Omlet blog

Tips voor de het kopen van parkieten

Parkieten zijn leuke huisdieren. Ze zijn makkelijk te verzorgen, intelligent, kunnen worden getraind, hebben geen grote hoeveelheden voer nodig en nemen niet veel ruimte in.

Het lijkt misschien voor de hand liggend om naar de dichtstbijzijnde dierenwinkel te gaan om hier uw parkieten te kopen. Toch zijn er een aantel dingen om eerst over na te denken voordat u uw parkieten aanschaft. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt, u uw huisdier van de juiste verkoper koopt en dat het ook voor u persoonlijk het juiste moment is om nieuwe huisdieren aan te schaffen.

Waar kopen?

De beste plaats om parkieten te kopen is bij een lokale kweker. Zij weten precies wat voor soort parkiet het is en kunnen u misschien zelfs wel de ouders van uw toekomstige parkiet laten zien! Ook weten ze de exacte leeftijd van hun parkieten. Dit heeft geen invloed op de verzorging die uw vogels nodig hebben maar verklaart wel zijn kleur en verenpatroon – bv. opaline, spangle, skyblue, texas, yellow face, frilled etc.

Zoek online op welke kwekers er bij u in de buurt zijn. Hoe dichter bij uw huis in de buurt des te beter, aangezien dit de autoreis voor uw vogels tot een minimum beperkt.

Een goede dierenwinkel is de tweede beste optie. Doorgaans zullen de parkieten van een dierenwinkel gezond zijn. Omdat de dierenwinkels de vogels niet zelf hebben gekweekt kunnen ze u niet alles vertellen over de achtergrond van de dieren. Ook kan het niet helemaal duidelijk zijn hoe oud de vogels zijn die u koopt. Parkieten uit een dierenwinkel zijn vaak relatief oud en hebben hun gewoontes al wat gevormd. Hierdoor is het lastiger om ze handtam te maken.

Waar in huis?

De plaats van de parkietenkooi in huis moet zorgvuldig worden gekozen: uit de tocht, niet in de buurt van dampende pannen, enge katten, honden, drukke kinderen of felle lampen. Ook hebben de vogels een kooi nodig die groot genoeg is en is voorzien van alle parkietenbenodigdheden. De Geo vogelkooi is het perfecte onderkomen voor kleine vogels zoals parkieten.

Wanneer kopen?

Een vogel mag het nest niet verlaten voordat het dier ouder is dan acht weken. Ook is het het beste wanneer de vogel jonger is dan zestien weken. Jonge vogels kunnen makkelijker worden getraind en handtam worden gemaakt. Ook is de kans groter dat een jong mannetje zal leren praten.

Oudere vogels die lang met andere vogels in een kooi hebben geleefd zijn vaak schuwer naar mensen en daarom moeilijker te trainen. Een oudere vogel die al handtam is zal de overgang echter makkelijker kunnen maken, ongeacht zijn leeftijd.

U kunt de leeftijd van uw parkieten ook zelf vaststellen aan de hand van visuele kenmerken. Jonge vogels hebben namelijk horizontale strepen over hun kopje, ook direct boven hun snavel. Deze strepen verdwijnen na de eerste rui, drie tot vier maanden nadat de vogel uit het ei is gekomen. Als deze strepen nog wel zichtbaar zijn weet u dus dat het dier jonger is dan zestien weken.

En wat voor u persoonlijk het beste moment is om parkieten in huis te halen hangt af van uw plannen. Verbouwingen, verhuizingen en lange vakanties zijn geen geschikt moment om een nieuw huisdier aan te schaffen!

Welk Type?

Parkieten van alle leeftijden, geslachten, kleuren en patronen zijn mooi. Laat u niet in de eerste plaats leiden door de kleur, al denkt u bij een parkiet met een bijzondere kleur misschien “Dit is em!”. De leeftijd, persoonlijkheid en het geslacht zijn belangrijker.

Kies een jonge, zelfverzekerde vogel. Een oudere parkiet is moeilijker handtam te maken. Een schuwe vogel zal waarschijnlijk schuw blijven. Een pop (vrouwtjes parkiet) zal minder makkelijk leren praten (als dit is wat u belangrijk vindt, hoewel er ook geen garantie is dat een mannetje leert praten).

Waarom?

Dit lijkt misschien een eenvoudige vraag. Waarom wilt u een parkiet? Is het voor u, voor de kinderen, als gezelschap voor een eenzame vogel of ter vervanging van een overleden parkiet?

Alle huisdieren kosten tijd en parkieten vormen hierop geen uitzondering. Schaf ze nooit alleen maar aan als decoratie van uw huis. Deze dieren moeten worden gezien als maatjes en gezelschap.

Laat niet alleen kinderen voor de parkieten zorgen – ten minste niet als de kinderen jonger zijn dan tien jaar. Vogels zijn kwetsbare dieren die snel bang kunnen worden of gewond kunnen raken. Ook hebben ze regelmatig en betrouwbare zorg nodig wat betreft voeren en het schoonmaken van de kooi.

Het lijkt misschien een goed idee om voor uw eenzame parkiet een vriendje aan te schaffen maar dit hoeft niet per se een succes te zijn. Een nieuwkomer wordt vaak gepest en het kan daarom nodig zijn de vogels van elkaar te scheiden. De kans hierop is kleiner in een grote volière waar de nieuwkomer voldoende ruimte heeft om zich te settelen, zich indien nodig ergens kan verschuilen en zijn plaats in de hiërarchie kan vinden.

Waarom niet?

Zoals dat voor alle huisdieren geldt zitten er ook nadelen aan het houden van parkieten. Parkieten, hoewel minder dan andere papegaaiachtigen, zijn luidruchtiger dan vinken en kanaries. Naast hun muzikale gezang maken ze ook minder aangename geluiden. Sommige mensen kunnen dit op lange termijn niet waarderen.

Als het gekrijs van uw vogels aanhoudt betekent dit meestal echter dat er iets in of in de buurt van de kooi is waar uw vogels niet blij mee zijn. Controleer of de vogels geen last hebben van tocht, de kooi niet volledig in de zon staat, de dieren water en voer hebben en houd andere huisdieren uit de ruimte.

En parkieten maken ook troep. Als de vogels met hun vleugels slaan vallen de zadenhulsjes uit de kooi. En als de vogels in de rui zijn, zijn hun veren overal buiten de kooi te vinden. Ze maken niet enorm veel troep maar mensen die extreem netjes zijn vinden dit misschien onaangenaam. Bekijk onze Geo vogelkooi, een slimme vogelkooi waarmee de troep die vogels maken wordt beperkt.

Als u over de genoemde basisvragen heeft nagedacht en besluit vogels in huis te nemen, dan zult u vele jaren plezier en gezelschap hebben van uw gevederde vrienden.

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *