Omlet blog

Wat te doen als een kat vermist is

Vraag buren hun schuren en garages te controleren

Vraag voordat u de zoektocht vol inzet eerst aan buren of ze hun garages en schuren willen controleren om te zien of ze uw kat misschien per ongeluk hebben opgesloten. Roep terwijl u door de buurt wandelt de naam van uw kat en luister of u misschien een antwoord hoort vanuit een garage.

Zorg ervoor dat er iemand thuis is

Als u geen kattenluikje heeft, zorg er dan voor dat er iemand thuis is terwijl u buiten aan het zoeken bent. Sommige katten gaan graag een aantal dagen aan de wandel. Als het weer omslaat en het begin te regenen zult u zich misschien zorgen maken om uw kat die buiten in de kou moet doorbrengen. Maar slecht weer kan juist goed nieuws zijn omdat het uw kat er toe aan kan zetten huiswaarts te keren.

Ga naar buiten om te zoeken

Als u uw kat goed kent weet u waarschijnlijk wat zijn favoriete plekken zijn. Bezoek deze plekken en neem een blik met voer mee waarmee u kunt schudden terwijl u de naam van uw huisdier roept.

Hang posters op

Hang in de buurt posters op zoals op lantarenpalen en in winkels. Print ook kleine versies uit om door brievenbussen te gooien. Vergeet niet om als u uw kat heeft gevonden de posters weer te verwijderen.

Chippen en identificatie

Als uw kat naar een opvang of dierenarts wordt gebracht en is gechipt of een halsbandje met uw gegevens draagt, dan kunt u snel met uw kat worden herenigd. Is dit niet het geval, controleer dan regelmatig websites waarop gevonden dieren worden geplaatst en bel dierenartsen en dierenasiels regelmatig om te vragen of uw kat is binnengebracht.

Social media

Als u een social media account heeft, plaats hier dan een digitale versie van de poster die u heeft gemaakt en vraag vrienden en familie het bericht te delen. Ook zijn er vaak speciale Facebook pagina’s waarop berichten over vermiste dieren kunnen worden geplaatst.

Laat uw andere kat helpen met zoeken

Als een kat vermist is sluiten eigenaren omdat ze ongerust zijn hun andere kat op in huis. Dit is geen goed idee! Laat uw andere kat naar buiten zoals u dat gewoonlijk zou doen. Het kan zelfs zo zijn dat uw kat u naar de vermiste kat leidt die mogelijk ergens vastzit of gewond is. Ook kunt u uw andere kat volgen om een idee te krijgen waar ze normaal gezien hun tijd doorbrengen.

 

Indien u verhuist

Als u verhuist kunt u uw kat het beste ten minste drie weken binnenhouden om te voorkomen dat ze gedesoriënteerd raken of proberen hun weg terug te vinden naar hun oude territorium. Door ze een tijdje binnen te houden zullen ze zich er thuis gaan voelen.

Ook wordt wel als tip gegeven om boter op de voorpoten van uw kat te smeren zodra ze in het nieuwe huis aankomen. In plaats van te stressen en te proberen naar buiten te komen zal u kat gaan zitten om de boter van zijn pootjes te likken. Zo raakt hij langzaam gewend aan de nieuwe omgeving.

Terwijl u uw kat de eerste weken binnenhoudt kan het helpen om wat gebruikt kattengrit in de tuin te strooien. Dit houdt buurtkatten op afstand en het is voor uw kat een bekende geur voor als het tijd is om naar buiten te gaan. Als u uw kat voor het eerst naar buiten laat, doe dit dan vlak voordat hij normaal gezien zijn eten krijgt. Een kat met trek zal waarschijnlijk sneller reageren op het geluid van rammelende kattenbrokjes en weer naar huis komen.

De wil om naar het oude huis terug te keren kan erg sterk zijn bij katten, zeker als dit huis niet zo ver weg is van het oude huis. Geef de nieuwe eigenaar van jullie vorige huis uw contactgegevens voor het geval uw kat zijn weg terug weet te vinden.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *