden. En dat komt goed van pas bij de training.

Een klik laat de hond weten dat hij precies doet wat u van hem verwacht, waarna een beloning volgt. Een klik betekent een beloning – dat is heel belangrijk. Klik nooit zonder vervolgens een beloning te geven, zelfs niet als u per ongeluk heeft geklikt. Voor veel honden werkt wat lekkers goed, maar u kunt ook proberen in plaats daarvan een speeltje te geven. Ik gebruik dit bijvoorbeeld om haar te leren op commando naar me toe te komen. Als ze blijft zitten terwijl ik wegloop en naar me toekomt als ik het commando geef, spelen we daarna met haar speeltje. Als ze naar me toekomt zonder dat ik het commando heb gegeven, dan spelen we niet. Zo leert ze dat blijven zitten misschien op dat moment niet het leukste is om te doen, maar dat ze daarna op iets leukers kan rekenen!

Stap 1

Maar laten we ons weer richten op het kattenluikje. Als u hond al bekend is met clickers kunt u deze paragraaf overslaan. Als u en uw hond hier geen ervaring mee hebben, zult u uw hond eerst moeten laten wennen aan de clicker, wat het is, hoe het werkt en dat uw hond ervoor kan zorgen dat het ‘klikt’ om vervolgens een beloning te krijgen.

Ik moet toegeven dat ik zelf ongeduldig ben en geluk heb met mijn hond. Ik heb dit snel doorlopen, maar vaak is het beter om hier tijd voor te nemen en geduldig te zijn. Begin met uw hond te leren wat het geluid betekent. Terwijl u met uw hond in bijvoorbeeld de woonkamer zit, kunt u hem het klikgeluid laten horen. Uw hond zal waarschijnlijk opkijken om te zien waar het geluid vandaan komt. Maar zelfs als hij/zij dat niet doet, is het belangrijk om uw huisdier meteen na de klik een kleine beloning te geven.

Klik opnieuw en geef wat lekkers.

Klik nog eens en geef wat lekkers. Herhaal dit.

Klik weer – lijkt uw hond al enthousiast te worden als hij het geluid hoort? Mooi, hij/zij begint zich te realiseren dat een beloning volgt na dit geluid.

Deze fase zou niet zo lang moeten duren. Tijd om aan de volgende stap te beginnen.

Stap 2

Om de hond door het kattenluikje te laten gaan, bedacht ik me wat ze daarvoor zou moeten kunnen. Om het luikje te openen moet ze er met haar neus tegenaan duwen. Mijn volgende doel was dus haar dit te laten doen. Daarvoor maakte ik gebruik van een Post-It. Misschien is dit niet nodig als u het voor elkaar krijgt om uw hond met zijn/haar neus de deur aan te laten raken. In mijn geval liet ik mijn hond het roze stukje papier zien waarna ze eraan rook. Zodra ze het met haar neus aanraakte gebruikte ik de clicker en gaf haar wat lekkers.

Doe een paar stappen terug en laat het papiertje zien. Probeer uw hond u te laten volgen terwijl hij/zij probeert het papiertje met zijn/haar neus aan te raken.

Als uw hond dit trucje doorheeft kunt u een commando introduceren, bijvoorbeeld “touch”. Uw hond zal al snel het aanraken van het papiertje in verband brengen met het woord. Als dit moeiteloos verloopt, plak de Post-It dan op het kattenluikje.

Stap 3

Vraag uw hond nu de Post-It aan te raken en klik als hij/zij dit doet. Misschien duwt uw hond er nog niet tegenaan, dus probeer hem/haar aan te moedigen dit te doen. Stop met klikken als zijn/haar neus de deur alleen aanraakt. Klik en beloon nu alleen als uw hond hard genoeg tegen het luikje duwt en het beweegt.

Beweegt het luikje nu steeds als u uw hond het commando geeft? Mooi, stop dan nu met klikken en doe het alleen als uw hond harder tegen het luikje begint te duwen.

Dit is een geleidelijk proces en moedigt uw hond aan na te denken over wat u van hem/haar verwacht. Als uw hond hier zelf achter komt zal hij/zij sneller leren. Leer uw hond langzaam maar zeker het luikje niet alleen te laten bewegen maar harder te duwen tot het punt dat hij/zij zijn kop door het luikje steekt. Dit is het moment dat uw hond zal beseffen dat hij/zij door het luikje kan lopen. Uiteindelijk zal uw hond zonder commando gebruik maken van het kattenluikje!

Klaar!

Mijn hond leerde dat ze gebruik kon maken van het luikje wanneer ze maar wilde – en wij hoefden geen dubbele sokken meer te dragen.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *