Omlet blog

Verveling bij kippen voorkomen

Ooit gehoord van het gezegde ‘cooped up’? Dit betekent binnen gesloten zitten en niets te doen hebben, met frustratie en verveling tot gevolg. Vaak worden kippen in hun kippenhok (coop) opgesloten, vandaar het gezegde. 

Als kippen opgesloten zitten in een schuurtje en niets te doen hebben zullen ze snel tekenen van verveling vertonen, net als mensen. Ze beginnen elkaar te pikken en zullen misschien zelfs hun eigen veren plukken. Als er bloed verschijnt zullen andere kippen aanvallen. Kippen kunnen zelfs sterven als ze slachtoffer worden van een aanval.

Als kippen niets hebben om naar te pikken of om in te krabben, zullen ze ook vaak hun eigen eieren en die van andere kippen gaan eten. En als een kip de smaak eenmaal te pakken heeft, is het heel lastig om dit gedrag te stoppen.

Kippen in Omlet Eglu kippenhok pikkend naar Omlet Pendant Peck Toy

Kippen die zich vervelen hebben de neiging de hele dag in de nestkasten te zitten. Door een gebrek aan beweging kunnen ze verzwakken. Verveling veroorzaakt ook stress, wat kan leiden tot een tijdelijke stop van de eierproductie. 

Geef verveling geen kans

Voorkomen is beter dan bestrijden. Gelukkig zijn er veel manieren om te voorkomen dat verveling een probleem wordt in de kippenren. De algemene regel is heel simpel – houd uw kippen niet te lang binnen!

  • Ruimte om te scharrelen – Geef uw kippen zoveel mogelijk ruimte om vrij rond te scharrelen. Een tuin of weiland om dit te doen is ideaal. U hoeft zich er geen zorgen over te maken dat ze ‘s avonds niet terug zullen komen. Zodra de zon onder gaat zullen kippen instinctief de veiligheid van hun kippenhok opzoeken. Alles wat u hoeft te doen is de deur achter ze sluiten. 
  • De storm doorstaan – Een dag binnen moeten doorbrengen is een dag vol verveling voor kippen. Sluit ze daarom alleen in hun hok als het weer echt heel slecht is. Een beetje regen, sneeuw en wind zal ze geen kwaad doen, hoe vreselijk modderig de ren er in uw ogen ook uitziet. 
  • Vermaak voor vogels – Kippen hebben net als de meeste dieren uitdaging nodig. Geef ze genoeg zitstokken om op te roesten en rusten. Ook ladders, wat bloempotten, boomstronken en ornamenten van verschillende hoogtes om op te klimmen zorgen voor vermaak. Veel kippen vinden de Chicken Swing interessant, alsof ze in hun vorige leven een papegaai waren. 
  • Snacks – Een paar smakelijk snacks verstoppen in het gras of ergens in een hoekje is een effectieve manier om uw kippen bezig te houden. Of stop wat voer in een kippenvoetbal en kijk hoe u kippen spelen terwijl ze eten. Hang de Caddi, die u kunt vullen met verse groente, hoog op zodat uw kippen moeten springen voor hun beloning! Geef snacks wel met mate, aangezien een gezond dieet een essentieel onderdeel is van goede zorg voor kippen.
  • Hooi – Een berg hooi, of stro, bladeren of tuincompost, geeft uw kippen iets om in te krabben en in rond te scharrelen. Tijdens hun speurtocht zullen ze vast een smakelijke worm of kever vinden. Een hoop groen zal binnen de kortste met de grond gelijk worden gemaakt!
  • Nieuwigheid – Kippen zullen altijd gefascineerd zijn door iets nieuws in hun ren, zelfs door iets simpels als een doos gevuld met stro of een oude bezem. Ook hun eigen spiegelbeeld vinden ze interessant, dus een oude spiegel kan voor de nodige afleiding zorgen. 
  • Stofbad – Een stofbad wordt elke dag van het jaar op prijs gesteld, niet alleen tijdens de warme zomermaanden. Als het buiten nat is kunt u uw kippen een stofbad geven in een droog gedeelte van hun ren.
  • Quality Time – Onderschat het belang van interactie met uw hennen niet. Als ze u eenmaal vertrouwen zullen ze uw gezelschap op prijs stellen, zoals de meeste huisdieren. Inderdaad, dit kan soms een beetje uit de hand lopen, wanneer uw kippen op de tuintafel springen om te zien wat u aan het eten, drinken of lezen bent!

Verveling hoeft bij kippen dus zeker geen probleem te zijn. Zolang er aan het sterke roest- en scharrelinstinct van kippen tegemoet wordt gekomen, en hier en daar voor wat extra vermaak wordt gezorgd, zullen ze gezond en gelukkig blijven. 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *