Omlet blog

Top 10 slimste hondenrassen

Alle hond zijn slim. Dat komt omdat hun voorouder, de wolf, zeer intelligent is. Zelfs rassen die bekend staan als “wat traag van begrip” zijn vergeleken met de meeste andere dieren nog altijd relatief intelligent!

De vraag waarom wolven, en dus ook honden, intelligent zijn is simpel. Ze jagen in een roedel, waarbij ze gebruik maken van verschillende strategieën zoals hoeden; ze houden er een hiërarchie op na met ‘top dogs’, alpha’s en een aantal lagen daaronder. Al met al is een hondenhiërarchie een complexe zaak, en alleen een goed brein heeft hierin succes.

De slimste gedomesticeerde honden zijn vaak de honden die een element van het instinct van hun voorouder, de wolf, hebben behouden. Dit instinct uit zich in twee vormen – de hoeders (waaronder alle herdershonden) en de jagers.

Wat maakt een hond een slimme hond?

Mensen beoordelen de intelligentie op basis van hun eigen maatstaven. Een hond die goed luistert en goed te trainen is wordt daarom door ons als super slim beschouwd. Honden die gefokt zijn om zich op ons te richten, naar ons te luisteren en op ons te reageren, worden door ons gezien als ‘menselijker’ in hun reacties. Hondenrassen die onafhankelijker zijn of honden die al jaren horen dat het niet mag maar nog steeds achter een konijn aanrennen, worden minder mild beoordeeld (zoals de beagle en foxhound!).

Wat het vermogen van het brein betreft blijkt dat het formaat er toe doet. De grote rassen hebben het meeste grijze massa (met als uitzondering de kleine genie; de dwergspaniël). Ook dit heeft te maken met fokken.

Veel kleine honden hebben genen die verband houden met dwerggroei (zoals de pekinees, shitzu en mopshonden), en hebben vaak een kleiner brein dat bij de rest van hun lichaam past. De meeste andere kleine rassen zijn terriërs (zoals de jackrussel of schotse terriër). Deze honden zijn kleinere versies van grotere rassen, tot stand gekomen door selectief fokken – een soort miniatuur honden zou je kunnen zeggen. Zoals alles aan de hond is ook hun brein eerder miniatuur dan klein, als u het subtiele verschil kunt zien.

Rekening houdend met al deze overwegingen en complicaties, wordt algemeen aangenomen dat de hondenrassen op onderstaande lijst behoren tot de top 10 slimste hondenrassen.

Grootste brein

De honden in deze lijst kunnen zich, indien ze goed getraind en gesocialiseerd zijn, een nieuw commando eigen maken na het slechts een keer of vijf te hebben gehoord (hoeveel jonge kinderen zijn er die dat kunnen?). Over het algemeen zullen deze honden luisteren naar 95% van de commando’s die ze worden gegeven.

Het woord waar u ongetwijfeld naar op zoek bent is “wow!”.

Onderstaande lijst is in willekeurige volgorde, al worden de eerste drie rassen vaak beschouwd als de slimste honden van allemaal.

  1. Duitse herder
  2. Bordercollie
  3. Poedel
  4. Golden retriever
  5. Doberman
  6. Labrador retriever
  7. Dwergspaniël
  8. Rottweiler
  9. Sheltie
  10. Australische veedrijvershond

Vrijwel alle herdersrassen komen in de buurt van de top 10. De Tervuerense herder, Berner sennenhond en – misschien verrassend vanwege zijn formaat – de welsh corgi pembroke verdienen een eervolle vermelding. Los van de herdersrassen hebben ook de bloedhond en siberische husky een voortreffelijk brein.

En het zijn niet alleen maar rashonden. Ook de labradoodle en cockapoo zijn net zo slim als de honden in onze top 1o. Een mengelmoes waar de voorouders niet van zijn af te leiden op basis van het voorkomen, kan een een waar honden-genie zijn.

En, zoals we eerder zeiden, alle honden zijn slim. Punt.

Welke wolf?

En om terug te keren naar het slimme brein van de wolven die de voorouders van honden zijn; wetenschappers hebben onlangs iets interessants ontdekt. Uit de genetische analyse van gedomesticeerde honden en de Europese en Amerikaanse wolf kwamen een aantal hondengenen aan het licht die niet aanwezig zijn bij hedendaagse wolver. Biologen hebben hieruit geconcludeerd dat de beste vriend van de mens zo oud is, dat hij gerelateerd is aan een reeds uitgestorven wolvensoort. Misschien was het de reuzenwolf (aka “direwolf”, zoals gezien in Game of Thrones?).

Dus, kijk nog eens goed naar uw onvoorstelbaar slimme hond… Is het dan toch misschien een wolf in schaapskleren?

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *