Omlet blog

Wat eten konijnen?

Alle konijnen, of ze nu in holen leven in het wild of als huisdier in een aangenaam hok worden gehouden, zijn herbivoren. Dit betekent dat ze uitsluitend dingen eten die afkomstig zijn van planten, voornamelijk grassen, zaden en groenten. 

De voornaamste oorzaak van ziekte bij konijnen die als huisdier worden gehouden houdt verband met onveilig voedsel of verkeerde proporties. Naast levensbedreigende maag- darmproblemen kan een slecht dieet ook leiden tot tandproblemen en een zwak immuunsysteem. Het is daarom belangrijk dat u weet hoe en wat u uw konijnen precies moet voeren.

HOOI

Het dieet van in het wild levende konijnen bestaat vrijwel uitsluitend uit gras dat ze vinden rond hun holen. Omdat gras weinig voedingsstoffen bevat moeten ze om te kunnen overleven grote hoeveelheden eten. Konijnen spenderen dan ook een groot deel van hun tijd aan het zoeken naar en kauwen op vers gras. Huisdier konijnen zijn niet in staat dagelijks zulke grote hoeveelheden te eten en hun voer moet dan ook worden aangevuld met droogvoer, groente en hooi om ervoor te zorgen dat ze de calorieën, vitaminen en mineralen binnenkrijgen die ze nodig hebben.

Een gebalanceerd konijnendieet dient te bestaan uit ongeveer 80% kwalitatief hooi waarvan ze altijd een onbeperkte hoeveelheid beschikbaar moeten hebben. Het hooi geeft de konijnen de voedingsstoffen die ze nodig hebben en het zorgt er bovendien voor dat hun constant groeiende tanden slijten. Daarnaast is het ook belangrijk dat u andere soorten voer met mate geeft, omdat uw konijnen hier anders de voorkeur aan geven en niet voldoende hooi binnenkrijgen.

VOER

De meest gangbare soorten voer voor konijnen die in een hok leven zijn pellets en voermengsels. Pellets zijn vaak de beste optie omdat dit voer een hoger vezelgehalte heeft (zeker 18%, liever nog 20-25%) en minder vet en ongezonde koolhydraten zoals suiker bevat. Ook is het bij pellets voor konijnen niet mogelijk om selectief te zijn aangezien de voedingsstoffen gelijk verdeeld zijn over de pellets. Zo weet u zeker dat elk konijn dezelfde voedingstoffen binnenkrijgt.

Voer dagelijks slechts een kleine hoeveelheid pellets. Zoals gezegd zal een konijn dat teveel ander lekker voer krijgt niet voldoende hooi eten.

GROENTE

Vers groenvoer is voedzaam en de verschillende kauwbewegingen dragen bij aan de slijtage van de tanden. Probeer uw dieren allerlei groenvoer te geven, idealiter drie verschillende soorten groente per dag. Een aantal goede opties zijn gras, klaver, paardenbloemblad, bladeren van fruitbomen, wortelloof en peterselie. Spinazie, snijbiet, kool en spruitjes zijn ook voedzaam maar dienen met mate te worden gegeven. Over het algemeen is het aanbevolen nieuwe soorten groente geleidelijk te introduceren en er goed op te letten of uw konijnen geen last van hun maag krijgen.

Houd het groenvoer dat u aan uw konijnen geeft vers door het in een snackhouder te doen, zoals de Caddi. Dit is een makkelijke en hygiënische manier om uw dieren te voeren en zorg u tegelijk voor een interactieve uitdaging.

SNACKS

Andere soorten groente, fruit en bessen kunt u zo nu en dan in kleine hoeveelheden voeren. Vermijd “voedingsmiddelen voor mensen” die suiker en zout bevatten, net als noten en zaden. Het kan verleidelijk zijn om uw dieren te verwennen, maar hierdoor kunnen ze overgewicht krijgen en ziek worden.

Ook is het belangrijk om op te merken dat sommige soorten fruit en groente gevaarlijk en giftig kunnen zijn voor konijnen. Het is daarom verstandig om voordat u iets nieuws wilt proberen te voeren, u controleert of dit veilig is voor konijnen.

CAECOTROPHES

Om ervoor te zorgen dat konijnen alle voedingsstoffen uit hun voeding halen produceren ze kleine, donkere trosjes die er anders uitzien dan normale konijnenkeutels. Dit wordt meteen weer door konijnen opgegeten. Voor ons is dit wat vreemd, maar voor konijnen is het belangrijk dat ze deze voedzame “snack” eten.

Indien u veel van deze caecotrophes in het hok ziet liggen, of ze aan de vacht rond het achterste van uw konijnen blijven plakken, kan dit erop duiden dat het dieet van uw konijnen te rijk is. Probeer de hoeveelheid pellets die u geeft te verminderen en geef meer hooi. Als het probleem zich blijft voordoen, neem dan contact op met de dierenarts.

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *