Omlet blog

10 tekenen dat uw cavia’s van u houden

Cavia’s kunnen op allerlei subtiele manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Het is misschien niet zo overduidelijk als bij honden en katten, maar als u weet waarop u moet letten dan zijn cavia’s goed te begrijpen.

Uw cavia vindt het fijn om te worden opgetild

Cavia’s zijn van nature timide dieren. Ze hebben daarom best wat vertrouwen nodig om naar u toe te komen om geaaid of vastgehouden te worden. Dit vertrouwen mag worden opgevat als affectie. Deze fase kan enkel worden bereikt door uw dieren met veel geduld en zorg handtam te maken. Als u hun vertrouwen eenmaal heeft gewonnen zal er een band ontstaan. Iemand anders zullen ze niet zomaar op deze manier benaderen – dit is alleen voor u weggelegd!

Uw cavia wordt graag met de hand gevoerd

Het zal even duren voordat u dit stadium bereikt. In plaats van iets lekkers in uw hand te houden en te hopen dat uw cavia het van u aanneemt, is het het beste om dit langzaam op te bouwen. Leg een spoor van caviasnoepjes en vraag uw huisdier naar u toe te komen. Uiteindelijk zal hij uw hand bereiken. Als uw cavia eenmaal aan dit contact gewend is, is de speciale band tussen u en uw huisdier compleet.

Uw cavia volgt u overal

Van nature zal een cavia zich verschuilen voor mensen, stokstijf blijven staan of juist wegrennen. Als uw cavia zich zo comfortabel bij u voelt dat hij u achtervolgt, dan is dit een teken van affectie. Hier hoeft geen beloning meer tegenover te staan, uw huisdier volgt u omdat hij u lief vindt en graag bij u in de buurt is. 

Uw cavia bijt!

Dit klinkt misschien als een vreemde manier om affectie te tonen, maar het betekent dat uw cavia zich bij u op zijn gemak voelt. Als een cavia bang of nerveus is zal hij bijten om contact met u te maken. Er zijn manieren om met deze nerveuze reactie om te gaan; binnen no time zal het instinct om te bijten vervangen zijn voor de drang om aan uw tenen te knabbelen..!

Uw cavia knabbelt voorzichtig aan u

Ja, knabbelen is een teken van affectie! Dit is iets wat cavia’s bij elkaar doen om een band tot stand te brengen en om elkaars vacht te verzorgen. Aan uw schoen of vingertoppen knabbelen zal als vanzelf gaan als uw cavia zich bij u op zijn gemak voelen. Dit is heel anders dan bijten – dus steek niet zomaar een vinger in de kooi in de hoop dat eraan geknabbeld wordt (u kunt onaangenaam verrast worden!).

Uw cavia kruipt bij u op schoot

Als uw cavia van u houdt zal u een van de favoriete ‘veilige plekjes’ worden. Ga rustig op de grond zitten en uw cavia zal bij u op schoot komen zitten. Gaat u liggen, dan zal uw cavia over u heen wandelen.

Uw cavia komt hallo zeggen

Als u uw cavia’s net heeft zullen ze dekking zoeken als u hun onderkomen nadert. Het kost tijd en geduld voordat uw dieren aan u gewend zijn, hoewel u stappen kunt ondernemen om dit proces in goede banen te leiden. Begin met het correct vasthouden van uw cavia. Geef vervolgens wat training met beloningen. Voordat u het weet zullen uw cavia’s naar u toe komen rennen als ze u zien.

Uw cavia reageert op uw stem

Cavia’s zijn niet in staat hun eigen naam te herkennen, maar ze kunnen wel leren uw stem te herkennen. Praat, rustig en vriendelijk, tegen uw cavia’s vanaf het moment dat u ze krijgt. Praat ook altijd tegen ze tijdens het handtam maken van uw dieren en tijdens het voeren. Al snel zullen ze uw stem gaan associëren met liefde. Hier zullen ze gehoor aan geven door naar u toe te komen als u ze roept – wat u ook zegt!

Uw cavia ‘praat’ voortdurend met u

Omdat u voortdurend tegen ze praat, zullen uw cavia’s hetzelfde gaan doen. Een cavia die er vrolijk op los babbelt voelt zich bij u op zijn gemak.

Uw cavia kan geen genoeg krijgen van spelen!

Een gelukkige cavia zal rond uw voeten dansen of doet een kunstje dat bekend staat als ‘popcorning’. Hierbij springt een cavia in de lucht, rent rond en doet dit vervolgens opnieuw. Een cavia die dit in uw bijzijn doet, houdt van u!

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *