Omlet blog

Huisdieren en sneeuw – een aantal veiligheidstips

Sneeuw kan voor een hoop plezier zorgen. Maar als het om onze huisdieren gaat moeten we wat extra’s doen om ervoor te zorgen dat ze gelukkig en gezond blijven (zelfs als ze dol zijn op sneeuw!). Lees onze sneeuw-veiligheidstips om goed voorbereid de winter in te gaan.

Droog vochtige vacht en veren

Controleer als het sneeuwt uw dieren die buiten leven een paar keer per dag om te zien of ze niet te nat zijn geworden. Een natte vacht en natte veren drogen langzamer als het koud is waardoor het lastiger voor uw dieren is om op te warmen. Ook dieren die in huis wonen moeten worden afgedroogd met een handdoek na een wandeling.

Verwijder ijs van poten

Met name bij honden en katten kan sneeuw tussen de kussentjes van de poten ophopen en pijnlijke ijsklonten vormen. Gebruik een handdoek of drooghandschoen om sneeuw te verwijderen en poten af te drogen. Let ook goed op uw hond tijdens het wandelen in de sneeuw. Het zout dat wordt gebruikt tijdens gladheid kan giftig zijn voor honden. Zorg ervoor dat ze geen sneeuw eten en verwijder sneeuw en vuil van hun poten na het wandelen.

Extra voer

Veel huisdieren verbruiken ‘s winters meer energie om warm te blijven. Zeker tijdens extreem koud weer en sneeuw hebben ze baat bij wat extra voer. Hoewel ze waarschijnlijk de voorkeur zullen geven aan snacks is het toch beter om dit met mate te geven. Ze zijn het meest gebaat bij iets voedzaams.

Extra nestmateriaal

Dieren die buiten leven hebben meer nestmateriaal in hun hok nodig waarin ze weg kunnen kruipen om warm te blijven. Zorg er altijd voor dat het hok goed geventileerd is om gezondheidsproblemen te voorkomen. Lees hier meer over het klaarmaken van uw kippenhok voor de winter. Ook dieren die binnen wonen zullen een extra dekentje of geborgen plek waarderen.

Mogelijke gevaren

Als u een kat heeft die ondanks de kou naar buiten wil, let dan op een mogelijke anti-vries vergiftiging. Let op symptomen zoals overgeven, aanvallen en moeite met ademhalen. Als u het idee heeft dat uw kat onwel is, neem dan meteen contact op met een dierenarts. Een buitenren voor katten is een veilige oplossing voor het naar buiten laten van uw katten.

Vergeet de vogels in uw tuin niet!

Zet een brede kom of schaal met water in uw tuin met iets dat kan drijven erin (bv. een badeendje) om ervoor te zorgen dat het water niet meteen bevriest. Extra voer voor tuinvogels zal ook in de smaak vallen!

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *