Omlet blog

Hoe communiceren katten met elkaar?

Twee katten communiceren in hun Omlet Indoor Freestyle klimboom

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe uw kat communiceert met andere katten? Spreken ze in miauwen zoals ze dat doen met mensen of hebben ze een speciale ‘katten-only’ taal?

De communicatie van katten heeft zich in de loop der tijd sterk ontwikkeld. In het wild is het gemiauw van katten veel lager en langer dan wat wij gewend zijn. Fascinerend genoeg zijn de geliefde hogere frequentie-miauwen die aan ons gericht zijn aangeleerd door domesticatie, om onze aandacht te trekken en te krijgen wat ze willen. Het gemiauw van gedomesticeerde katten is dan ook voornamelijk voor ons mensen bedoeld. Voor de communicatie met andere katten hebben katten verschillende manieren om te ‘praten’. Laten we de vele manieren verkennen waarop uw kat communiceert met andere katten.

Communicatie van kat tot kat

Katten hebben een trillende miauw die ze doorgaans gebruiken om andere katten (en u) te laten weten wat ze willen. Met verschillende toonhoogtes en intonaties kunnen ze hun fysieke of emotionele behoeften kenbaar maken. Dit zijn een aantal voorbeelden van de geluiden die katten maken en hun betekenis:

  • Trillende-tjirpende geluiden – Katten maken dit geluid als ze een potentiële prooi in de gaten houden of besluipen.
  • De smekende, langgerekte “miauw” – Dit heerlijke geluid is voornamelijk bedoeld voor mensen. Het is hun manier om te zeggen “hier ben ik en geef me een knuffel!”
  • Lage grom – Als een kat met rust wil worden gelaten, zal hij communiceren met deze waarschuwing om een andere kat te vertellen “ga weg” of “laat me met rust”.
  • Blazen – U weet dat uw kat in nood is of op het punt staat aan te vallen wanneer u dit sissende geluid hoort.

Staartsignalen

Voor de dagelijkse communicatie maken katten meer gebruik van lichaamstaal dan van hun stembanden. De staart van een kat dient als een soort vlag. U kunt zien hoe katten zich voelen en wat ze u proberen duidelijk te maken als u weet wat de verschillende staartsignalen betekenen.

Houdt een kat zijn staart recht omhoog, dan is de kat ontspannen en vriendelijk. Als ze zachtjes zwaaien met hun rechtopstaande staart, kunt u er zeker van zijn dat uw kattenmaatje helemaal ontspannen is. Ze kunnen zelfs op hun rug rollen in hun kattenmand zodat u hun buikje kunt aaien en kunt knuffelen.

Aan de andere kant, als u merkt dat de staart van uw kat snel heen en weer zwaait, betekent dit waarschijnlijk dat ze iets besluipen. En als ze hun staart woedend beginnen te zwiepen, kunt u misschien het beste hun omgeving te controleren, omdat dit kan wijzen op woede. Een afgelegen toevluchtsoord, zoals het Maya kattenhuis van Omlet, geeft u kat een eigen plek waar hij op elk moment naar toe kan gaan als hij zich angstig voelt.

The eyes have it

Wist u dat katten hun stemming kunnen communiceren met hun ogen? Dit zijn enkele veelvoorkomende blikken om in de gaten te houden, zodat u beter kunt begrijpen wat uw kat wil zeggen:

  • Strak staren. Strak staren betekent dat ze gefocust zijn op gevaar of een prooi. Een gefocuste blik zonder knipperen is een teken van dominantie en vaak een waarschuwing naar andere katten, of zelfs kattenspeeltjes, om op te passen.
  • Zacht knipperen. Een knipoog is een teken van genegenheid van een geliefde, een langzame knipoog van een kat betekent hetzelfde. Het is alsof ze u kusjes geven met hun ogen.
  • Ogen wijd open. Wijde, alerte kattenogen kunnen de indruk geven dat er iets niet in orde is, maar in werkelijkheid is dit een teken van vertrouwen. Vaak worden grote ogen gevolgd door kopjes om het vertrouwen te benadrukken. Het betekent in ieder geval dat uw kat zich op zijn gemak voelt.
  • Toegeknepen ogen. Er is echt niets beters dan deze kattenblik. U weet wel, de half-dichtgeknepen, half-slapende blik die uw kat u geeft wanneer hij heerlijk op zijn kattenkleedje ligt. De volgende keer dat uw kat u deze blik geeft, weet u zeker dat hij tevreden en op zijn gemak is.

Geurige berichten

Geur is belangrijk voor katten. Het is ook een manier waarop communiceren. Katten gebruiken hun geurklieren om feromonensignalen achter te laten in hun territorium, zowel thuis als buitenshuis.

Met de geurklieren aan de zijkant van hun kop, kunnen katten tegen uw been, de bank of zelfs op een andere kat wrijven om letterlijk hun liefde te verspreiden. Dit is een vorm van genegenheid, maar het belangrijkste doel is om  feromonenberichten te verspreiden. Katten hebben ook geurklieren bij hun staartaanzet, al is dit een minder aantrekkelijk gebied om door gemarkeerd te worden.

Katers zullen vaak urine op dingen sproeien om hun territorium te markeren. Gelukkig gebeurt dit meestal buitenshuis, maar het kan een probleem worden als een vreemde kat het gebouw binnenkomt. Castratie zorgt meestal voor een einde aan dit territoriale machogedrag.

Omlet verstaat katten

Veel van de communicatie van katten komt voort uit het feit dat katten geen groepsdieren zijn. En dus is communiceren met andere katten geen dagelijkse gebeurtenis. Omlet verstaat katten en we weten maar al te goed hoe belangrijk het is dat ze hun persoonlijke ruimte hebben en anderen – katten of mensen – alleen welkom zijn als zij daar zin in hebben.

Daarom is het belangrijk dat katten een eigen plek hebben om zich terug te trekken wanneer ze willen, zodat ze zich te allen tijde op hun gemak kunnen voelen. De Freestyle Indoor klimboom van Omlet is ideaal voor katten, omdat het uw kat de mogelijkheid geeft om hoog weg te kruipen van mensen of andere huisdieren wanneer hij tijd alleen nodig heeft. Observeer uw kat en leer hun (lichaams)taal kennen. Snel genoeg zult u zelf, tot op zekere hoogte, in staat zijn op kattentaal te spreken!

Twee katten in hun Maya Indoor kattenhuis

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *