Omlet blog

Een konijn zindelijk maken

Veel mensen die konijnen binnen houden zouden ze graag vrij in huis laten rondlopen, zodat ze meer ruimte hebben en meer deel uitmaken van het dagelijkse gezinsleven. De gedachte voortdurend konijnenkeutels en plasjes te moeten opruimen weerhoudt veel mensen hier echter van. Maar konijnen kunnen, net als katten, leren om gebruik te maken van een ‘konijnenbak’.

Voorbereidingen

Als u dit niet al heeft gedaan, zult u uw konijnen moeten laten castreren of steriliseren. Een ‘niet geholpen’ konijn is vrijwel onmogelijk zindelijk te krijgen. Ook moet u uw konijnen in een afgesloten ruimte houden totdat ze volledig volgroeid zijn. Anders dan bij katten en honden is het makkelijker om een konijn iets te leren als hij ouder is. Jonge konijnen zijn niet in staat veel te leren en hun aandacht ergens langer bij te houden als ze nog erg jong zijn.

Het zindelijk maken van een konijn kan tijd kosten en ongelukjes zullen in de tussentijd zeker gebeuren. Wees geduldig als u uw konijn dit leert. Konijnen reageren net als veel dieren niet goed op straf, dus word nooit boos als ze iets verkeerd doen. Hierdoor zal uw huisdier alleen maar vergeten wat hij heeft geleerd en kost het meer moeite om het dier dat wat u van hem verwacht nog eens te laten doen.

Kies een geschikte plek

Terwijl u uw konijn leert zindelijk te zijn moet u hem in een gesloten ruimte in huis houden. De badkamer of bijkeuken is bijvoorbeeld geschikt, maar ook een speelren in een ruimte zonder vloerbedekking is ideaal.

Verderop in het leerproces zult u meerdere konijnenbakken nodig hebben, maar één is genoeg om mee te beginnen. Als u merkt dat uw konijn steeds naar een bepaalde hoek gaat om zijn behoefte te doen, verplaats de bak dan naar deze plek.

De ‘konijnenbak’

Konijnen hebben de ruimte nodig om zich in hun bak uit te kunnen strekken, dus zorg ervoor dat de bak groot genoeg is. Er zijn bakken te koop die speciaal voor konijnen zijn ontworpen, maar een goede optie is vaak een eenvoudige, middelgrote, open kattenbak. Zolang een konijn er maar makkelijk in kan springen.

Vul de bak met een laag absorberend strooisel. Carefresh is een goede keuze omdat het alle ongewenste geuren opneemt, maar ook papiersnippers of zaagstel zijn geschikt. Gebruik geen strooisel dat schadelijk kan zijn als uw konijn het binnenkrijgt. Zachthoutzaagsel zoals den en ceder is niet geschikt, net als vulling op kleibasis.

Leg een ruime laag kwalitatief hooi bovenop het strooisel en voeg wat gebruikt strooisel toe dat ruikt naar konijnenkeutels en urine. Zo zal een konijn begrijpen dat dit de plaats is om zijn behoefte te doen.

Tijd om het uw konijn te leren

Laat uw konijn in de trainingsruimte en blijf bij het dier. Zet, zodra u ziet dat hij zijn behoefte doet, het konijn en de uitwerpselen in de bak. Praat liefkozend tegen uw konijn. Hopelijk zal uw konijn zo op den duur begrijpen dat dit de plek is om naar toe te gaan. Oefen gedurende een paar dagen zoveel mogelijk. Als u niet bij uw konijn kunt blijven, zet het dier dan terug in zijn hok of kleinere omheining. Herhaal dit dagelijks totdat u ziet dat u konijn doorheeft wat de bedoeling is.

Als u denkt dat uw konijn klaar is voor de volgende stap kunt u langzaam de ruimte waarin het dier wordt gehouden vergroten. Maak de ruimte niet ineens te groot omdat dan de kans bestaat dat uw konijn zal vergeten waar de bak staat en de training teniet wordt gedaan.

Stel vast waar de meeste ongelukjes gebeuren en zet een extra bak op deze plek. Dit betekent misschien dat het nodig zal zijn om het konijnenhok of meubels te verplaatsen. Maar als uw konijn het eenmaal doorheeft zal dit zeker de moeite waard zijn.

Onthoud dat er maar weinig konijnen zijn die 100% zindelijk worden. Ongelukjes zullen waarschijnlijk gedurende het hele leven van het konijn blijven gebeuren en dit betekent zeker niet dat de training niet is geslaagd. Ook is het gebruikelijk dat een konijnen een aantal keutels net naast de bak achterlaat en soms op of net over de rand van de bak urineert. Door een mat of krant onder de box te leggen kunt u dit makkelijk opruimen.

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *