Omlet blog

Geschikte huisdieren voor senioren

Ouderen met huisdieren hebben misschien wat hulp nodig bij het verzorgen van hun dieren. Winkelen voor voer, de training, vachtverzorging en het schoonmaken van kooien etc. zijn dingen om rekening mee te houden.

Als een huisdier ziek wordt, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk en moet misschien medicatie worden toegediend. Het niet hebben van vervoer of trillende handen kunnen in deze situaties voor problemen zorgen.

De hoeveelheid hulp die iemand nodig heeft is natuurlijk afhankelijk van de fysieke en mentale gezondheid van de eigenaar. Maar los van deze overwegingen zijn huisdieren en oudere mensen de perfectie match – zolang u maar een geschikt huisdier kiest.

Huisdieren om te vermijden

Voor veel oudere mensen gaat het bij het hebben van een huisdier om het gezelschap. Hoewel een leguaan, goudvis of tarantula misschien niet veel werk kosten, staan ze nu niet echt bekend om hun persoonlijkheid en vriendschap. Reptielen, vissen en insecten kunnen daarom in de categorie ‘voor de echte liefhebbers’ worden geplaatst.

Ook knaagdieren zijn niet de meest geschikte keuze. Ze zijn snel en kunnen ontsnappen uit een openstaande kooi. Bovendien zijn sommige knaagdieren, zoals hamsters, nachtdieren waardoor ze minder geschikt zijn als gezelschapsdieren.

De beste vogels voor gezelschap

Kleine kooivogels zijn geschikte huisdieren voor senioren. Grotere soorten zoals papegaaien leven lang, en dit kan in de toekomst voor problemen zorgen als de eigenaar misschien niet meer in staat is voor het dier te zorgen.

Een parkiet is een goede keuze. Deze vogels zijn intelligent, kunnen makkelijk handtam worden gemaakt en als ze eenmaal getraind zijn zullen ze vanzelf terugkeren naar hun kooi. Sommige zullen leren praten, wat bijdraagt aan het gezelschap dat het dier biedt. Daarnaast kunnen de kooien op schouderhoogte worden gezet, zodat deze goed bereikbaar zijn en makkelijk kunnen worden schoongemaakt. Kortom, een perfect huisdier voor oudere mensen.

Ook kanaries en vinken kunnen een goede keuze zijn, al moet worden gezegd dat ze de grote persoonlijkheid, trainbaarheid en spraakzaamheid van een parkiet missen. Maar er zijn ook pluspunten, bijvoorbeeld het prachtige gezang van een kanarie. 

De beste katten voor gezelschap

In vele opzichten is de kat het ideale huisdier voor senioren. Maar het is niet een kwestie van een kitten kopen en hier onaangekondigd mee aankomen zetten bij oma.

Een kitten moet zindelijk worden en is niet meteen de schootkat waar veel oudere mensen op hopen. Een oudere kat heeft daarentegen zijn persoonlijkheid al volledig ontwikkeld. U kunt een rustige indoor-kat/huismus kiezen zoals de pers, blauwe rus of ragdoll, als het hebben van een knuffeldier gewenst is.

Als u uw kat adopteert van een vorige eigenaar, dan kunt u van tevoren meer te weten komen over zijn persoonlijkheid. Veel niet-raskatten blijken het perfecte huisdier voor senioren te zijn, na wat meer te weten te zijn gekomen over de achtergrond van het dier.

Onthoud dat katten wel 20 jaar oud kunnen worden. Als iemand zich al zorgen maakt over zijn gezondheid en mobiliteit op latere leeftijd, dan is dit iets om rekening mee te houden. Maar gelukkig zijn katten onafhankelijke dieren. Veel katten, hoewel ze veel van hun eigenaren houden, zullen in staat zijn grotendeels voor zichzelf te zorgen.

De beste honden als gezelschap

Voor oudere mensen die mobiel zijn, is een hond een goede keuze. Veel hondenrassen hebben geen bergen beweging per dag nodig. De meeste van deze rassen zijn kleinere honden, zoals de miniatuur poedel, shih tzu, maltezers, bichon frise en west highland en yorkshireterriërs. Kleinere honden eten natuurlijk ook minder, waardoor u geen zware zakken voer hoeft te kopen.

Wel kunnen sommige kleinere honden wat snauwerig zijn. Rassen waarbij dit vaker het geval is zijn de chihuahua, jackrussell en teckel.

Als de eigenaar in staat is om per dag een aantal kilometer te wandelen, dan is een golden retriever een goede keuze. Bij alle rassen moet in acht worden genomen dat ze een hoge leeftijd kunnen bereiken. Een hond die veel beweging nodig heeft als hij zes maanden oud is, vraag ook nog veel beweging als hij vijftien jaar is.

Huisdieren als therapie

Het hebben van een huisdier kan therapeutisch werken. Huisdieren hebben een positieve invloed op de mentale gezondheid van mensen in alle levensfasen. Bovendien kunnen ze eenzaamheid helpen voorkomen. Iedereen heeft affectie nodig, en een huisdier geeft dit gegarandeerd! Maar zoals gezegd hebben alle dieren een zekere mate van verzorging nodig. En als mobiliteit een probleem is kan zelfs een eenvoudige klus zoals het schoonmaken van een kooi een probleem worden. In deze gevallen zullen senioren een beetje hulp nodig hebben.

Maar na een goede overweging kan een huisdier enorm veel toevoegen aan het leven van een ouder persoon. Gezelschap, uitdaging, ontspanning en het belangrijkste van alles: liefde.

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *