Omlet blog

10 veelvoorkomende fouten bij het trainen van een hond

Meisje houdt poot vast van hond die in Omlet Fido Studio hondenbench zit

Het is een hele prestatie om een over-enthousiaste, springerige pup met een zwakke blaas op te voeden tot een trouwe vriend en metgezel. Dit gebeurt niet vanzelf maar vraagt om doorzettingsvermogen, plannen en een aantal eenvoudige trainingshulpmiddelen

In Omlets hondengids kunt u allerlei tips vinden die u kunnen helpen bij het trainen van uw hond. In dit artikel benoemen we een aantal dingen die de voortgang van de training van uw hond juist kunnen afremmen. 

[banenr]

1 – De trainingssessies zijn te lang

Dit is een belangrijk punt omdat training om veel concentratie van uw hond vraagt. Als u de training te lang laat duren zal uw hond zich gaan vervelen en/of ongeduldig worden. En om eerlijk te zijn, hetzelfde geldt waarschijnlijk voor u. Laat een trainingssessie daarom niet langer dan 5 à 10 minuten duren. Wacht daarna ongeveer een uur totdat u begint aan een tweede sessie van ongeveer 10 minuten.

2 – U wordt ongeduldig

U bent er misschien van overtuigd dat uw hond bovengemiddeld intelligent is. Maar onthoud dat het nog altijd een hond is en geen mens. Verwacht daarom geen wonderen van uw viervoeter. Een hond moet zich concentreren om nieuwe dingen te leren, zeker als dit ingaat tegen zijn instinct om te rennen, blaffen, eten en tegen mensen opspringen om ze te begroeten. Veel hondenouders worden ongeduldig als hun hond voor de zoveelste keer niet naar een commando luistert, gaat liggen in plaats van zitten, vergeet te wachten als u dat van hem vraagt, en zo voorts.

Maar zodra u uw geduld verliest zal uw hond deze vijandigheid aanvoelen en de training gaan associëren met uw boosheid. Zoals te verwachten zal hij hierdoor niet uitkijken naar toekomstige trainingssessies.

3 – U staat in de repeteer-functie

Als uw hond na de derde keer een nieuw commando of trucje nog niet heeft begrepen, laat het dan gaan. Doorgaan totdat uw hond het na de tiende keer wel goed doet heeft geen zin omdat het dan niet zal blijven hangen. Probeer het tijdens een volgende training opnieuw. Evalueer uw benadering – was het te onduidelijk, lijkt het teveel op een ander commando of houdt het misschien verband met wat we in de bovenstaande punten hebben besproken?

Als uw hond niet naar uw commando ‘lig’ luistert, blijf dit dan ook niet eindeloos herhalen. Uw hond kan dan gaan denken dat hij niet meteen hoeft te reageren, of hij denkt dat het het commando voor ‘liggen’ eigenlijk “lig! Ga liggen! Lig! Liggen! Lig!…” etc.” is.

4 – Niemand heeft er zin in

Als uw hond moe, humeurig of hongerig is zal de training niet soepel verlopen. Dit geldt natuurlijk ook voor de trainer – als u geen goed humeur heeft zal uw hond dit aanvoelen. Hierdoor zijn jullie beiden waarschijnlijk niet in de stemming voor een training.

5 – Negatieve benadering

Er zijn twee benaderingen voor het trainen van een hond – de ouderwetste methode gebaseerd op het bestraffen van fouten en de betere ‘positieve stimulatie’ methode, waarbij gewenst gedrag juist wordt beloond. Sommige eigenaren combineren beide methodes wat verwarrend kan zijn voor een hond. Een hond weet zo niet wat hem te wachten staat – een snack of boze woorden?

Roep nooit boos de naam van uw hond en gebruik zijn naam ook niet als onderdeel van een verbale straf. Uw hond zal zijn naam zo gaan associëren met negatieviteit.

6 – De training is niet consequent.

Gebruik voor elke afzonderlijke actie altijd dezelfde commandowoorden en houd in de gaten of uw hond de gevraagde actie uitvoert zoals hij deze heeft geleerd. Als u een commando geeft en het laat gaan als uw hond geen zin heeft om te reageren, ondermijnt u het proces. Tijdens het trainen van uw hond leert u hem bepaalde regels. Alleen door consequent te zijn zal uw hond deze regels onthouden.

Als u gebruik maakt van een clicker, begeleid dit dat altijd met een snack. En klik niet meerdere keren voor een enkele actie of gedrag. Hierdoor zal de klik voor uw hond zijn betekenis verliezen. 

7 – Een hond vergeet wat hij heeft geleerd

Als een hond tijdens de eerste trainingssessies snel nieuwe trucjes leert en goed presteert, betekent dit niet dat hij dit gedrag voor altijd zal onthouden. Het is nodig dat het aangeleerde tijdens de eerste maanden voortdurend wordt herhaald (kunt u zich de Franse lessen op school nog herinneren?). Sommige eigenaren maken de fout te denken dat een trainingssessie waarvoor geld is betaald een jaar regelmatig en geduldig trainen kan compenseren. Dit is niet het geval.

8 – Slecht gedrag wordt beloond

Als een hond zich misdraagt kan de fout worden gemaakt boos zijn naam te roepen om hem vervolgens te belonen als hij naar u toe komt. Voor een hond betekent dit: slecht gedrag = beloning. Negeer ongewenst gedrag zoveel mogelijk en stel een grens door uw hond af te leiden door hem te vragen te gaan zitten of liggen (zonder hierbij zijn naam te gebruiken). Vervolgens kunt u uw hond belonen voor goed gedrag.

9 – U geeft teveel snacks

Als u teveel hondensnacks geeft of als de porties te groot zijn, dan kan het gebeuren dat uw hond zal besluiten alleen te luisteren als er snacks in het spel zijn. Het is bovendien niet gezond om uw hond teveel lekkers te geven. Beloon uw hond met woorden, spel en affectie. Dit is voor uw hond net zo belangrijk als snacks tijdens de training.

10 – Een bulterriër is geen herdershond

Er bestaat niet één training die het meest geschikt is voor alle honden. Dit is afhankelijk van het ras en karakter van uw hond. Baseer uw training dus niet alleen op vroegere ervaring of advies van andere hondeneigenaren, als de hond die de training krijgt een volledig ander karakter heeft.

Geen enkele hond wordt getraind geboren. Door bovengenoemde fouten te vermijden zal de training echter veel efficiënter zijn, en zal het voor alle partijen – mens en hond – een fijne ervaring zijn.

Hond zit terwijl hij tijdens training naar eigenaar luistert

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *