Omlet blog

De beste huisdieren voor ouderen

Man met zijn kippen in het Omlet Eglu Go Up kippenhok met dekzeil.

Het hebben van een huisdier is niet alleen voor jongeren. Sterker nog, mensen kunnen in iedere levensfase genieten van het gezelschap en de liefde die een huisdier te bieden heeft. Er zijn een aantal extra dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een geschikt huisdier voor ouderen, maar met wat planning en voorbereiding, kunnen huisdieren ervoor zorgen dat een oudere eigenaar zich weer jong gaat voelen.

Waarom huisdieren goed zijn voor ouderen

Het is een goed onderzocht en algemeen bekend feit dat huisdieren een therapeutische werking kunnen hebben. Veel instellingen voor langdurige gezondheidszorg maken gebruik van honden, katten en andere tamme dieren bij programma’s die hun bewoners inspireren, opbeuren en aanmoedigen. Dieren bieden onvoorwaardelijke liefde en genegenheid en dit bevordert bij veel mensen de geestelijke gezondheid en het geeft een gevoel van vrede en verbondenheid.

Huisdieren kunnen ouderen een doel geven, of zelfs (zorgen over) gezondheidsproblemen verbeteren. Maar er moet goed worden nagedacht over het juiste dier, de toekomstplanning en wie kan helpen met de verzorging als de tijd daar is.

De beste huisdieren voor ouderen

Of je nu op zoek bent naar een dier waar je van kunt genieten tijdens de pensionering, of erover nadenkt een dierbare een huisdier cadeau te geven, het is belangrijk om de volgende dingen in gedachten te houden:

 • Het fysieke vermogen van de eigenaar
 • Tijd- en ruimtebehoefte van het dier
 • Gemiddelde levensduur van het dier

De verzorging van een huisdier moet de eigenaar niet belasten en mag ook niet in het gedrang komen als de eigenaar niet langer in staat is om de taken uit te voeren die nodig zijn voor de gezondheid en het welzijn van het dier. Het is een goed idee om vrienden, familieleden en andere hulpmiddelen achter de hand te hebben wanneer de oudere eigenaar hulp nodig heeft met het huisdier. Bovendien kunnen er enkele kanttekeningen worden geplaatst bij dieren die geschikt lijken voor oudere mensen.

Katten

Katten zijn een van de gemakkelijkste metgezellen en staan bovenaan de lijst bij het kiezen van een huisdier voor ouderen. Sommige kattenrassen zijn wat gemakkelijker dan andere, maar over het algemeen zijn de meeste volwassen katten een geschikt maatje voor mensen die wat ouder worden.

Katten hebben niet veel ruimte nodig; ze vinden het fijn om een huis te delen met hun baasjes. Ze hebben van nature de behoefte om hun uitwerpselen te begraven, dus kattenbak-training zal snel en makkelijk verlopen en de meeste katten bezitten deze vaardigheid al als ze een paar maanden oud zijn.

Katten kunnen ook goed voor zichzelf zorgen. Het voer kan worden neergezet en bijgevuld wanneer nodig. Het grootste gedeelte van een kattendag bestaat uit slapen, met gemiddeld zo’n 18 uur per dag. Oudere katten kunnen bij het asiel of andere organisaties worden geadopteerd. De meeste zijn gecastreerd en gevaccineerd.

Overwegingen bij katten:

 • Kittens hebben veel energie en kunnen makkelijk (maar meestal per ongeluk) de huid van oudere mensen openhalen met hun tandjes en nagels
 • Katten hebben een lange levensduur. Gemiddeld tussen de 12 en 18 jaar, maar sommige kunnen wel 20 jaar of ouder worden
 • Kattenbakken moeten regelmatig schoongemaakt worden
 • Vaccinaties zijn noodzakelijk, dus bezoekjes aan de dierenarts zijn onvermijdelijk

Honden

Honden zijn een goede tweede als het neerkomt op gezelschap voor ouderen. Hun loyaliteit en toewijding is ongeëvenaard en de zorg is makkelijk. Er zijn veel hondensoortenwaardoor de keuze voor een nieuwe metgezel groot is.

Oudere honden hebben meestal hun vaste gewoonten en zijn vaak zindelijk, gecastreerd of gesteriliseerd en volledig gevaccineerd. Jongere honden kunnen ook een goede keuze zijn voor ouderen, zolang ze de basisprincipes van zindelijkheidstraining en gehoorzaamheid kennen en alle tandjes hebben gewisseld – meestal is dit tegen de leeftijd van 8 maanden.

Voor eigenaren met specifieke gezondheidsproblemen kunnen hulphonden niet alleen een geweldige metgezel zijn, maar ook levensreddend. Veel honden kunnen getraind worden om de eigenaar te wijzen op hoge bloeddruk, dreigende aanvallen, flauwvallen, of een lage bloedsuikerspiegel. Dus als je op zoek bent naar een huisdier om een ouder wordende geliefde te vergezellen, dan kan een hond die getraind is om hem of haar te waarschuwen voor een medische gebeurtenis een goede optie zijn.

Overwegingen bij honden:

 • Puppy’s hebben veel training nodig om zindelijk te worden en zullen tijdens de fase waarin hun tandjes doorkomen veel tijd besteden aan het kauwen op meubels, schoenen, handen en voeten, en alle andere zaken waar ze hun mond omheen kunnen krijgen
 • Uitbundige rassen, jonge en ongetrainde honden kunnen tegen mensen opspringen, en hierdoor kan een oudere uit balans raken
 • Honden moeten meerdere keren per dag uitgelaten worden om hun energie kwijt te raken en te bewegen
 • Kleine hondenrassen leven gemiddeld zo’n 15 tot 18 jaar.
 • Bepaalde rassen hebben een vacht die regelmatig verzorgd moet worden
 • Vaccinaties zijn noodzakelijk, dus bezoekjes aan de dierenarts ook

Kippen

Het zijn geen conventionele huisdieren, maar kippen zijn geweldig voor mensen die hun tijd graag buiten doorbrengen. Een toom beginnen tijdens het pensioen is een uitstekende manier om van de frisse lucht te genieten en het lichaam en de geest actief te houden. En kippen zijn (bijna) overal toegestaan.

Kippen hebben hun eigen gezelschap nodig, dus je hebt ten minste 2 tot 3 kippen nodig. Verrassend: kippen hebben niet heel veel ruimte nodig, dus de meeste achtertuinen bieden genoeg ruimte. En kippen zijn zelfvoorzienend, waardoor het voedsel kan blijven staan en ze hun maaltijd kunnen eten of foerageren wanneer nodig.

Overwegingen bij kippen:

 • Het houden van kippen kan fysiek zwaar zijn
 • Kippen mogen alleen buiten gehouden worden
 • Kippen moeten in een groep met tenminste 2 – 3 andere kippen gehouden worden
 • Kippen hebben een relatief korte levensduur van ongeveer 4 tot 6 jaar
 • De eieren moeten regelmatig worden geraapt

Kleine vogels

Kleine vogels kunnen aantrekkelijke metgezellen zijn voor ouderen. Hun levensduur is niet zo lang als dat van een papegaai of andere grote vogels en hun verzorging is eenvoudiger. Parkieten, kanaries of vinken zijn goede opties voor ouderen.

Deze vogels zijn gemakkelijk te verzorgen, prachtig om naar te kijken en ze zingen (parkieten kunnen zelfs woordjes leren) voor hun verzorger. Verhoogde vogelkooien zorgen ervoor dat je de bewoners goed kunt zien, en ze zijn makkelijk schoon te houden.

Overwegingen bij parkieten:

Konijnen en cavia’s

Kleine dieren zoals konijnen en cavia’s zijn ook een optie voor ouderen. Ze zijn redelijk zelfstandig en gedijen goed op een dieet van pellets (brokjes) en hooi, dat ze zelf kunnen eten. Bovendien zijn ze vermakelijk om naar te kijken. Makkelijk te reinigen konijnenhokken voor buiten kunnen vieze luchtjes binnen tegengaan en geven de eigenaar de kans om wat meer tijd buiten door te brengen. Konijnen en cavia’s leven allebei ongeveer 8 jaar, maar gemiddeld 6 tot 7.

Konijnen en cavia’s zijn zacht, hebben een karakter en zijn erg leuk om naar te kijken. Ze gaan de interactie met de eigenaar op eenzelfde manier aan als honden en katten dat doen. Konijnen kunnen alleen worden gehouden, zolang ze maar genoeg interactie met de eigenaar hebben, maar cavia’s zijn erg sociaal en doen het beter in paartjes.

Overwegingen bij kleine dieren:

 • Konijnen en cavia’s kunnen voor ouderen wat lastiger zijn om op te pakken
 • Konijnen hebben scherpe nagels en krachtige benen die verwondingen kunnen veroorzaken bij mensen met een wat broze huid
 • Cavia’s moeten in paartjes gehouden worden en kunnen erg vocaal zijn

Huisdieren die niet geschikt zijn voor ouderen

Veel mensen die ouder worden, hebben een dier omdat ze wat gezelschap willen. Een band tussen mens en dier is krachtig, maar net als in alle relaties geldt dat er ook wat minder goede matches zijn. Neem bijvoorbeeld een ouder persoon die wat minder mobiel is en een energieke pup die zijn zindelijkheidstraining nog moet beginnen. Of een oudere die op zoek is naar een dier dat lekker warm op schoot ligt – die heeft meer baat bij een oudere, rustige kat dan een actieve kitten.

Andere dieren die niet het meest geschikt zijn voor ouderen:

 • Reptielen
 • Insecten
 • Vissen
 • Knaagdieren
 • Grote vogels, zoals papegaaien
 • Exotische huisdieren zoals een fret

Hoewel elk huisdier zijn eigen unieke dingen te bieden heeft, hebben deze dieren speciale zorg nodig die waarschijnlijk niet past bij iemand die op zoek is naar gezelschap.

Genieten van huisdieren met Omlet

In welke levensfase je je ook bevindt, onze huisdierproducten brengen vreugde in het leven van dieren en mensen. Van luxe hondenmanden die jouw huis karakter geven, tot een kattenbakmeubel dat zowel discreet als functioneel is. Jouw dieren brengen charme en gezelschap in huis. Onze ontwerpen verdiepen de band tussen dieren en mensen waardoor er een wonderbaarlijke connectie ontstaat die voor altijd zal blijven.

Spaniël ligt op het Omlet hondenkussen in de print Corduroy Moss.

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *