Omlet blog

Hoe de Eglu kippen koel houdt tijdens de zomer

Paars Omlet Eglu Cube kippenhok, roze bloemen

Houten kippenhok en isolatie

Uw huisdieren in de winter warm houden en koel in de zomer is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Traditioneel worden kippenhokken van hout gemaakt. Dit heeft een aantal voordelen: het is een makkelijk te bewerken materiaal, kan naar wens worden aangepast en het ziet er aantrekkelijk uit. Maar wat betreft de bescherming die het biedt tegen het weer, laat het wat te wensen over. Hout isoleert niet echt goed, wat inhoudt dat als het buiten warm is de temperatuur in het hok ook snel zal stijgen.

Lucht als thermische isolatie

Misschien verrassend, maar een veel beter isolatiemiddel is lucht. Maar hoe is het mogelijk dat iets dat zo dun is dat je het niet eens kunt zien, onze dieren kan beschermen tegen het weer? Juist omdat het zo dun is is het zo efficiënt. Warmte verplaatst zich tussen een warmere ruimte en een koelere ruimte in drie stappen: geleiding, straling en convectie. Bij geleiding vibreren warme moleculen snel en botsen met andere nabije moleculen waardoor de energie wordt overgedragen. Als het materiaal waar de warmte doorheen wil dringen weinig moleculen bevat, dan is het moeilijker voor de warmte om erdoor te komen. Dit is precies het geval bij een warm oppervlak dat wordt gescheiden van een ander oppervlak door een laag lucht.

Het Eglu Cube kippenhok heeft dubbelwandige isolatie

Omdat lucht geen goede geleider is wordt het in gebouwen vaak als isolator gebruikt (dubbel glas, spouwmuren), maar ook voor kookgerei, thermoskannen en zelfs de modernste kippenhokken.

Eglu kippenhokken hebben een uniek dubbelwandig isolatiesysteem, waarbij de isolerende eigenschap van lucht volop wordt benut om uw dieren het hele jaar door een comfortabel onderkomen te geven. De wanden van een Eglu zijn voorzien van ‘luchtruimtes’ die fungeren als een barrière en voorkomen dat warmte en kou door de wanden in het hok kan dringen. Zo blijven uw kippen warm in de winter en koel in de zomer. 

Ook zijn de Eglu’s voorzien van een tochtvrij ventilatiesysteem. Dit zorgt voor frisse lucht in het hok en een comfortabele temperatuur voor uw kippen. Deze discrete luchtgaten bevinden zich rond het hok, en zijn zo ontworpen dat er geen sprake is van tocht over het nestgedeelte. Een goed geventileerd hok is niet alleen van belang voor het koel houden van uw kippen, maar is ook heel belangrijk omdat het voorkomt dat uw dieren luchtwegproblemen krijgen.

Bekijk deze video om te zien hoeveel langzamer een ijsje smelt binnen het kippenhok…

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *