Omlet blog

Waarom hebben sommige mensen zo’n hekel aan katten?

Het is een vraag die ons allemaal wel eens is gesteld… “Ben je een kattenpersoon of een hondenpersoon?

Waarschijnlijk heeft u na het antwoord “kattenpersoon” wel eens het verwarrende maar misschien niet zo verrassende antwoord “Oh echt! Ik HAAT katten!” gekregen.

Maar waarom eigenlijk? Er zijn veel mensen die een sterke, negatieve mening over katten hebben hoewel ze vaak niet eens kunnen uitleggen waarom. Zo nu en dan zal de reden te begrijpen zijn maar soms is het op niets gebaseerd. Dit zijn een aantal redenen waarom zoveel een hekel hebben aan katten…

Mythes en geschiedenis

Als we naar het oude Egypte kijken, dan valt op dat katten door de Egyptenaren werden gezien als magische wezens, beschermers en een teken van voorspoed. Er werd zelf een kattengodin aanbeden, genaamd Bastet.

Dus hoe kan het dat we nu in een wereld leven waar de mening over of katten goed of slecht zijn zo verdeeld is?

In het verleden zijn er andere landen geweest waar het idee over wat katten symboliseerden anders was. De voornaamste mythe die tot op de dag van vandaag bestaat is met name schadelijk geweest voor de reputatie van zwarte katten. Sommige mensen geloven dat als een zwarte kat je pad kruist dit ongeluk brengt. Anderen geloven dat zwarte katten eigenlijk vermomde heksen zijn. Hoewel deze opvattingen natuurlijk niet op feiten berusten heeft dit nog altijd invloed op hun populariteit.

Slechte ervaringen

Een veelvoorkomende reden dat mensen een hekel aan katten hebben is te herleiden tot een slechte ervaring in hun jeugd. Vaak gaat het verhaal dat iemand als kind op bezoek was bij een vriend of familielid, en een haal kreeg van de huiskat. Hierbij wordt vaak achterwegen gelaten dat het kind zelf misschien aanleiding tot dit gedrag is geweest.

Sommige mensen zijn om dezelfde reden bang voor honden en het kan dus niet de enige reden zijn dat katten minder fans hebben. We kunnen alleen maar hopen dat op een gegeven moment deze mensen zich zullen realiseren dat het een uitzondering is dat een kat zomaar aanvalt. Als volwassene zal u sowieso beter in staat zijn de signalen van een kat te begrijpen en het dier de ruimte geven als hij dat nodig heeft.

Onafhankelijke wezens

Oké, toegegeven. Sommige katten zijn niet zo aanhankelijk als honden maar dit komt omdat ze zelfstandiger zijn. Het idee dat sommige kattenhaters hebben dat katten helemaal niet in staat zijn van hun verzorgers te houden, is gewoon onzin.

Katten die een slechte ervaring met mensen hebben gehad zullen meer op hun hoede of zelfs bang zijn voor ons. Hierdoor zijn ze eraan gewend geraakt om alleen te zijn. Maar zelfs de meest bange katten kunnen leren om het gezelschap van mensen te waarderen, na een hoop liefde, zorg en affectie.

De kat van de buren

Als de buurkat uw tuin bevuilt of uw kippen terroriseert is het begrijpelijk dat u een aversie ontwikkelt jegens alle katten. Maar dit is gedrag geldt natuurlijk niet voor alle katten, dus scheer ze niet allemaal over dezelfde kam!

Wat u wel zou kunnen doen is de verantwoordelijk voor het gedrag van de kat bij de eigenaar neerleggen, die kan voorkomen dat het dier mensen in de buurt tot last is. Dit kan bijvoorbeeld met een buitenren voor katten, waarin een kat van de buitenlucht kan genieten zonder kattenkwaad in de buurt uit te kunnen halen. Sommige mensen wandelen met hun kat aan de lijn als ze in een nieuwe buurt komen wonen, om hun huisdier te laten zien waar ze mogen komen – of dit werk of niet is echter de vraag.

“Honden zijn schattiger”

Sommige mensen zijn nu eenmaal die-hard hondenfans en daar moeten we ons bij neerleggen. De mening over welk dier “schattiger” is, is echter geheel subjectief en is dus geen onomstotelijke waarheid. Als u denkt dat katten de titel “schattigst” verdienen, dan is dit uw goed recht! Katten verdienen net als alle andere dieren een liefdevol thuis voor het leven. En als u uw kat alles geeft wat hij nodig heeft om zich tevreden en veilig te voelen, dan zult u hier heel veel liefde voor terugkrijgen.

This entry was posted in Katten


3 replies on “Waarom hebben sommige mensen zo’n hekel aan katten?”

Annelies schreef:

Ze krabben…
Precíes op de momenten dat ik rust wil…wil ze spelen, jagen, achter spoken aangaan, weet ik veel..en dan slaan ze die nagels in schilderijen en behang..maar erger…in mij……en dat voelt als naalden zo scherp…

Ik vind het écht gemeen pijn doen…en ik reageer dan níet rustig….ik wordt daar echt, als door een wesp gestoken, bloody agressief van….gewoon níet fijn…

Als het aan mij lag ging ze weg.

Maar we hebben meer mensen hier in huis…
.

Wie weet raad???

Ik hoef geen goede relatie met het beest.
Ik wil gewoon dat ze mij met rust laat. Das écht alles.

Hóe zorg ik daarvoor?????

Kattenliefhebber schreef:

Gewoon uit de buurt blijven, die katten haten je niet hoor. Dat is speelsheid, als je dat niet fijn vind gewoon ergens anders gaan zitten. En als je pijn word gedaan reageer niet agressief want je kunt dat terug krijgen.

DJ schreef:

Hallo, het zullen inderdaad niet alle katten zijn. Maar dat is wel waar de last ligt. Ik heb over het algemeen te maken met mensen die zwerfkatten hebben. Ja zo noem ik katten die buiten rondzwerven maar wel een eigenaar hebben. Ze zwerven immers gewoon rond en poepen en vernietigen mijn tuin. Ik heb daar veel geld aan uitgegeven al terwijl ik helemaal geen huisdieren heb. Ik moet does tijd geld en moeite uitgeven om mezelf te beveiligen tegen andermans huisdieren. Huisdieren horen in huis naar mijn mening.. of maak een ren van of in de tuin. De machteloosheid en frustratie kunnen behoorlijk oplopen.. Vaak niet te achterhalen van wie de kat is.. en als dit wel kan komt het nogal vaak voor dat er niet geluisterd word.. want het is lekker makkelijk een zelfstandig beest te kopen waar je niet veel voor hoeft te doen en gewoon in een ander hun tuin schade aan laat richten. Ik denk dat veel kattenhaters niet echt katten zelf haten.. maar zo boos zijn dat het bijna niet anders lukt. Ik ben sowieso boos omdat ik het egoïstisch vind. Ik heb het geld niet voor een huisdier.. en eigenlijk ook niet om de schade bij te houden die een ander hun huisdier veroorzaakt. Ik kan een kat ook best schattig vinden.. maar na een nieuw plantje uitgegraven gezien te hebben en veelal poep moeten ruimen en boomschors terug moeten vegen vanwege de ravage.. Ben ik er in de buurt wel een beetje vanaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *