Omlet blog

De gezondheid van konijnen controleren

GIF van konijn met bewegend neusje

Konijnen zullen niet laten merken dat ze ziek zijn of pijn hebben voordat het echt een serieus probleem is. In het wild maakt een teken van zwakheid ze namelijk een makkelijke prooi voor roofdieren. Het is belangrijk dat u de gezondheid van uw dieren regelmatig controleert zodat u eventuele problemen kunt vaststellen op het moment dat ze nog te behandelen zijn.

Ga altijd met uw konijn naar de dierenarts als u het idee heeft dat er iets niet in orde is. De gezondheid van een konijn kan snel achteruit gaan, dus verlies geen tijd met twijfelen of het het wel of niet waard is om te gaan.

Lichaam

Leg een handdoek op schoot en zet hier uw konijn op. Aai het dier om ervoor te zorgen dat hij rustig wordt. Als hij op zijn gemak is kunt u beginnen met het onderzoeken van zijn lichaam.

De buik van uw konijn mag niet gezwollen zijn, er mogen geen wondjes, ontstekingen of onverklaarbare knobbeltjes zichtbaar zijn. De spieren in de poten moeten sterk en stevig aanvoelen. Als het konijn zich plotseling beweegt of ineenkrimpt is dit waarschijnlijk een teken dat de aanraking op een bepaalde plek pijn veroorzaakt.

Controleer de ademhaling van het konijn; deze mag niet zwaar zijn. Een piepend of klikkend geluid van de longen kan erop duiden dat het konijn ziek is.

U kunt een weegschaal kopen waarmee u het gewicht van uw konijnen in de gaten kunt houden. Plotseling gewichtsverlies en een verminderde eetlust zijn een teken van een slechte gezondheid.

Mond en neus

De neus mag niet nat zijn en er mag geen afscheiding zichtbaar zijn. Controleer of het konijnen geen sneetjes of zweertjes rond zijn mond heeft. Het tandvlees moet roze zijn (rood of paars tandvlees duidt op een ziekte). 

De tanden mogen niet te lang, beschadigd of gebroken zijn. De twee voortanden moeten even lang zijn en recht groeien. De tanden achterin de mond kunt u niet zien, maar u kunt met uw vingers over de wangen van het konijn gaan om te voelen of er geen sprake is van knobbeltjes en om te controleren of alles symmetrisch is. Als de tanden van een konijn te lang worden kan dit serieuze problemen veroorzaken omdat dit ervoor zorgt dat een konijn niet kan eten. Voldoende kwalitatief hooi is noodzakelijk om de tanden van een konijn te laten slijten.

Ogen

De ogen van uw konijn moeten helder en schoon zijn. Er mag geen sprake zijn van afscheiding of matheid. Als er wel sprake is van afscheiding dan kan het zijn dat het konijn in zijn oog heeft gekrabd. De ogen moeten ook droog zijn. Als dit niet het geval is kan dit ook duiden op problemen met de tanden, in het oog groeiden wimpers of een verstopte traanbuis. 

gezond-konijn-in-eglu-go-renOren

De oren van konijnen mogen geen wondjes, knobbeltjes, overtollig oorsmeer. afscheiding of parasieten bevatten. Kijk in de oren; gebruik een zaklamp als het niet goed te zien is. Deze controle is extra belangrijk bij konijnen met hangoren omdat deze konijnen vatbaarder zijn voor abcessen rond de oren. Masseer voorzichtig de basis rond het oor om te voelen of er sprake is van knobbeltjes.

Poten

Kijk naar uw konijnen als ze rondlopen om te zien of ze niet kreupel zijn. Zet het konijn op schoot. Het is geen goed idee om het konijn ondersteboven te leggen, dus houd het dier tegen u aan met een hand onder zijn achterste. Probeer de tenen van uw konijn te spreiden en controleer of er geen knobbeltjes zitten en de poten vrij zijn van wondjes en zwellingen. Controleer ook de hielen van de achterpoten.  De vacht aan de onderkant van de poten moet schoon en klitvrij zijn.

Achterste

Controleer of de vacht niet vuil is. Dat is een teken dat de voeding van het konijn te machtig is en dat het dier dus de caecotrofen niet hoeft op te eten.

Op warme dagen komen er gauw vliegen op vuil af om hun eieren te leggen, waar binnen een paar uur maden uitkomen. Bij konijnen veroorzaakt dit myiasis of madenziekte, een aandoening die voor uw huisdier snel fatale gevolgen kan hebben.

Controleer ook of het achterste van het konijn vrij is van roodheid en zwellingen

Vacht

Zet uw konijn op schoot en spreid met uw vingers de vacht om te zien of de huid vrij is van wondjes, kale plekken, beestjes, kleine bruine korreltjes of witte schilfers.

Ook als u een konijn heeft dat niet dagelijks of wekelijks moet worden gekamd, is het toch handig om uw konijnen hier vanaf jonge leeftijd aan te laten wennen. Konijnen verharen regelmatig en het kan nodig zijn ze te helpen bij het verwijderen van de dode haren.

Gedragsveranderingen

Een plotselinge verandering in het gedrag en karakter van een dier is nooit een goed teken. Misschien komt één van uw konijnen niet meer naar u toe rennen wanneer u ‘s ochtends eten komt brengen. Of misschien is een konijn plotseling agressief. Dit kan erop duiden dat het dier pijn heeft.

Als konijnen de geslachtsrijpe leeftijd bereiken kunnen ze zich soms plotseling heel anders gaan gedragen. Sproeien en agressie is een veelvoorkomend probleem. Uw konijn heeft geen pijn maar gaat door een lastige fase genaamd de puberteit. Dit kan een goede reden zijn om uw konijnen te laten castreren als ze hiervoor oud genoeg zijn.

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *