Omlet blog

Waarom verstoppen kippen hun eieren en hoe voorkom je dit?

Moeder en dochter rapen eieren uit het Eglu Cube kippenhok van Omlet

De meeste kippen hebben een schema dat hun houders houvast geeft. In de ochtend zijn ze vroeg uit de veren, ontbijten snel, en scharrelen vervolgens in de tuin om daarna weer terug naar binnen te gaan en een eitje te leggen in de nestkast. Maar wat gebeurt er als je plotseling geen eieren in de nestkast vindt, of pas na het gebruikelijke tijdstip? Er zijn veel redenen waarom kippen hun eieren verstoppen, maar wij laten je zien hoe je dit kunt voorkomen.

Waarom verstoppen kippen hun eieren?

Er zijn misschien overduidelijke redenen waarom de kippen hun eieren verstoppen, of het is een combinatie van externe factoren. Meestal is het een probleem met de nestkast. Als de condities niet optimaal zijn, dan zullen de kippen een alternatief zoeken dat wat beter voelt – en dit leidt dan elke dag tot een speurtocht naar eieren. Hier zijn de meest voorkomende problemen die kippen kunnen hebben met hun broedgebied, waardoor ze hun eieren kunnen gaan verstoppen.

Ruimtetekort

Elke toom is anders, maar de veiligste ratio betreft nestkast en kip 1: 4. Sommige kippen zullen hun broedplek met plezier delen met nog 6 of 7 andere kippen, dus houd de aantallen in de gaten. Als je merkt dat de kippen de nestkast vermijden vlak nadat er nieuwe toomleden geïntroduceerd zijn, dan is het verstandig om nog een nestkast te plaatsen.

Kwetsbaar voelen

Nestkasten moeten stil, afgelegen en comfortabel zijn. Als er te veel commotie rondom het hok is, dan zijn kippen geneigd een plekje voor hun eieren te zoeken dat wat meer privé is. Verhoogde kippenhokken met een afgezonderde nestkast zijn ideaal om de kippen op hun gemak te stellen en om ze een veilig gevoel te geven.

Verkeerd nestmateriaal

Nestmateriaal dat de kip zelf kan vormen naar een nest heeft de voorkeur. Dun stro, snippertjes of houtvezels zijn perfect als nestmateriaal. Kippen zullen het materiaal in een donutvorm plaatsen, zodat de eieren veilig bewaard blijven. Stugge materialen zoals rubberen bedekking, dik stro dat niet meegeeft, of kunstmatige turf zijn niet ideaal om een nestje in te bouwen.

Broedse kippen

Als je een broedse hen in het hok hebt zitten, dan zal dit effect hebben op alle kippen. En broedse hen zal haar nestgebied en de eieren waarop ze broedt, fel beschermen waardoor andere kippen hier niet meer kunnen leggen. En, als een broedse kip de hele nestkast in bezet neemt, dan worden de andere kippen verplicht een alternatieve optie te zoeken. Een broedse hen stoppen is essentieel om de gehele toom weer in het juiste ritme te krijgen.

Nieuwe leggers

Kippen die jonger dan een jaar oud zijn en nog niet goed weten hoe het eieren leggen in zijn werk gaat, kunnen niet direct begrijpen waar de nestkast voor is. En dan leggen ze hun ei op een andere plek. Het is niet ongebruikelijk dat jonge kippen dit op een willekeurige locatie doen. Sterker: de drang om te leggen kan bij jonge kippen zo groot zijn, dat ze een ei leggen op de plek waar ze op dat moment zijn en daarna doorgaan met waar ze mee bezig waren.

Mijten

Ze zijn niet zichtbaar met het naakte oog, maar als alle omstandigheden juist zijn en de kippen de nestkast nog steeds vermijden, dan kan dat komen door mijten. Mijten irriteren de kippen waarmee ze in contact komen en dit zorgt voor intense jeuk en ongemak. Zorg dat je nestkasten gemaakt zijn uit materialen waar mijten zich niet in kunnen huisvesten en die goed gereinigd kunnen worden. Plastic kippenhokken en nestkasten zijn het makkelijkste om schoon te maken en houden mijten tegen.

Manier om je kippen in hun nestkast te laten leggen

Wanneer je het probleem geïdentificeerd en aangepakt hebt, is het tijd om de kippen terug naar de aangewezen broedplek te leiden. Je moet ondertussen uitzoeken waar ze hun eieren hebben gelegd. Kijk onder het kippenhok, in of onder andere constructies zoals een schuur, tussen de hooibalen en in dichtbegroeide gebieden zoals gras of bosjes. Dit zijn allemaal plekken die kippen als alternatief kunnen gebruiken. Als jouw toom vrij rondscharrelt, dan is het verstandig om ze een aantal dagen in de ren te houden, zodat ze de nieuwe, verbeterde nestkast kunnen ontdekken.

Maak het broedgebied minimaal één keer per week schoon

Het broedgebied schoonhouden, moedigt de kippen aan om de eieren daar te blijven leggen. Als je een Omlet kippenhok hebt, hoef je alleen de nestlade eruit te halen en met de hogedrukspuit te reinigen om direct weer een schoon hok te hebben. Let op: het is niet normaal om uitwerpselen van de kippen te vinden in de nestkast, tenzij ze het gebruiken als een slaapplek. Vind je regelmatig uitwerpselen in de nestkast? Dan wordt het tijd om meer slaapplekken toe te voegen.

Man reinigt het Eglu Cube kippenhok

Eitjes als lokaas

Houten of rubberen eieren kunnen in de nestkast geplaatst worden zodat jonge kippen leren waar ze hun ei kwijt kunnen. Je kunt ook een vers gelegd ei plaatsen als lokaas. Zorg dat je maar één ei als lokaas gebruikt, omdat een vol nest eerder afschrikt dan motiveert.

Raap de eieren regelmatig

Hoewel verse eieren meerdere dagen in het hok kunnen blijven liggen en eetbaar blijven, is het een goede gewoonte om de eieren elke één à twee dagen te rapen – afhankelijk hoe vaak jouw toom eieren legt. Te veel eieren maken het broedgebied te vol, waardoor kippen er niet meer willen leggen. Door de eieren regelmatig te rapen verminder je de kans dat kippen de eieren vertrappen of breken. Bovendien vermindert het de kans op roofdieren en het houdt het broedgebied fris.

Jouw kippen en Omlet

Het hoeft niet lastig te zijn om het broedschema van de toom op orde te houden. Met ons grote, innovatieve Eglu Cube kippenhok heeft jouw toom meer dan genoeg ruimte om te slapen buiten de nestkast. De verhoogde standplaats zorgt voor een veilig gevoel en privacy, dankzij de afscheidingswand. Onze producten voor kippen bevorderen de natuurlijke driften en patronen waardoor kippen worden aangespoord hun eieren te leggen. Hierdoor hoef jij niet langer te gissen naar een manier waarop je jouw toom gezond en gelukkig houdt.

Kippen en hun eieren in het Eglu Cube kippenhok van Omlet

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *