Omlet blog

Een stofbad voor kippen maken

Een kip in een stofbad

Misschien denkt u dat het niet nodig is om zelf een stofbad voor uw kippen te maken omdat ze dit prima zelf kunnen doen. Elke droge plek krabben en pikken ze om, gaan er vervolgens in zitten, zetten hun veren uit en schudden hun vleugels om zichzelf met stof te bedekken.

En dat is oké. Maar er zijn manieren om het stofbad voor uw kippen fijner te maken, en efficiënter. Een beetje zoals het verruilen van een emmer met koud water voor een aangename badkuip!

Waarom hebben kippen een stofbad nodig?

Zoals een bad voor mensen heeft een stofbad voor kippen te maken met hygiëne. Niet alleen kippen houden van een stofbad – ook andere vogels zoals mussen en merels vinden dit fijn. Het stof en zand absorbeert overtollig vocht en oliën van de huid. Het  stoot bovendien parasieten zoals mijten en luizen af door ze te verstikken.  

Net als een hond na een duik in het water, schudt ook een kip het stof en zand van haar veren. De veren worden snel weer in model gebracht en de kip is klaar voor de dag.

Naast de fysieke voordelen wordt aangenomen dat een stofbad ook bijdraagt aan de mentale gezondheid van kippen. Het helpt ze te ontspannen en is een manier van socialiseren, als een groep vogels samen een stofbad neemt.

Dingen om aan het stofbad toe te voegenKippen nemen een stofbad

Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld een oude kattenbak of de onderkant van een oude hamsterkooi als stofbad voor kippen. Deze kunnen wat aan de ondiepe kant zijn, waardoor de inhoud uit de bak wordt gegooid. Een oude band of houten kist is geschikter. Het bad dient ten minste 20 tot 30 centimeter hoog te zijn. Vul dit met 10 centimeter ‘stof’, de overige 20 centimeter voorkomt dat het over de rand valt.

Zet het stofbad op een zonnige plek. Dit lijkt een belangrijke vereiste te zijn voor kippen. Vul het bad met natuurlijk zand (niet op kleibasis) en zorg ervoor dat dit droog blijft. Binnen no time zal dit zand fijn en stoffig zijn.

Houtas – Een van de beste dingen om aan het zand toe te voegen is as van hout. Dit bevat vitamine K, calcium en magnesium, wat bijdraagt aan de gezondheid van kippen. Ook absorbeert het toxines uit de poriën waardoor het werkt als een soort medicijn. Vaak zullen kippen een beetje van het as opeten. Dat kan geen kwaad, de voedingsstoffen werken ook van binnen. 

Diatomeeënaarde (Food Grade) – Dit natuurlijke, silica-rijke poeder bevat sterke anti-parasitaire eigenschappen en doodt mijten, luizen, vlooien en teken. Kippen kunnen er in baden en het kan ook aan hun voer worden toegevoegd.

Fijn zand – Zelfs als u zandige aarde in uw tuin heeft, zullen uw kippen baat hebben als u hier fijn zand aan toevoegt. Het maakt veren beter schoon en helpt beter tegen parasieten.

Gedroogde kruiden – Hoewel dit optioneel is, hebben ook kruiden gezondheidsvoordelen voor kippen. Lavendel, rozemarijn, tijm en munt zijn milde insecticiden. Rozemarijn en tijm werken daarnaast ontstekingsremmend en er wordt aangenomen dat het helpt de luchtwegen van kippen gezond te houden. Oregano boost het immuunsysteem en peterselie geeft een extra vitamineshot. Munt helpt kippen koel te blijven tijdens warm weer en dankzij de sterke geur zou het ook helpen knaagdieren en insecten op afstand te houden. En al dat groen geeft een mooie gele dooier. 

Alles wat u voor het onderhoud van het stofbad hoeft te doen is dagelijks de mest verwijderen en zo eens per week, afhankelijk van het gebruik, het stof bijvullen. Een kleine moeite om uw kippen te kunnen ziet genieten van een heerlijk bad!

This entry was posted in Kippen


3 replies on “Een stofbad voor kippen maken”

MCDeprez schreef:

Een héél interessant artikel, ben ik heel blij mee!

Jane Brommet schreef:

Ik geef ze altijd de as uit mijn houtkachel…prachtig om ze bezig te zien..bovendien kun je de houtskooltjes uit de as nemen en gebruiken als een van je dieren last heeft van de darmen…

Ben Wijs schreef:

As van hout zit vol dioxine. Dit komt in de eieren terecht en is kankerverwekkend.
Google maar.
‘Heeft u een vuurtje gestookt, voorkom dan dat de kippen in de asresten gaan baden. Strooi geen asresten uit de haard op plekken waar kippen rondscharrelen. Dek de as af om verwaaien te voorkomen. ‘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *