Omlet blog

Waarom parkieten en andere vogels zo graag badderen

Een vogel in het indoor Geo vogelbadje, parkieten, vinken en kanaries

Parkieten die als huisdier worden gehouden hebben met veel stof te maken; van de bodembedekking van hun kooi, tot de hulsjes van de zaden die ze eten en de droge lucht van het leven binnenshuis. Het stof hoopt zich rond de aanzet van de veren op en veroorzaakt jeuk. Dit is waarom de meeste vogels een nat bad heerlijk vinden.

Maar dit geldt niet voor alle vogelsoorten. Iedereen die kippen houdt weet hoe graag kippen een stofbad nemen, waarbij ze juist stoffiger en droger worden. Misschien heeft u tuinvogels zoals merels en mussen ook wel eens van een stofbad zien genieten.

Veel vogels combineren deze twee baddertechnieken. Toch wordt over het algemeen aangenomen dat de voorkeur voor een bepaalde methode afhangt van waar de vogel oorspronkelijk leeft. Vogels die op het land leven en bij water kunnen, badderen hier vaak ik. Vogels die in drogere gebieden leven geven meestal de voorkeur aan een stofbad. Stof helpt bij het behouden van de juiste oliebalans van het verendek en houdt parasieten zoals luizen op afstand.

Als een vogel gebruik maakt van beide technieken maakt het water het verendek schoon en werk stof als een anti-luizen middel.

Een vogel in het indoor Geo vogelbadje, parkieten, vinken en kanaries 2Parkietenbadje

Als het warm weer is en ze de kans krijgen nemen parkieten vaak meerdere keren per dag een bad. U kunt ze een badje geven dat aan de binnenkant van de kooi kan worden bevestigd, of gewoon een schaaltje op de bodem van de kooi zetten. Door het badje buiten de kooi te houden zorgt u ervoor dat het in de kooi droog en netjes blijft. Badderen gaat gepaard met een hoop gespetter, wat begrijpelijk is als het warm is en je bedekt bent met veren!

Een vogelbadje heeft zeker drie functies. Het zorgt ervoor dat vogels zichzelf schoon kunnen houden; het zorgt ervoor dat een vogel kan afkoelen; en het biedt een hoop plezier. Sommige vogels kunnen er geen genoeg van krijgen, terwijl andere mensen die vogels hebben juist zeggen dat het vogelbadje nooit wordt gebruikt. Waarom sommige vogels geen interesse in water tonen is een beetje een mysterie. De meeste parkieten laten geen kans voorbij gaan om te badderen en zullen hier zelfs hun waterbakje voor gebruiken als dat mogelijk is. Andere vogels lijken er het nut niet van in te zien. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ze hier niet van jongs af aan aan gewend zijn geraakt. Als een vogel niet gedurende de eerste negen maanden van zijn leven de kans heeft gehad van een bad te genieten, dan kan het zijn dat het dier er nooit interesse in zal tonen.

Een ongewassen vogel is geen probleem – een parkiet zal dan zijn snavel gebruiken om zijn veren van stof te ontdoen. Dit is voldoende om ervoor te zorgen dat de vogel schoon blijft.

Parkieten – de meeste toch – genieten ook van een zogenaamde ‘vogeldouche’: een in het water gedompeld bosje groenvoer en verse kruiden. Dit dient als een soort parkieten-carwash waar een vogel in kan rollen en zich tegenaan kan vlijen om zich vervolgens weer droog te schudden. Zo nu en dan een hapje vers groenvoer maakt dit een zeer aangename ervaring!

Vinkenbadje

Alles wat geldt voor parkietenbadjes gaat ook op voor vinkenbadjes. Controleer altijd of het badje stevig staat of hangt en niet kan omvallen. Vinken zijn wat nerveus van aard en een wankel badje is niet goed voor hun zelfvertrouwen.

Sommige soorten, met name de kanarie, zijn dol op een spray-douche. Lauwwarm water in een verstuiver is voor een kanarie een ware spa-sessie. Als uw vinken handtam zijn kunt u ze kennis laten maken met de spray en zien hoe ze erop reageren. Als een vogel bang wordt, stop er dan mee en probeer het later nog eens. In 90% van de gevallen zullen vogels uiteindelijk dol zijn op deze verwennerij.

Parkietenbadje

Net als parkieten vinden ook de meeste grotere papegaaiachtigen het heerlijk om te kunnen badderen. Water is goed voor het schoonmaken van de veren en helpt bij het verwijderen van vuil. Daarnaast zou het ook helpen tijdens de rui en draagt het bij aan gezonde luchtwegen.

Ook veel papegaaien genieten van een spray-douche. Sommige grotere soorten nemen zelfs graag tegelijk met hun verzorger een douche! Maar dit is niet helemaal zonder gevaar. De luchtwegen van papegaaien zijn erg gevoelig voor chemicaliën die in leidingwater kunnen zitten, zoals chloor en fluor. Als uw papegaai uw douchemaatje wordt zult u dus een filter moeten installeren om deze chemicaliën uit het water te halen.

Een brede schaal is een meer conventioneel parkietenbad. Uw vogels zullen de schaal gebruiken als bad en om uit te drinken, wat prima is.

Algemene regels voor vogelbadjes

Ongeacht het soort vogels dat u heeft, hun badje zal snel vuil worden en het water dient daarom ten minste eenmaal per dag te worden vervangen. Veel eigenaren kiezen er daarom voor om alleen op gezette tijden een bad aan te bieden. Voor kleinere kooien is dit de beste methode omdat u zo voorkomt dat het te nat wordt in de kooi.

In een grotere volière is er vaak permanent een badje aanwezig. Het is altijd interessant om te zien welke vogels ‘verslaafd’ raken aan het water en welke vogels alleen maar hun snavels gebruiken om hun veren schoon te houden!

Welke setup u ook heeft, zorg er altijd voor dat het water op kamertemperatuur is. Laat koud leidingwater daarom altijd eerst op temperatuur komen – een vogel die een duik in een te koud bad neemt kan een shock ervaren en ziek worden.

Baddertijd is leuk voor iedereen – zowel voor de vogels als voor de toeschouwers!

This entry was posted in Parkieten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *